Powidła śliwkowe - bez cukru



Rok temu w jakiejś starej książce kucharskiej przeczytałam, że powidła śliwkowe powinno się smażyć pod koniec września a jeszcze lepiej w październiku - gdy śliwki węgierki będą już nieco pomarszczone - po tym jak całe lato dojrzewały i gromadziły w sobie naturalną słodycz. Może w tym roku nie miały dużo słońca, bo lato było takie sobie, ale i tak powidła są słodkie, nawet bardzo, pomimo, że nie dodałam do nich żadnych substancji słodzących. Nie robię przetworów, jakoś nie przepadam, ale jako, że prawdziwych powideł śliwkowych nie kupimy w sklepie, zakasuję rękawy i je przygotowuję. Ostatnio co roku robię jeden duży słoik - z przeznaczeniem na staropolski piernik długo dojrzewający - bo takie ciasto bożonarodzeniowe zasługuje na to, co najlepsze.


Powidła śliwkowe - bez cukru

Składniki:

  • śliwki węgierki, bardzo dojrzałe, najlepiej już lekko pomarszczone
Wykonanie:

Śliwki umyć, wypestkować, wyrzucić wszystkie robaczywe. Wrzucić je do garnka z grubym dnem* (do którego nic nie przywiera) i smażyć tak długo, aż śliwki rozgotują się na masę, staną się ciemne i gęste - tak gęste, że będą spadać z łyżki płatami. Powidła najlepiej jest smażyć "na raty" przez kilka dni, a nawet przez tydzień. Mieszać i uważać by nic się nie przypaliło. Produktem końcowym będzie gęsta, naturalnie słodka masa śliwkowa. Taką gorącą masę włożyć do gorących, wyparzonych słoików, dobrze zakręcić i odwrócić do góry dnem. Ja dla pewności pasteryzuję słoik - bardzo prostą metodą piekarnikową.

Metoda pasteryzacji piekarnikowa, którą poznałam dzięki Bei:

Najpierw umyć słoiki i zakrętki i odstawić na suszarkę, by lekko obeschły. Następnie wstawić je do zimnego piekarnika, który rozgrzewać do temp. 120-130°C i wypiekać je przez ok. 15 - 20 minut - wraz z nakrętkami. Gdy przygotowywany dżem/powidła/konfitura ma już odpowiednią konsystencję i jest gorący, przełożyć go do gorących słoików (uwaga! nie zapominamy o trzymaniu słoika rękawicą lub grubą ściereczką) i szczelnie zakręcić. Można oczywiście zatrzymać się na tym etapie, stawiając gorące, dobrze zakręcone słoiczki do góry dnem, ja jednak – dla pewności – pasteryzuję je dodatkowo w piekarniku. Słoiki z gorącym dżemem natychmiast po zakręceniu ponownie wstawiam do piekarnika i pasteryzuję je w tej samej temperaturze przez ok. 20 minut (zależy od wielkości słoika: większe trochę dłużej). Po tym czasie wyłączam piekarnik, uchylam drzwiczki i pozostawiam słoiki w piekarniku do całkowitego wystygnięcia.

Polecam wszystkim tę metodę, gdyż jest wyjątkowo praktyczna i nieskomplikowana. Koniec z trzema wielkimi garnkami wody na kuchence, z pilnowaniem odpowiedniego ‘bulgotania’ w nich, koniec ewentualnego pękania słoiczków czy dostawania się wody do tych źle zakręconych.

Słoiki i zakrętki:

Jeśli kupujemy nowe ze sklepu bądź używamy kompletu: słoik + zakrętka po innym produkcie, który kupiliśmy, to nie ma problemu z ich dopasowaniem. Gorzej jeśli wyciągamy je z piwnicy i musimy dopasować. Jeśli otwieramy słoik podważając nakrętkę łyżeczką albo nożem, to wiadomo, że nakrętka jest do wyrzucenia i wiadomo, żeby lepiej nie wędrowała do piwnicy tylko od razu do kosza...

Każdy słoik ma u góry określoną ilość wypustek - tzw. ząbków/gwintów. Nakrętki muszą mieć taką samą ilość wypustek. To wcale nie tak powszechna wiedza, jak by się mogło wydawać.

*niektórzy dodają odrobinę wody, żeby śliwki łatwiej się rozgotowały


Polub mnie, bądź na bieżąco

10 komentarze :

  1. uwielbiam powidła i tez robię bez cukru

    OdpowiedzUsuń
  2. innych (z cukrem) robić nie ma sensu, prawda?

    OdpowiedzUsuń
  3. ja także bez cukru robię:) w tym roku był mój debiut i wyszły całkiem nieźle. A piernik długodojrzewający to moje ulubione ciasto świąteczne:)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. O, jak ja lubię powidła śliwkowe. Te bez cukru to dobry i bardzo zdrowy pomysł ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Deilephila - moje też, choć jeszcze uwielbiam makowiec babci

    Beato - szkoda, że takich bezcukrowych nie można kupić w sklepie :(

    OdpowiedzUsuń
  6. Można kupić bezcukrowe przepyszne w sklepie :) Gryszczeniówka ma 100% śliwek i nic więcej :) Ale są masakrycznie drogie, bo 320g kosztuje około 10 złotych... Więc ja z racji wersji oszczędnej szukam sobie po necie jak zrobić takowe w domu i proszę - dzięki Tobie będę je miała! Dziękuję bardzo!!!! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam jeszcze pytanie :) Jeśli mam je gotować przez kilka dni, to czy w czasie jak ich nie gotuję trzymać je w lodówce, żeby się nie popsuły? :) Dzięki za odpowiedź! ;)

      Usuń
  7. Ja tez robię bez cukru a pasteryzacja jest bardzo ciekawa spróbuje na pewno :) Pozdrawiam gotowanie-uk.blogspot.co.uk :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Trzymają się Wam te przetwory bez cukru? Nie psują się?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie psują. Natomiast ja smażę bez cukru tylko ze śliwek z końca sezonu, pomarszczonych, bardzo słodkich.

      Usuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (165) Zdrowa dieta (164) Obiad (121) Przekąski i dodatki do dań (121) Bezmięsne (102) Boże Narodzenie (92) Ciasta (90) Kuchnia polska (76) Impreza (73) Jak zrobić (65) Zupy (65) Bez jajek (61) Wielkanoc (59) Warzywa (55) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Śniadania (45) Czekolada (44) Desery (43) Pesto i pasty do chleba (42) Z piekarnika (40) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Ryby i owoce morza (30) Bezglutenowe (29) Przepisy dla biegaczy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Dania do pracy (26) Szybkie (25) Jabłka (24) Obiad w 30 minut (24) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Serniki (22) Kuchnia staropolska (21) Truskawki (20) Napoje i koktajle (19) Śliwki (18) Przystawka (17) W prodiżu (17) Danie główne (16) Kolacje (16) I faza South Beach (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Małe słodkości (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Makaron (11) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Pomidory (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Soczewica (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kapusta (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)