Sernik nowojorski z polewą wiśniową (domową frużeliną)




Serniki nowojorskie są aksamitne i kremowe, maziste i rozpływające się w ustach. Moje ulubione. A ten przepis jest najlepszym, jaki wypróbowałam. Jeden kawałek sernika, zwłaszcza w połączeniu z domową frużeliną - która jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu - przenosi nas w inny wymiar smaku i daje wiele przyjemności. Do ich przygotowania używa się kremowego serka o zawartości ok. 23% tłuszczu, na polskim twarogu nie wyjdzie taki sam. Na spód kruszy się herbatniki - od ich rodzaju zależy także efekt końcowy. Można wybrać lekko słone ciastka pełnoziarniste digestive, ciasteczka z kawałkami czekolady, ciasteczka z dodatkiem czekolady i rodzynek bądź owsiane. W tym zestawieniu najbardziej smakuje mi wersja lekko czekoladowa. Odradzałabym polecane powszechnie digestive - efekt może być lekko zbyt słony.

Sernik obowiązkowo wymaga leżakowania w lodówce przed konsumpcją. Im dłużej będzie się chłodził, tym lepiej.

Sernik z tego przepisu piekłam dwukrotnie, by dokładnie zanotować zmiany, których musiałam dokonać, by osiągnąć perfekcję. Za pierwszym bowiem razem popełniłam błąd, frużelinę umieściłam na górze sernika - nie róbcie tego, gdyż frużelina jest zbyt ciężka i sernik nie trzymał kształtu podczas krojenia. Za drugim razem każdy z kawałków polewałam polewą i to był zdecydowanie dobry zabieg. Sernik - który sam w sobie nie jest zbyt sztywny (nie ma mąki w masie, co moim zdaniem jest lepsze), trzymał swój kształt. Na podstawie przepisu z książki "Baking. A collection of over 100 essential recipes"/Love Food/Parragon.



Sernik nowojorski z polewą wiśniową (domową frużeliną)
znany też jako New York Cheesecake
10-12 porcji

Składniki:

  • 85g masła
  • 200g herbatników np. z kawałkami czekolady (polecam), digestive, owsianych
  • 400g serka śmietankowego kremowego - o zawartości ok. 23% tłuszczu np. Philadelphia, Twój Smak czy Delikate
  • 3 jajka, średniej wielkości
  • 3/4 szklanki drobnego cukru (140g)
  • 1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (można zastąpić cukrem waniliowym albo wyskrobanymi ziarenkami z połowy laski wanilii albo 1 średniej wielkości)
  • 450ml/450g kwaśnej śmietany np. o zawartości 18% tłuszczu

dodatkowo: okrągła forma (tortownica) o średnicy 20 cm



Wykonanie:

Wszystkie składniki na sernik powinny mieć temperaturę pokojową.

Masło pokroić na małe kawałeczki i powoli roztapiać - na małym ogniu. Masło zdjąć z ognia, przestudzić.

Herbatniki rozdrobnić - najlepiej malakserem, z braku można też rozdrobnić wałkiem (przez folię albo ściereczkę). Powinny być zmielone niemalże na mąkę. Do herbatników wlać roztopione i przestudzone masło. Wymieszać. Masa będzie mieć konsystencję mokrej bułki tartej.

Wziąć pędzelek do ciasta, natłuścić - ja po prostu wkładam go do garnuszka, w którym roztapiałam masło - gdyż zawsze coś zostaje na ściankach i na dnie. Można też użyć oleju.

Pędzelkiem wysmarować formę do ciasta (tortownicę) - dno i boki. Wysypać masą herbatnikową, wyrównać. Wstawić do lodówki - by masa się zestaliła. Najlepiej na pół godziny.

Włączyć piekarnik - temp. 190 st. C, grzanie góra i dół.

Przygotowanie masy serowej:

Zmiksować na gładką masę serek, jajka, 1/2 szklanki cukru i 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii. Miksowanie nie powinno trwać zbyt długo, by zbytnio nie napowietrzyć masy.

Masę serową wylać do formy - na schłodzony ciasteczkowy spód, wyrównać. Formę lekko uderzyć o blat.

Wstawić formę z sernikiem do piekarnika i piec przez 20 minut - aż będzie gotowy. Nie sprawdzamy w środku, może być wilgotny; wierzchnia warstwa powinna być ścięta, ale całość wyglądać na niedopieczoną (zestali się podczas leżakowania).

Po tym czasie wyjąć z piekarnika, by sernik odpoczął przez 20 minut. Piekarnika nie wyłączać.

W tym czasie zmiksować śmietaną z pozostałym cukrem (1/4 szklanki = 60 ml) i ekstraktem z wanilii (1 łyżeczką). Po 20-minutowym odpoczywaniu ciasta, wylać masę śmietanową na wierzch. Formę z ciastem włożyć z powrotem do piekarnika na 10 minut. Po upływie tego czasu wyłączyć piekarnik, sernik pozostawić w środku do ostudzenia - drzwiczki piekarnika uchylić na 1/3 kąta otwarcia. Po ostudzeniu wstawić do lodówki na minimum osiem godzin albo na noc.

Serwowanie: na każdy z kawałków sernika, już po pokrojeniu, na talerzu, wyłożyć ostudzoną frużelinę wiśniową. Koniecznie! Bez niej sernik straci co najmniej 50% swojej smakowitości. Uwaga: na zdjęciach widać frużelinę na całej powierzchni sernika - nie róbcie tego, bo frużelina "przygniata" sernik i może powodować że kawałki sernika nie będą kształtne i pod wpływem ciężaru będą się rozpływać.

Domowa frużelina wiśniowa (polewa wiśniowa):


Składniki:

  • 250g mrożonych wiśni (waga bez pestek)
  • 1/4 szklanki (55g) drobnego cukru
  • 1 łyżka (oczywiście płaska) = 15 ml mąki ziemniaczanej
  • 8 łyżek wody

Wykonanie:


Do niedużego garnka wsypać cukier i 2 łyżki wody. Podgrzewać na małym ogniu aż cukier się rozpuści. Zwiększyć ogień, dodać wiśnie, przykryć garnek i gotować kilka minut aż wiśnie zaczną mięknąć (w przypadku mrożonych nawet 10 minut). W szklance dokładnie połączyć mąkę ziemniaczaną z 2 łyżkami wody, wlać do garnka z frużeliną, bardzo dokładnie wymieszać. Zagotować. Dodać wody do pożądanej gęstości - 4 łyżki (60 ml) sprawią że frużelina powinna osiągnąć właściwą, umiarkowanie gęstą konsystencję.






Bądź na bieżąco, polub stronę na fb

15 komentarze :

  1. ach, obłęd na tę świętą noc!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeden z najlepszych moich wypieków

      Usuń
  2. Musi ciekawie smakować z taką wiśniową frużeliną!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepysznie wygląda. Uwielbiam serniczki i polewy wiśniowe. Smakowite słodkości :).

    OdpowiedzUsuń
  4. Nino! Cóż za piękny sernik! Mieszkasz zdecydowanie za daleko!
    Pozdrawiam Cię:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu - och, ileż to razy myślę, że to Ty mieszkasz za daleko ode mnie! jak na przykład przy tym pięknym torcie co to go ostatnio pokazywałaś. Pzdr :)

      Usuń
  5. Wygląda niesamowicie. Z tą frużeliną musi smakować obłędnie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, całość daje wspaniały efekt

      Usuń
  6. Cudownie wygląda ten serniczek. Mam na jakiś chęć. Muszę pomyśleć:)
    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli lubisz serniki nowojorskie, to koniecznie. Próbowałam kilku różnych przepisów, ten jest póki co najlepszy

      Usuń
  7. Łatwy i efektowny przepis.Zabieram się do roboty. BTW bardzo dobry blog. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. daj znać jak Ci wyjdzie, pzdr i dziękuję za miłe slowa :*

      Usuń
  8. Uwielbiam serniki z piekarnika ^^ I z tak dużą ilością masy ^^ Koniecznie muszę wypróbować ^^

    A w wolnej chwili, zapraszam do siebie :)
    http://vickyxvampire.blogspot.com/
    https://www.facebook.com/motylechcalatac?ref=hl

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)