Pasta z czarnych oliwek zwana także tapenadą





Absolutne minimum składników, dlatego muszą być dobrej jakości. Podstawą są czarne oliwki - i ich smak "wyjściowy". Pasta idealnie sprawdza się gdy przygotowujemy przekąski dla gości - pastę można podawać do chleba, grzanek, krakersów i jako dip do warzyw np. obranej i pokrojonej na cienkie plasterki kalarepki. Zachęcam do spróbowania, bo naprawdę warto. Na zdjęciu jest jeszcze pasta z ciecierzycy, pieczonego czosnku i rozmarynu - na którą przepis jest TUTAJ.

Pasta z czarnych oliwek (tapenada)

Składniki:
  • 1 słoik czarnych drylowanych oliwek (masa odcieku: 150 g)
  • 4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 mały ząbek czosnku
  • sól, pieprz
Wykonanie:

Oliwki, czosnek i kapary, wraz z oliwą zmiksować aż do połączenia składników i uzyskania drobno pokrojonych oliwek. Doprawić pieprzem i odrobiną soli - opcjonalnie, w zależności od tego jak słone są oliwki.

Podawać do chleba, macy, krakersów czy nawet do surowych warzyw np. cienkich plasterków kalarepki. A jeśli wleje nam się za dużo oliwy? To nic bo możemy w niej maczać kawałki chleba :)




*** 
zdjęcia potrawy wykonała Atria, dziękuję

12 komentarze :

  1. Polecam się na przyszłość!
    A pasta bardzo dobra, wcinałam w drodze powrotnej do Krakowa:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się, że smakowała :))) i jeszcze raz dziękuję za zdjęcia

      Usuń
  2. Bardzo ją lubię , aż narobiłaś mi smaka;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też bardzo ją lubię, między innymi za prostotę wykonania i minimum pracy

      Usuń
  3. I jeszcze rewelacyjnie pasuje jako kleksik na połówce jajka na twardo lekko posmarowanego majonezem... polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to pomysł na Wielkanoc (na który nie wpadłam) pzdr

      Usuń
  4. Super zdjęcia :) Tapenadę b. lubię, choć uważam, że z oliwek w oliwie (jadłam takie tylko we Włoszech) jest najlepsza. Ale u nas oliwki w oliwie kosztują majątek, więc obchodze się smakiem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w W-wie są delikatesy włoskie, do których czasem zachodzę i mają tam bardzo dobrej jakości składniki w naprawdę dobrej cenie - może zerknę czy mają oliwki w oliwie i dam Ci znać, jak będziesz w W-wie, będziesz mogła się zaopatrzyć

      Usuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)