Zdrowe batoniki na drugie śniadanie - na bazie płatków owsianych, z żurawiną i pestkami słonecznika





Może być na drugie śniadanie albo jako węglowodanowy zastrzyk energii po treningu :) Czym różni się od takiego ze sklepu? Przede wszystkim nie zawiera dodatkowego tłuszczu, jest lekko słodzony naturalnym miodem (a jeszcze lepiej, coraz łatwiej u nas dostępnym syropem z agawy, który ma niski indeks glikemiczny), a nie syropem glukozowo-fruktozowym. Tak, niestety, ten ostatni zawierają batoniki marki wiodącej na polskim rynku. Ten batonik różni się smakiem od sklepowych produktów, których słodycz i lekkość bardzo lubię :) - ale które - niestety - tylko udają zdrowe i dietetyczne. Z poniższego przepisu są zupełnie inne. Traktuję je nie jak słodycze (bo nie są słodkie), ale jak zdrową przegryzkę. I wtedy - z takim podejściem - przyznam, że mi smakują. Raczej jednak nie przypadną do gustu dzieciom.


Batoniki wilgoć zawdzięczają startym jabłkom i to ich cały sekret. Dlatego używamy twardych, soczystych jabłek. Sok jabłkowy/mus jabłkowy testowałam już z powodzeniem do robienia domowej granoli czyli pysznych pieczonych płatków owsianych, idealnych na pierwsze śniadanie - tam używam minimalnej ilości tłuszczu, jako zamiennik stosując sok jabłkowy (jeśli jeszcze jej nie robiliście, to naprawdę zachęcam). Tym chętniej, gdy tylko zobaczyłam ten przepis u Wegetarianki, przystąpiłam do działania. "Zdrowe" przepisy to coś dla mnie. 


Zdrowe batoniki na drugie śniadanie - na bazie płatków owsianych, z żurawiną i pestkami słonecznika

Składniki [na 24 batoniki, 1 batonik tylko 92 kcal]:
  • 2 szklanki płatków owsianych górskich niebłyskawicznych (wybieram najzwyklejsze, takie, których czas gotowania wynosi nawet 7-8 minut) - 235g
  • 100 g suszonej żurawiny (1 szklanka) albo innych, niesiarkowanych suszonych owoców
  • 2 łyżki słodu ryżowego lub innego neutralnego (może być syrop z agawy czy miód)
  • 1/2 kg słodkich jabłek (ja dałam 550 g przez obraniem - 3 małe szt.)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • szklanka uprażonych ziaren: pestki dyni, słonecznik, sezam, płatki migdałów (dałam po 40 g słonecznika i płatków migdałów - po niecałe pół szklanki i 1 łyżkę czarnego sezamu)

Wykonanie:

Jabłka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach - razem ze skórką, która po pierwsze zawiera sporo błonnika, a poza tym tuż pod nią znajduje się zwykle najwięcej witamin. Żurawinę namoczyć w wodzie przez około 5 minut. Odcedzić ją i drobno posiekać - tak by słodka żurawina była w każdym kęsie gotowego batonika. Jabłka, żurawinę, sól, płatki owsiane, miód i sok z cytryny, dokładnie wymieszać. Miskę przykryć i wstawić na noc do lodówki.

Następnego dnia dodać uprażone ziarna słonecznika, płatki migdałów i sezam (prażę na wspólnej patelni dorzucając ziarna od najgrubszego: najpierw słonecznik, po minucie płatki migdałów, na końcu sezam), dokładnie wymieszać. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć masę (wystarczyło na 2/3 blachy), docisnąć mocno - zwilżoną ręką. Piec w piekarniku nagrzanym do około 200 st. C przez około 30 min. Zostawić jeszcze na 10- 15 minut w piekarniku. Kroić ostrym nożem na porcje jeszcze w formie, na razie bez wyciągania i zostawić do całkowitego wystygnięcia. Potem można przełożyć np. do zamykanego słoika, bo z czasem smakują coraz lepiej :)

Kaloryczność:

Całość: 884 kcal (płatki owsiane 235 g) + 308 kcal (szklanka żurawiny 100g) + 280 kcal (jabłka 550g) + 190 (miód, 2,5 łyżki - to ok. 60g) + 16 kcal (sok z cytryny) + 239 kcal (40 g ziaren słonecznika) + 236 kcal (40 g płatków migdałowych) + 63 kcal (1 płaska łyżka czarnego sezamu) = 2216 kcal

1 porcja: 92 kcal




12 komentarze :

  1. Mniam, mniam, aż mi ślinka leci Cudowne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe batoniki. Z żurawiną uwielbiam.
    Pyszności:)
    Pozdrówki.

    OdpowiedzUsuń
  3. Palce lizać! również piekłam ostatnio... pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. a czy jest gwarancja,że proteza wytrzyma.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie wiem :) natomiast te batoniki, zwłaszcza po upieczeniu, są miękkie

      Usuń
  5. Nina, podziwiam Cię za te informacje dot. kaloryczności! Nie chciałoby mi się tego obliczać... Ale ja jestem leniwa i już.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zrobiłam to głównie dla siebie - by wiedzieć ile kcal jest w każdym kęsie - jednak lepiej wiedzieć niż nie wiedzieć; poza tym byłam ogromnie ciekawa jaka jest kaloryczność tych i tych ze sklepu - dla ich porównania

      Usuń
  6. a ja mam pytanie: czy te płatki owsiane dodaje takie prosto z opakowania tak?

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłam idealnie wg. przepisu i ledwo mi wystarczyło składników na jedną blachę kuchenną, a naprawdę cieniutko łyżką dociskałam i spłaszczałam.
    Jak Pani to robi, że wystarcza na 3 duże blachy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. witam, u mnie starczyło na dwie trzecie blachy (na wielu blogach i stronach taki zapis: 2/3 oznacza ułamki), przykro mi, że to wprowadziło Panią w błąd...

      Usuń
  8. W weekend będę robiła, te batoniki wyglądają obłędnie:)

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (172) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (123) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (92) Kuchnia polska (78) Impreza (75) Jak zrobić (74) Zupy (67) Bez jajek (62) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (45) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (43) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Truskawki (20) Napoje i koktajle (19) Danie główne (18) Śliwki (18) Kolacje (17) Przystawka (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)