Zielony sos (dip) do świeżych warzyw





Uprawiam zioła na balkonie (do czego wszystkich Was zachęcam), dlatego zrobienie tego sosu to dwa ruchy ręką i zużycie rosnących w szybkim tempie ziół. Lekko słony zielony sos, aromatyczny dzięki czosnkowi i przenikającym aromatom kolendry, bazylii, szczypiorku i mięty, idealnie pasuje do młodych warzyw - które teraz już pojawiły się na straganach. Pyszne młode marchewki i kalafior - wszystko to można jeść na surowo. Polecam jako przekąskę podczas letnich przyjęć - czy to w ogrodzie czy w domu. Przepis z serwisu ugotuj.to, nieco zmieniony.

Zielony sos (dip) do świeżych warzyw

Składniki:

  • 1/2 pęczka świeżej mięty
  • 1/2 pęczka świeżej bazylii
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1/2 pęczka świeżej kolendry
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • 125 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 140 g sera typu feta
  • 1/3 szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • sól (ewentualnie)
  • pieprz

Wykonanie:


Zmiksować blenderem zioła z czosnkiem i sokiem z cytryny. Dolać oliwę, dokładnie zmiksować. Następnie dołożyć ser i na koniec jogurt, ponownie wszystko dokładnie zmiksować. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą (może okazać się to niekonieczne, bo serek jest słony).

Podawać na przykład do obranych marchewek i pokrojonych w słupki, różyczek surowego kalafiora i plasterków kalarepki albo do ugotowanych szparagów.



4 komentarze :

  1. Odpowiedzi
    1. Robiłam wczoraj po naszych warsztatach. Goście zapytali się czy są królikami jak spojrzeli na liczbę warzyw na stole, ale potem spróbowali i bardzo chwalili :)

      Usuń
  2. Ja próbowałam z hodowlą ziół na balkonie, ale bez dobrego rezultatu. Czy możesz napisać jak robisz to skutecznie? I jakie zioła hodujesz?

    Pozdrawiam
    Asia

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł, mój mniej innowatorski, ale chociaż policzone kalorie :)
    http://www.udietetykow.pl/sosy-do-salatek/

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)