Młoda kapusta z musztardą



 

 
Przyznam, że do niedawna znałam tylko młodą kapustę na gęsto - ze śmietaną, suto posypaną koperkiem. Dopiero Jamie Oliver zainspirował mnie do czegoś zdrowszego - bo jak się okazuje - młoda kapusta smakuje wybornie z samą tylko oliwą i odrobiną soli i pieprzu, a także wzbogacona odrobiną ostrej musztardy. Można użyć dijon, chrzanowej, angielskiej, czy innej - ulubionej.

 
Młoda kapusta z musztardą

 
Składniki:

  •  500 g młodej kapusty (albo sałaty rzymskiej)
  • 2 łyżki miękkiego masła (50g)
  • 1 łyżeczka musztardy: angielskiej, dijon, chrzanowej (można dać nieco więcej) 
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • sok z 1/2 cytryny

Wykonanie:

 
Z kapusty odrzucić zewnętrzne liście, także te zwiędnięte i lekko żółtawe, główkę umyć. Kapustę pokroić na ćwiartki, wykroić i wyrzucić głąb. Liście pokroić w grube paski, małe liście można pozostawić w całości.

 
Wersja pierwsza:

 
W dużym garnku zagotować osoloną wodę, wrzucić kapustę i gotować 5 minut [sałatę tylko przez 1 minutę], aby lekko zmiękła, odcedzić i osączyć. Wrzucić z powrotem do garnka, dodać sok z cytryny oraz masło utarte z pieprzem i musztardą. Starannie wymieszać. W razie potrzeby dodać jeszcze odrobinę soli i pieprzu. Od razu podawać.

 
Wersja druga [bez ceregieli]:

 
W dużym garnku rozpuścić masło, wrzucić kapustę i smażyć przez około 5 minut [sałatę tylko przez 1 minutę] - częściowo pod przykryciem - aby lekko zmiękła. Dodać sok z cytryny oraz musztardę. Starannie wymieszać. W razie potrzeby dodać jeszcze odrobinę masła, soli i pieprzu. Od razu podawać.
 

 

 
***

 
Kapustę polecam na przykład do wolno pieczonej jagnięciny:

 


 
Inne dania z młodej kapusty:

 
Młoda kapusta tradycyjna, ze śmietaną i koperkiem

 


 

 

9 komentarze :

  1. O, z dodatkiem musztardy nie próbowałam. Ciekawie musi smakować:)
    A bardzo lubię młodą kapustkę z koperkiem:)
    Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. musztarda tylko delikatnie dodaje smaku, nie przytłacza kapusty, pzdr Majano

      Usuń
  2. Muszę spróbować :) Uwielbiam kapustę w każdej postaci, a tą młodą w szczególności :)
    Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja właściwie tylko młodą, no i jeszcze młodą kiszoną - taką nieukiszoną

      Usuń
  3. Bardzo ciekawie musi smakować,muszę wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  4. zrobiłam.
    łatwe.
    szybkie.
    smaczne.

    ideał?

    pozdrawiam smacznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ale jesteś szybka! :) którą wersję wybrałaś?

      i ja pozdrawiam smacznie

      Usuń
  5. http://www.tvn.pl/showbiz/kultowy-show-kulinarny-na-antenie-tvn-zglos-sie,47571,934.html


    Serdecznie zapraszamy na casting do nowego programu tvn MasterChef !

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)