Zimowa zupa pomidorowa




Prawdziwa zupa pomidorowa w zimie jest możliwa dzięki przecierom pomidorowym - domowym - pieczołowicie przygotowywanym przez niektóre panie domu pod koniec lata (póki co do nich nie należę), albo gotowym, które są dla mnie bazą do zup i wszelkich sosów pomidorowych - do pizzy, gołąbków i innych dań. Przecier pomidorowy użyty do tej zupy to nic innego jak zmiksowane pomidory w czystej postaci - z gatunku tych mięsistych. 

Do tej zupy przygotowałam kostki lodowe - śmietanowo-ziołowe. Daje to bardzo fajny efekt wizualny przy minimalnym nakładzie pracy. 

Zimowa zupa pomidorowa

Składniki:

  • 700 przecieru pomidorowego (z butelki/kartonu - niekiedy przecier nazywany jest passatą)
  • 800-1000ml bulionu warzywnego albo warzywno-mięsnego*
  • 1 mała puszka - 70 g koncentratu pomidorowego
  • 1 spora cebula np. czosnkowa
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią
  • 2 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz
  • chili w proszku
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • odrobina suszonej albo świeżo startej skórki z cytryny

dodatkowo - na ziołowo-śmietanowe kostki lodowe:

  • 200g śmietany 12% albo jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią
  • 5-6 łyżek posiekanej natki pietruszki

Wykonanie:

Najpierw przygotować bulion oraz kostki ziołowo-śmietanowe.

Kostki ziołowo-śmietanowe:

Natkę pietruszki (tylko liście - łodygi zachować do ugotowania wywaru - wzmocni to jego smak) zmiksować z olejem, dodać śmietanę lub jogurt - dalej miksować aż do uzyskania gładkiej pasty. Pastę rozlać do pojemników na kostki do lodu i włożyć do zamrażalnika.

Zupa:

Cebulę i czosnek obrać i posiekać. W garnku rozgrzać olej, dodać cebulę. Smażyć przez około 10 minut na niedużym ogniu - do zeszklenia. Im dłużej będziemy smażyć cebulę, tym stanie się słodsza. Dodać posiekany czosnek i cukier, smażyć dalsze 2-3 minuty. Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy i zioła i smażyć jeszcze przez minutę - dwie. Wlać przecier pomidorowy i gorący bulion. Zmiksować na krem, doprawić solą, pieprzem, chili w proszku i odrobiną suszonej skórki z cytryny (można dać startą świeżą - nie więcej niż pół łyżeczki).

Podawać gorące z kostkami śmietanowo - ziołowymi (kostki ładnie się roztopią). Oczywiście zupę można podawać solo, albo wmieszać śmietanę do zupy i posypać siekaną natką pietruszki.

*można przygotować bardzo prosty i szybki bulion warzywny, przepis podawałam TUTAJ, aby otrzymać bulion warzywno-mięsny (polecam wołowinę z kością np. 30dag), wystarczy zalać mięso zimną wodą, pogotować na wolnym ogniu około godziny, po czym dodać warzywa - np. wg sposobu ekspresowego z linku

składniki




***
Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Kujawski ze Smakiem”, pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem jest ZT Kruszwica S.A. - producent linii "Kujawski ze Smakiem".






4 komentarze :

  1. Musiała być pyszna, uwielbiam pomidorową :)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowita wersja pomidorowej - na zimę idealna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna zupka Nino:)
    Dziękuję za udział, bardzo się cieszę ,że bawiłaś się ze mną:)
    Pozdrawiam
    Majana

    OdpowiedzUsuń
  4. ahh ostatnio robiłam <3 pyszności! mam sposób aby zdobyć sprzęty kuchenne oraz wiele innych, wystarczy wejść tu: http://guuli.pl/index.php?option=com_user&view=login&ref=15365 zbierać punkty i wymieniać na co tylko się podoba; )

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)