Krupnik




Krupnik polski jest zupą nie tylko bardzo smaczną, ale i pożywną. Gęsty, aksamitny, aromatyczny - smak zależy od tego, jaki dobry wywar ugotujesz, czy dodasz grzyby i zioła. Dodatek masła do zupy sprawia, że zupa staje się bardziej kremowa. Ten krupnik nie przypomina wody z kaszą, jaką czasem można dostać w barach mlecznych. Jest pierwszym krupnikiem, który mnie zachwycił. Chociaż znacznie wzbogaciłam przepis, podaję także oryginalny przepis, na którym się wzorowałam - z książki, która jeszcze nigdy mnie nie zawiodła - "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" Marii Lemnis i Henryka Vitry. Jej opis zachęcił mnie na tyle, by dać szansę tej typowo polskiej zupie. To danie może stanowić kompletny obiad. Aromat nadaje podpalana cebula, lubczyk, grzyby i goździki - moim zdaniem nieodzowne dodatki.

"Wołowiny 1/2kg i 1 kg porąbanych na małe kawałki kości wołowych zalewamy 2 l wody i gotujemy na małym ogniu. Po godzinie gotowania dodajemy włoszczyznę bez kapusty (marchew, pietruszka, cebula, por, seler) i 4 małe suszone grzyby. Gdy mięso miękkie, rosół przelewamy przez sitko. Mięso krajmy w kostkę , jarzyny i grzyby w cienkie paseczki.Odlewamy 1 litr ugotowanego i posolonego do smaku rosołu i gotujemy w nim 12-15 dkg kaszy jęczmiennej „perłowej”. Gdy kasza się rozgotuje, dodajemy łyżkę świeżego masła i ucieramy kasze przez chwilę drewniana łyżką, by zbielała.
Ugotowaną kaszę łączymy z pozostałym rosołem i po dodaniu 3 pokrajanych w kostkę ziemniaków znowu garnek stawiamy na ogniu. Po 15-20 minutach ziemniaki są ugotowane. Wówczas dodajemy do krupniku pokrajane mięso, grzyby i jarzyny, zupę solimy do smaku i przed podaniem posypujemy drobno posiekana nacią pietruszki."


Krupnik

Składniki:

  • 60 dag wołowiny z kością
  • 1 kość schabowa
  • 2 duże marchewki
  • 1 spora pietruszka
  • 1 mały seler
  • 1 duża cebula
  • garść suszonych grzybów - 3-4 sztuki
  • 4 goździki
  • 1-2 liście laurowe
  • świeży lub suszony lubczyk (2 łyżki)
  • 6-8 ziarenek ziela angielskiego
  • 150g kaszy jęczmiennej "perłowej"/"mazurskiej"
  • 3 -4 ziemniaki
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka masła
  • natka pietruszki do posypania

Wykonanie:

Mięso i kość umyć, zalać ok. 3 litrami zimnej wody, przykryć. Gotować około godziny. Nieobraną cebulę podpalić nad palnikiem gazowym - by gdzieniegdzie była czarna. Marchew, seler i pietruszkę obrać.

Do wywaru z mięsa dodać marchew, seler, pietruszkę, cebulę, grzyby, goździki, liście laurowe, ziele angielskie i lubczyk - jeśli dajemy w wersji suszonej, można zawinąć go w gazę i zawiązać nitką - potem łatwiej go będzie wyjąć z zupy. Gotować aż warzywa będą miękkie. Osolić i popieprzyć. Wywar odcedzić. Do garnka wlać z powrotem połowę wywaru, wsypać kaszę - gotować aż będzie miękka. (nie udało mi się zupełnie rozgotować kaszy jak pisała Lemnis i Vitry w książce - ale ugotowałam kaszę do miękkości, zajęło to około 15-17 minut) 

Jeśli kasza wchłonie cały wywar, dolać trochę. Na koniec, jak kasza będzie miękka, dodać łyżkę masła i ucierać kaszę drewnianą łyżką - może uda Ci się uzyskać lekki efekt zbielenia.

Dodać pozostały rosół oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować do ich miękkości ok. 12-15 minut. W tym czasie pokroić marchewkę - w kostkę lub słupki. Oddzielone od kości mięso - bez tłuszczu i błon - pokroić w kostkę. Dodać do zupy gdy ziemniaki będą miękkie, razem z grzybkami i marchewką. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać gorące, posypane natką pietruszki.

Krupnik jest nawet lepszy następnego dnia.




2 komentarze :

  1. To jedna z najlepszych zup, choć w dzieciństwie miałam jej już dość. ;)
    Mój synek też ją lubi.
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. W dzieciństwie tej zupy bardzo nie lubiłam, teraz uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)