Szarlotka orzechowa




Jabłka duszone na maśle są absolutnie fantastyczne - jeśli jeszcze nie próbowaliście, zróbcie to koniecznie - nawet jeśli nie do ciasta, to same - jako deser. 

Szarlotka ma wspaniałe ciasto orzechowe, stoi w jednym szeregu z tym kruchym, cynamonowym ciastem Pierre'a Herme, z dodatkiem migdałów. Dzięki mocno spieczonym, a niektórym nawet spalonym orzechowym, ciasto otrzymuje niepowtarzalny smak. Szarlotka jest nieco pracochłonna, ale warto spróbować. Przepis pochodzi z bloga Moniki, podaję z moimi z drobnymi zmianami.


Szarlotka orzechowa

Składniki:

ciasto:

  • 1 szklanka orzechów włoskich (120g)
  • 1,5 szklanki mąki (dałam pół na pół krupczatkę i zwykłą mąkę typ 480)
  • 150 g zimnego masła
  • 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g cukru pudru
  • 3 żółtka

mus jabłkowy:


  • 6 b. dużych jabłek
  • 100 g rodzynek
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki miodu

wierzch ciasta:

  • 3 białka
  • 3 łyżki cukru waniliowego albo migdałowego


Wykonanie:

ciasto:

Orzechy uprażyć na suchej patelni albo w piekarniku. Dać im się zezłocić, a nawet lekko przypalić. Zemleć w młynku do orzechów albo w blenderze - na drobny pył. Pozostawić do ostygnięcia.



Mąkę przemieszać z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i zmielonymi orzechami. Dodać masło, posiekać je ze składnikami sypkimi, a kiedy kawałki masła będą nie większe niż ziarnka grochu, dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią aluminiową i schować do zamrażarki na ok. 30 minut, albo do lodówki na przynajmniej 2 godziny.



Kiedy ciasto się chłodzi przygotować mus jabłkowy:

Jabłka obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na plasterki. W rondlu rozpuścić masło, dodać jabłka i rodzynki. Dusić chwilę na wysokim ogniu, potem skręcić do połowy, dodać miód (ale tylko jeśli jabłka są kwaśne, jeśli jabłka są słodkie, nie dodawałabym). Dusić pod przykryciem do momentu aż wyparuje cały sok, który puszczą jabłka, a te zamienią się w mus. Jabłka zestaw z ognia i pozostaw do ostygnięcia.

2/3 schłodzonego ciasta wyłożyć tortownicę o średnicy 24-27 cm, można wstawić jeszcze na kilka minut do lodówki.

Piekarnik nagrzać do temp. 175 stopni C - grzanie góra - dół. Wstawić tortownicę do piekarnika i podpiec spód przez 15 minut - do lekkiego zezłocenia się, wyjąć z piekarnika na 10 minut do przestudzenia.

Wystudzone jabłka wyłożyć na podpieczony spód. Rozłożyć równomiernie, przygotować bezę.

Białka ubić na sztywno. Pod koniec dodać cukier i ubijać tak długo, aż się rozpuści, a piana stanie się gęsta i sztywna. Rozprowadzić bezę równomiernie na warstwie jabłek. Wyjąć pozostałą część ciasta z zamrażarki i zetrzeć na tarce - na bezę.

Ciasto piec w 175 stopniach przez dalsze 30 minut. Ostudzić. Przechowywać w lodówce.





12 komentarze :

  1. zainteresowałaś mnie tą szarlotką! ciekawe jakbym tak dała mąke orkiszową..

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepysznie wygląda. Z orzechami i cynamonem - bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda cudownie! Muszę koniecznie spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Aż poczułam jej zapach, tak działa na wyobraźnię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chyba w sobotę się zabiorę za pieczenie, u mnie w domu sami fani szarlotek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię szarlotki, ale w wersji orzechowej jeszcze nie piekłam. A wygląda wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  7. Robiłam szarlotkę z tego przepisu i faktycznie była przepyszna. Do ciasta zamiast mąki pszennej użyłam pół na pół żytniej i razowej, dzięki temu ciasto miało jeszcze bardziej orzechowy smak! Pychotka :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Swietny przepis, serdecznie wszysktim polecam! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. jej... wygląda serio powalająco... jem oczami

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam połączenie orzechów z jabłkami i gruszkami !

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (172) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (123) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (92) Kuchnia polska (78) Impreza (75) Jak zrobić (74) Zupy (67) Bez jajek (62) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (45) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (43) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Truskawki (20) Napoje i koktajle (19) Danie główne (18) Śliwki (18) Kolacje (17) Przystawka (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)