Chłodnik z ogórka



Chłodnik z ogórków gruntowych. Idealna zupa na upały. 

Uprażona dynia przyjemnie chrupie i warto jej użyć do posypania zupy.

Chłodnik ogórkowy

Składniki:
  • 750 g ogórków gruntowych
  • 1 średniej wielkości ząbek czosnku
  • 400g gęstego jogurtu naturalnego lub greckiego
  • 2-3 szklanki kefiru
  • 3-4 łyżki posiekanego koperku
  • 2-3 łyżki posiekanej mięty
  • 2 garści pestek dyni
  • sól, pieprz
do podania opcjonalnie z młodymi ziemniakami

Wykonanie:

Chłodnik musi być porządnie schłodzony, w związku z tym najlepiej wszystkie składniki włożyć do lodówki jeszcze przed rozpoczęciem jego przyrządzania - oczywiście jeśli mamy na to czas.

Ogórki dokładnie umyć. Zetrzeć na tarce - na grubych oczkach - wraz ze skórką.
Czosnek posiekać i dokładnie rozetrzeć na desce nożem wraz z solą (jakieś pół łyżeczki) - dzięki temu uzyskamy gładką pastę czosnkową.

Koperek i miętę posiekać.

Jogurt połączyć z pastą czosnkową, dodać ok. pół łyżeczki pieprzu, dokładnie wymieszać. Dodać starte ogórki i posiekane zioła. Wymieszać. Wstawić do lodówki do schłodzenia. Przynajmniej na pół godziny*, "do przegryzienia się" składników.

Po wyjęciu z lodówki dodać kefir - w takiej ilości by uzyskać pożądaną gęstość. Ogórki podczas leżakowania w lodówce powinny już puścić nieco wody. Doprawić solą i pieprzem - do smaku.

Przed podaniem posypać uprażonymi na suchej patelni lub w piekarniku pestkami dyni. Bardzo dobrze komponują się z ogórkiem.

*jeśli składniki wcześniej były w lodówce, jeśli były w temperaturze pokojowej, na co najmniej 2 godziny



2 komentarze :

  1. Jest tak gorąco, taki pyszny chłodnik wspaniale się sprawdza :)

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)