czwartek, 25 lipca 2013

Chłodnik z ogórka



Chłodnik z ogórków gruntowych. Idealna zupa na upały. 

Uprażona dynia przyjemnie chrupie i warto jej użyć do posypania zupy.

Chłodnik ogórkowy

Składniki:
  • 750 g ogórków gruntowych
  • 1 średniej wielkości ząbek czosnku
  • 400g gęstego jogurtu naturalnego lub greckiego
  • 2-3 szklanki kefiru
  • 3-4 łyżki posiekanego koperku
  • 2-3 łyżki posiekanej mięty
  • 2 garści pestek dyni
  • sól, pieprz
do podania opcjonalnie z młodymi ziemniakami

Wykonanie:

Chłodnik musi być porządnie schłodzony, w związku z tym najlepiej wszystkie składniki włożyć do lodówki jeszcze przed rozpoczęciem jego przyrządzania - oczywiście jeśli mamy na to czas.

Ogórki dokładnie umyć. Zetrzeć na tarce - na grubych oczkach - wraz ze skórką.
Czosnek posiekać i dokładnie rozetrzeć na desce nożem wraz z solą (jakieś pół łyżeczki) - dzięki temu uzyskamy gładką pastę czosnkową.

Koperek i miętę posiekać.

Jogurt połączyć z pastą czosnkową, dodać ok. pół łyżeczki pieprzu, dokładnie wymieszać. Dodać starte ogórki i posiekane zioła. Wymieszać. Wstawić do lodówki do schłodzenia. Przynajmniej na pół godziny*, "do przegryzienia się" składników.

Po wyjęciu z lodówki dodać kefir - w takiej ilości by uzyskać pożądaną gęstość. Ogórki podczas leżakowania w lodówce powinny już puścić nieco wody. Doprawić solą i pieprzem - do smaku.

Przed podaniem posypać uprażonymi na suchej patelni lub w piekarniku pestkami dyni. Bardzo dobrze komponują się z ogórkiem.

*jeśli składniki wcześniej były w lodówce, jeśli były w temperaturze pokojowej, na co najmniej 2 godziny


2 komentarze: