Lody pieprzowe na karmelizowanych truskawkach



Można powiedzieć, że jest to interesujący deser, chociaż słowo interesujący to chyba jednak za mało. Być może trudno Wam pewnie będzie uwierzyć na słowo, że pieprz jest tym składnikiem, które dodaje charakteru lodom, uzupełnia słodycz truskawek i aromat truflowy. Całość jest czymś absolutnie wyjątkowym, na co pewnie nigdy bym nie wpadła gdyby nie wizyta w genialnym miejscu - w nowojorskiej restauracji Graffiti. O jej właścicielu i szefie kuchni tak piszą na stronie internetowej: "To kreatywny geniusz, jedna z najciężej pracujących osób w branży spożywczej, elokwentny, a także naprawdę miły facet. Wizyta w jego restauracji Graffiti potwierdzi wszystko."

I potwierdziła. Miejsce, gdzie mieści się restauracja jest niepozorne, niemalże ukryte. Naprawdę niczym się nie wyróżnia do tego stopnia, że szukając restauracji przeszłam obok i z powrotem przywiódł mnie jedynie numer budynku zapisany w telefonie. Restauracja jest niewielka, wielkości małego sklepu albo jak kto woli PRL-owskiego "salonu". Warto przyjechać do Nowego Jorku by odwiedzić to miejsce i oddać się prawdziwej kulinarnej uczcie. Wizyta w kilka osób daje tę przewagę. że można być niczym recenzent kulinarny - spróbować wielu mniejszych porcji danego dania, przekonać się co koniecznie trzeba domówić, by nie wyjechać do Polski w poczuciu nieustającej tęsknoty do wielu genialnych połączeń. Wizyta u Mehty dała mi to, czego szukam w restauracjach - inspiracji. Wiem, że wielu dań po prostu nie dam rady powtórzyć. W niektórych przypadkach ledwo mogę zbliżyć się do oryginału. Jehangir Mehta wydał książkę, jednak tego deseru, gwiazdy jego restauracji, próżno tam szukać. Odtworzyłam ten deser. Na szczęście się udało. Mam nadzieję, że Jehangir Mehta mógłby to potwierdzić :) 

Przepis na lody pieprzowe znajdziecie na moim blogu tutaj. No trudno, będziecie jednak musieli w końcu zrobić domowe lody :)

Lody pieprzowe na karmelizowanych truskawkach z oliwą truflową/Warm Truffle Almond Strawberries & Pepper Ice Cream by Chef Jehamgir Mehta


Składniki [4 porcje]:
  • 4 duże kulki lodów pieprzowych (lody śmietankowe z pieprzem: przepis tutaj)*
  • 500 g truskawek
  • 2 łyżeczki oliwy truflowej
  • 4 łyżki cukru (60 ml)+ 4 łyżki wody
  • 4 szczypty świeżo zmielonego pieprzu
  • duża garść płatków lub słupków migdałów
Wykonanie:

Truskawki umyć, odszypułkować i przepołowić.

Migdały uprażyć na suchej patelni - aż lekko się zezłocą.

Na dużej patelni umieścić cukier (łyżki są jak zawsze u mnie płaskie - deser ma być tylko trochę posłodzony, ale nie przesłodzony) i wodę. Potrząsnąć patelnią by cukier się namoczył. Podgrzewać kilka minut, aż cukier nabierze jasnego słomkowego koloru - podczas robienia karmelu nie mieszać masy łyżką bo się utworzą się grudki.

Dodać truskawki, pomieszać i je podgrzać - minutę bądź dwie, aż truskawki ocieplą się i puszczą trochę soku, ale jeszcze zachowają swój kształt i jędrność. Pod koniec wlać oliwę truflową. Przemieszać.

Na talerz wyłożyć jeszcze ciepłe truskawki, posypać prażonymi migdałami. Na koniec wyłożyć gąłkę lodów pieprzowych. Wierzch lodów posypać odrobiną świeżo zmielonego pieprzu.


*oczywiście można kupić zwykłe lody i popieprzyć, ale to już nie będzie dokładnie to samo


I jeszcze kilka recenzji deseru ze strony Yelp.com:

“Warm Truffle Almond Strawberries, Pepper Ice Cream – Since it’s such a small space, I love that you often get whiffs of truffle throughout dinner when other people order this dessert. If you are a truffle fan, this is a MUST TRY. I can’t even do it justice with words. Just get it.”–Susan Z.

“After the meal we each had a dessert. my boyfriend – the hazelnut chocolate caviar cupcake, and myself – the star – warm truffle almond strawberries with pepper ice cream. Sounds crazy, of course, but it might have been the best thing I’ve ever eaten in my life. No exaggeration. The warm truffle oil on the sweet strawberries with the pepper ice cream. OMG. I would have licked the bowl if there weren’t so many people around me.”–Jaime D.

Graffiti Food & Wine Bar
224 E 10th St (pomiędzy 1st Ave & 2nd Ave)
[downtown Manhattan]
http://www.graffitinyc.com/



0 komentarze :

Prześlij komentarz

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)