Pasta z grillowanego bakłażana, z czosnkiem, cytryną i granatem




To sałatka, ale też pasta do chleba podawana na przystawkę. "Mięso" z pieczonego bakłażana jest wyjątkowo łatwym "materiałem" do obróbki - chłonącym aromaty, przy tym niskokalorycznym. Bakłażan i pestki granatu bardzo dobrze się ze sobą komponują, dzięki dodatkowi tego ostatniego, pasta zyskuje na smaku. Jeśli chcesz by pasta bardziej przypominała "prawdziwą" baba ghanoush - dodaj trochę sezamowej pasty tahini.

Jest jedno "ale". Trudno w lecie, kiedy mamy pod dostatkiem bakłażanów, o owoc granatu. Na granat sezon jeszcze przyjdzie. Póki co pozostaje mi wyłamać się od zasady, by jeść sezonowo - by próbować kolejnych dań z fantastycznej książki "Jerusalem" - Yotama Ottolenghi i Sami Tamimi.

Pasta z grillowanego bakłażana, z czosnkiem, cytryną i granatem/Burnt Eggplant with Garlic, Lemon and Pomegranate Seeds

Składniki:
  • 4 duże bakłażany (1,5 kg)
  • 1 ząbek czosnku
  • skórka starta z cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 5 łyżek oleju
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanej mięty
  • ziarna z 1/2 dużego granatu
  • sól i pieprz do smaku
Wykonanie:

Nagrzać piekarnik do temperatury 220 st. C - najlepiej w opcji "grill", ale niekoniecznie (termooobieg 200 st. C). Bakłażany w kilku miejscach ponakłuwać widelcem, wyłożyć je na blachę piekarnika i piec około godziny, aż będą zupełnie miękkie. Obracać je co 20 minut - by skórka bakłażana przypiekła się z każdej strony. Wyjąć do ostudzenia.

Jak bakłażany nie będą już parzyć rąk, można przystąpić do ich obierania. Odrywać paski bakłażana, przy pomocy łyżki precyzyjnie wyjąć upieczony miąższ. Skórę i ogonek bakłażana wyrzucić. Miąższ bakłażana umieścić w sitku - by ociekł z wody. Zajmie to około godziny, a najlepiej dłużej - by odciekła maksymalna ilość płynu.

Dokładnie umyć i sparzyć cytrynę. Przygotować miseczkę. Zetrzeć do niej skórkę. Wycisnąć sok z połowy cytryny (dwie łyżki).

Na desce końcówką noża rozetrzeć posiekany czosnek, wraz z 1/2 łyżeczki soli. Utworzy się z niego pasta. Dodać do miski, wraz z osączonym miąższem bakłażana, olejem i pieprzem. Zmiksować na gładką pastę. Odstawić co najmniej na godzinę do zamarynowania (w temperaturze pokojowej). Tuż przed podaniem, wmieszać posiekane zioła i większość pestek granatu, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wierzch - przed podaniem - posypać resztą pestek granatu.

Podawać np. z grzankami.






5 komentarze :

  1. Cudny przepis, zachwyca połączenie kolorów :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niemalże każdy przepis z "Jerusalem" mnie zachwyca - kompozycje smakowe, kolorystyczne, nieznane mi wcześniej połączenia...

      Usuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (172) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (123) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (92) Kuchnia polska (78) Impreza (75) Jak zrobić (74) Zupy (67) Bez jajek (62) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (45) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (43) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Truskawki (20) Napoje i koktajle (19) Danie główne (18) Śliwki (18) Kolacje (17) Przystawka (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)