Sandacz smażony z chrupiącą bułką tartą i ziołową sałatką z pomidorów




Pomidory i sandacz stanowią idealnie dobrany duet, a sam sandacz jest wyjątkowo smakowitym i szlachetnym kąskiem. Jeszcze są aromatyczne, pyszne pomidory z jesiennych zbiorów, więc można się nimi nacieszyć - na zapas.

Bułka tarta aromatyzowana skórką z cytryny jest tak fantastyczna, że patent ten będę wykorzystywać do innych ryb i dań. Spróbujcie.

Korzystałam z przepisu Jamiego Olivera, zamieszczonego w książce "Gotuj z Oliverem". Zmniejszyłam jednak znacznie ilość bułki tartej - a tym samym i tłuszczu, a przede wszystkim użyłam polskiego sandacza, zamiast barweny, której próżno szukać w sklepach rybnych.

Sandacz smażony z chrupiącą bułką tarta i ziołowa sałatka z pomidorów

Składniki: 
4 porcje

na sałatkę z pomidorów:
  • ok. 80 dag pomidorów, pokrojonych na kawałki 
  • oliwa lub aromatyczny olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia
  • ocet winny lub jabłkowy
  • listki oberwane z 1 małego pęczka bazylii, drobno posiekane
  • 1 mały pęczek koperku, drobno posiekany
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
na smażoną rybę:
  • 80 dag filetów sandacza lub innej tłustej ryby np. halibuta
  • mąka pszenna, do obtoczenia ryby
  • sól
  • pieprz
  • masło klarowane lub masło + olej - do smażenia
na chrupiącą bułkę tartą:
  • listki oberwane z 4 gałązek tymianku, drobno posiekane
  • pół szklanki bułki tartej
  • 2 suszone papryczki chilli (opcjonalnie - nie używałam)
  • skórka z 1 cytryny
  • masło (ok. 80-100g)

Wykonanie:

Pomidory umyć, pokroić w grubą kostkę, wrzucić do miski, wlać sporą ilość oliwy i kilka łyżek octu. Przyprawić obficie solą i pieprzem. Teraz na przemian próbować i korygować smak, aż osiągniesz w pełni zadowalający efekt. Dodać posiekane zioła - bazylię i koperek, wymieszać.

Filety rybne oczyścić i umyć, osuszyć ręcznikiem kuchennym. Pokroić na ok. 100 g kawałki. Oprószyć solą oraz pieprzem i obtoczyć w mące (wysypanej uprzednio na talerz), strząsając jej nadmiar. Postawić patelnię na średnim ogniu, Dać 1-2 łyżkę masła i 1 łyżkę oleju, a kiedy tłuszcz będzie gorący położyć na niej filety - skórą do dołu. Smażyć przez 3 minuty, aż skórka stanie się złocistopomarańczowa i chrupka. Obrócić rybę i dosmażyć przez 1 minutę.

Przełożyć filety na talerz. Na nowej patelni rozpuścić kopiastą łychę masła, wrzucić tymianek, bułkę tartą, chilli i skórkę z cytryny. Wymieszać i przyrumienić na piękny, złoty kolor.

Nałożyć na talerze porcje sałatki z pomidorów, a na niej po dwa filety na porcję. Gorącą bułkę rozsmarować na rybie, a jak starczy to też posypać pomidory.




4 komentarze :

  1. Bardzo lubię sandacza, szczególnie smażonego. Twoja wersja z chrupiącą bułką tartą wygląda bardzo apetycznie, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cytrynowa bułka tarta jest wg mnie kapitalna, także warto

      Usuń
  2. Zawsze jak widzę takie apetyczne dania z rybą obiecuję sobie zmianę mojego codziennego menu- stanowczo za dużo mięsa a za mało ryb!

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (172) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (123) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (92) Kuchnia polska (78) Impreza (75) Jak zrobić (74) Zupy (67) Bez jajek (62) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (45) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (43) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Truskawki (20) Napoje i koktajle (19) Danie główne (18) Śliwki (18) Kolacje (17) Przystawka (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)