Zupa dyniowa





Tę smaczną zupę najlepiej robić z dyni o zwartym, pomarańczowym miąższu. Użyłam dyni piżmowej, ale myślę, że hokkaido też świetnie się nada. Bardzo dużo wyrazistości i smaku dodają jej grzanki z ostrym serem - świetnie nadają się do tego polskie sery długodojrzewające.

Zupę przygotowałam w oparciu o przepis Jamiego Olivera, zamieszczony w książce "Jamie Oliver w domu", którą nota bene bardzo lubię, bo przepisy, jak do tej pory, mnie nie zawiodły.

Składniki na bulion warzywny:

  • porcja włoszczyzny - z kapustą lub bez
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 nieobrana cebula podpalona nad palnikiem gazowym albo na suchej patelni
  • kilka gałązek natki pietruszki i koperku lub bazylii

Wykonanie:

Włoszczyznę umyć, obrać seler, pietruszkę i marchewkę. Włożyć do sporego garnka, zalać około 2,5 litra wody. Dodać zioła i przyprawy. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez około pół godziny. Odcedzić.
Z przepisu wyjdzie nieco ponad dwa litry bulionu. Do zupy powinno wystarczyć 2 litry, resztę możesz zamrozić.

Przepis na zupę dyniową:

Składniki [na 8-12 porcji]:

  • olej i masło
  • 16 świeżych listków szałwii
  • 2 czerwone cebule, obrane i posiekane
  • 2 łodygi selera naciowego, przycięte i posiekane
  • 2 marchewki, obrane i posiekane
  • 4 ząbki czosnku, obrane i posiekane, albo wyciśnięte przez praskę
  • igiełki oberwane z 2 gałązek rozmarynu
  • świeża papryczka chili bez nasion (lub połowa - jeśli jest ostra)
  • sól i pieprz
  • 1 dynia piżmowa o wadze 2 kg, przepołowiona, oczyszczona z nasion, obrana ze skórki i pokrojona na kawałki
  • 2 l bulionu warzywnego lub drobiowego

na grzanki:

  • 2 bułki pszenne np. ciabatty
  • kilka łyżek oliwy
  • kawałek twardego sera żółtego, wyrazistego w smaku

Wykonanie:

Przygotować wszystkie warzywa. Do bardzo dużego garnka dać sporą łyżkę masła i 4-5 łyżek oleju, rozgrzać na średnim ogniu. Wrzucić listki szałwii i smażyć przez około 30 sekund [mnie to zajęło około minuty], aż staną się kruche i ściemnieją. Szybko przełożyć je do miseczki - wykorzystane będą do przybrania gotowej zupy.

Garnek z olejem przesyconym aromatem szałwii postawić z powrotem na ogniu. Wrzucić cebulę i czosnek, dusić przez kilka minut, aż cebula stanie się lekko szklista, dodać seler, marchewkę, posiekany rozmaryn, chili oraz po dużej szczypcie soli i pieprzu. Dusić w sumie na małym ogniu przez około 10 minut. Dodać dynię oraz bulion (najlepiej gorący), doprowadzić do wrzenia i gotować na malutkim ogniu przez około pół godziny.

W czasie kiedy zupa się gotuje, przygotować grzanki. Kromki bułki skropić oliwą, wetrzeć ją w miękisz. Ser zetrzeć na tarce, obsypać serem grzanki z obu stron - przytrzymując nieco masę serową na grzankach położyć ją na rozgrzanej teflonowej patelni bez tłuszczu. Obrumienić z obu stron.

Kiedy dynia w zupie będzie miękka, zmiksować zupę na gładkie puree ręcznym blenderem lub w zamkniętym mikserze. Koniecznie spróbować i starannie doprawić do smaku. Gorącą zupę rozlać do głębokich talerzy, położyć na wierzchu po 2 grzanki, posypać chrupiącymi listkami szałwii. Ewentualnie można jeszcze skropić odrobiną oliwy.


dynia piżmowa użyta do zupy


2 komentarze :

  1. Jakoś ciągle mi się nie udaje zrobić zupy dyniowej w tym roku... muszę się pospieszyć, a ta wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magdo, masz bardzo dużo czasu. Dynia dostępna jest w sprzedaży aż do wiosny :)

      Usuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)