Ciasto cytrynowe



Równocześnie słodkie i kwaskowe. Bardzo orzeźwiające i wilgotne. Gdyby nie to, że trzeba wyjąć wcześniej składniki, by były w temperaturze pokojowej, można by powiedzieć że jest to ciasto ratunkowe-ekspresowe, gdy przychodzą goście. Niby zwykłe, ale bardzo smaczne. Do powtarzania.

Ciasto pochodzi z Nowego Jorku, z hotelu Waldorf-Astoria, serwowane jest na śniadanie. Znajdziecie je w książce "The Waldorf-Astoria Cookbook," autorstwa Johna Doherty i Johna Harrison. Oryginał możecie podejrzeć tutaj (link), ja korzystałam z wersji przetłumaczonej i podanej przez mojewypieki.com (link).

Uwaga: nie trzeba, ale ja podałam to ciasto razem z kremem bazyliowym - zmiksowałam mały pęczek bazylii "doniczkowej" z 250g mascarpone.

Ciasto cytrynowe

Składniki:

  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków (oryginał podaje ponad szklankę, ale to moim zdaniem zdecydowanie za dużo - ciasto było wystarczająco słodkie)
  • 1,5 szklanki mąki pszennej mp. tortowej
  • 1,5 (7,5 ml) łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 średniej wielkości jajka
  • pół szklanki kwaśnej śmietany 18%
  • 3,5 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • skórka otarta z 3 cytryn (najlepiej niewoskowanych)
  • 6 łyżek rozpuszczonego i przestudzonego masła*

* to miara po rozpuszczeniu

Składniki na lukier:


  • pół szklanki cukru pudru
  • sok z połowy cytryny

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, więc trzeba je wyjąć co najmniej godzinę, dwie przed pieczeniem.

Piekarnik nagrzać do 175°C, przygotować formę keksówkę (22 x 8 cm).

W misce wymieszać mąkę, cukier i proszek do pieczenia; przesiać.

Dodać lekko roztrzepane jajka i wymieszać mikserem, aż do uzyskania gładkiej masy. W osobnym garnuszku połączyć ostudzone masło, śmietanę i sok i skórkę z cytryny. Wlać do masy z jajkami, wymieszać do połączenia się składników.

Ciasto przelać do formy i piec około 40 - 60 minut lub do tzw. suchego patyczka. (piekłam przez 40 minut, grzanie: góra - dół).

Z cukru pudru i soku z cytryny zrobić lukier (dokładnie wymieszać, ewentualnie można dodać odrobinę gorącej wody). Polać ciasto. Ja dodatkowo rozsmarowywałam pędzelkiem.

Najlepsze niedługo po upieczeniu.





9 komentarze :

  1. uwielbiam babki cytrynowe, pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudownie wygląda, jak promyczek słońca!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale ładne i żółciutkie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z przyjemnością nominowałam Cię do Liebster Blog Award :) Pozdrawiam! http://pychotka23.blogspot.com/2014/02/liebster-blog-award.html

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam już dwa razy! Ciast jest świetne!

    Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
  6. a mi po 2 godzinach dalej sie nie upiekło. wyszedł zakalec :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciasta tego typu zazwyczaj stają się zakalcem, jeśli składniki nie miały temperatury pokojowej. Nic innego nie przychodzi mi do głowy.

      Usuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (172) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (123) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (92) Kuchnia polska (78) Impreza (75) Jak zrobić (74) Zupy (67) Bez jajek (62) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (45) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (43) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Truskawki (20) Napoje i koktajle (19) Danie główne (18) Śliwki (18) Kolacje (17) Przystawka (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)