Śledzie z piernikiem i orzechami




Jedne z ciekawszych i ulubionych przepisów na śledzie. 

Śledzie po polsku z piernikiem, miodem i orzechami włoskimi - najlepiej samodzielnie łuskanymi. Połączenie ciekawe, słodko-ostro-słone, chociaż przede wszystkim słodkie. Raz robiłam z posiekanym rozmarynem, innym razem bez, jeśli nie mamy, można pominąć.

Jedna rada odnośnie moczenia śledzi od Agaty Wojdy (z której przepisów na śledzie jeszcze może uda mi się skorzystać w tym roku), świetnej kobiety-szef kuchni: "Nie przesadźcie ze zbyt długim namaczaniem śledzi, bo rozmiękną i zgubią swoją zwartość i smak. Zmieniana woda niech zawsze będzie lodowato zimna, a śledzie niech się odsalają w temperaturze lodówki." (cyt. za "Kukbukiem".

Poniższy przepis na śledzie z piernikiem pochodzi z blogu pistachio-lo

Śledzie z piernikiem i orzechami włoskimi

Składniki:
  • 4 - 6 płatów solonych śledzi (nie z oleju)
zalewa do śledzi

  • 1 szklanka (250 ml) oleju z pestek winogron lub innego o neutralnym smaku np. rzepakowego
  • 4 goździki
  • 2 liście laurowe
  • 6 ziaren pieprzu
  • laska cynamonu
  • 1 łyżka startego imbiru
dodatkowo, na posypkę:
  • 125 g wysuszonego piernika albo pierniczków katarzynek (bez lukru, czekolady i nadzienia)*
  • 125 g drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 2 płaskie łyżki miodu
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki posiekanego rozmarynu (można pominąć)
  • 1/2 - 1 łyżka startego imbiru
* pierniczki wystarczy położyć na ciepłym kaloryferze na dobę, a wyschną na wiór i będą idealne do starcia na tarce lub zmielenia w malakserze

Wykonanie:

Filety wymoczyć w lodowatej wodzie przez kilka godzin - zmieniać wodę 2-3 razy i koniecznie trzymać je w lodówce.

Wszystkie składniki zalewy włożyć do rondelka i podgrzać. Zdjąć z ognia i pozostawić do wystudzenia.

Śledzie pokroić na 1-2 cm kawałki i przełożyć do słoika. Zalać przestudzoną zalewą i wstawić do lodówki na 1-2 dni.

Po tym czasie przygotować posypkę: piernik zetrzeć na tarce lub zmiksować w malakserze na proszek. Dodać orzechy, podgrzany miód**, ocet, rozmaryn i imbir. Wymieszać. Odsączyć śledzie z zalewy i wymieszać z masą piernikową. Można podawać od razu.

**to ważne by go podgrzać; raz tego nie zrobiłam i zmieniło to smak posypki na minus



Podziel się przepisem!


Bądź na bieżąco, polub stronę na fb

2 komentarze :

  1. A to ci niespodzianka :D ciekawe połączenie i zapewne bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne, zastanawiałam się nawet przed Świętami, czy podobnych nie zrobić - może za rok :). Dziękuję za udział w Korzennym (z poślizgiem, przed podsumowaniem zaglądam do postów, do których wcześniej mi się nie udało...).

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)