Drobiowe pulpety z cukinią



Przepis na pulpety pochodzi z jednej z bardziej interesujących książek - Yotama Ottolengiego i Sami Tamimi "Jerusalem" (w ubiegłym roku wydanej także w Polsce). Niebanalne kompozycje smakowe, dużo zdrowych i ciekawych przepisów. Wszystko, co do tej pory z niej przygotowałam, bardzo mi smakowało.

Nie inaczej było z tymi pulpecikami. Robiłam dwukrotnie, w tym i ubiegłym roku. Za każdym razem w domu brakowało sumaku do sosu (który, w co nie wątpię, jeszcze bardziej podkręca jego smak), ale nie szkodzi. Może za trzecim razem :) Nie warto rezygnować z tego dania z braku tej egzotycznej przyprawy. Jak smakuje sumak? Jest kwaśny w smaku, nie do zastąpienia.

Sam pomysł na wzbogacenie mięsa warzywami bardzo mi się podobał, plus to, że zazwyczaj suchy indyk dostaje zastrzyk soczystego składnika - cukinii.

Pulpety robiłam zarówno ze zmielonego indyka, jak i podudzi kurczaka - te ostatnie są nieco bardziej tłuste, ale też i soczyste. Obie wersje mi smakowały! Polecam samodzielne zmiksowanie mięsa w blenderze (jeśli nie masz maszynki do mielenia), zajmuje to dosłownie chwilę, a wiesz co jesz.

Polecam podawać np. z sałatką z pomidorów albo grillowanymi warzywami i kaszą np. z patelni z warzywami, albo młodymi ziemniakami.

Najpierw zrób sos, by smaki dobrze się połączyły w lodówce.


Drobiowe pulpety z cukinią

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa z indyka (dobre są też podudzia kurczaka)
  • 1 duża cukinia (około 200 g) starta na tarce jarzynowej
  • 3 małe cebulki dymki lub 1-2 szt. razem z jasnozieloną częścią szczypioru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki posiekanej mięty
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne
  • olej do smażenia, kilka łyżek

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do temperatury 220 st. C.

W dużej misce połączyć wszystkie składniki. Dobrze połączyć ręką. Formować nieduże pulpeciki, każdy o wadze ok. 45 g (w sumie około 18 sztuk).

Rozgrzać kilka łyżek oleju na dużej patelni. Obsmażać partiami pulpety - z każdej strony, około około 4 minut, aż się zezłocą. W razie potrzeby dodać trochę oleju.

Obsmażone pulpeciki umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, włożyć do piekarnika i piec 5-7 minut (albo do czasu aż będą całkowicie upieczone w środku). Podawać gorące lub w temperaturze pokojowej, koniecznie z sosem.

Sos z kwaśnej śmietany z sumakiem

Składniki:
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • 150 g gęstego jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 ½ łyżki oliwy
  • 1 łyżka sumaku*
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki czarnego pieprzu
Wykonanie:

Wszystkie składniki umieścić w salaterce.
Dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki do schłodzenia, najlepiej na co najmniej pół godziny, aby całośc się "przegryzła".

*do dostania w niektórych sklepach z żywnością arabską





1 komentarze :

  1. Uwielbiam pupeciki z cukinią. Następnym razem też dodam kminku, bo nie doceniałam tej przyprawy :)

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (172) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (123) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (92) Kuchnia polska (78) Impreza (75) Jak zrobić (74) Zupy (67) Bez jajek (62) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (45) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (43) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Truskawki (20) Napoje i koktajle (19) Danie główne (18) Śliwki (18) Kolacje (17) Przystawka (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)