piątek, 8 kwietnia 2016

Schab pieczony ze śliwką



Klasyczny przepis na pieczony schab ze śliwką. Uświetni każde, nie tylko weekendowe, śniadanie.

Dzięki obgotowywaniu schabu, wszystkie soki są zamknięte w środku. Co zrobić, by pieczony schab nie był suchy? Nie piec go zbyt długo, pół godz. na każdy 0,5 kg mięsa, to maksimum.

Polecam, zróbcie domową wędlinę. Nie tylko na Wielkanoc czy Boże Narodzenie, albo od "wielkiego dzwonu". To łatwizna. Wiesz, co jesz oraz oszczędzasz pieniądze, a nie zajmuje to wcale dużo czasu.

Schab ze śliwką, pieczony; domowa wędlina

Składniki:
  • 1,5 kg schabu bez kości (użyłam chudego środkowego)
  • 20 lub nieco więcej śliwek suszonych, najlepiej polskich
  • 4-5 łyżeczek suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 4 łyżeczki papryki słodkiej, w proszku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki, w proszku
  • 3 łyżeczki soli
  • 3 ząbki czosnku
  • 8-10 łyżeczek oleju
Wykonanie:

Mięso umyć. W garnku zagotować wodę. Wrzucić do niego schab na niecałe 3 minuty - po to, by zamknąć go od zewnątrz i by pozostał bardziej soczysty.

Odcedzić i ostudzić.

Mięso naciąć na środku nożem, ale nie na wylot - do końca - tak będzie łatwiej nadziewać schab. Lekko przekręcić nóż w mięsie, by powiększyć nacięcie. Trzonkiem łyżki lub drewnianej pałki, wydrążyć otwór.


Pomagając sobie trzonkiem łyżki, pakować po jednej śliwce. Na końcu, gdy schab już będzie nadziany, można odwrócić i naciąć go pośrodku w części nienaciętej, także napakować śliwkami. Im więcej, tym lepiej.

Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę, połączyć z pozostałymi składnikami. Dać tyle oleju, by utworzyć gęstą papkę. Mieszkaniną przyprawową równomiernie natrzeć schab z każdej strony. Owinąć folią spożywczą i odstawić do zamarynowania na około dobę.

Piec w temp. 180 st. C półtorej godziny,w rękawie do pieczenia. Przyjmuje się, że na każde 0,5 kg schabu, piecze się pół godziny (nie dłużej). Czas pieczenia zależy też od średnicy mięsa. Można zrobić test nożem: nakłuć mięso, jeśli wypłyną różowe soki, tzn. że jeszcze trochę.

Można pod koniec pieczenia naciąć nieco rękaw, by uzyskać bardziej chrupiącą skórkę.

Jedzenie schabu na ciepło: po wyjęciu z piekarnika odczekać jakieś 10 minut, by soki się ustabilizowały. Jako wędlina: kroić po całkowitym wystygnięciu.

Wskazówki:

Śliwki nie mogą być wyschnięte. Jeśli takie są, warto je namoczyć we wrzątku przez kilka minut.

Mięso można też piec w gęsiarce lub naczyniu żaroodpornym, koniecznie z pokrywką. Ewentualnie w innym naczyniu żaroodpornym, szczelnie przykryte kilkoma warstwami folii aluminiowej.

schab po natarciu przyprawami, przed leżakowaniem w lodówce



****

Sprawdź inne przepisy na domową wędlinę, wszystkie są w TEJ zakładce.

Domowa gotowana szynka lub schab - soczysta domowa wędlina gotowana dwa razy po pięć minut


Absolutny hit - suszony schab dojrzewający


0 komentarze

Prześlij komentarz