Mięso mielone w sosie pomidorowym z fasolką szparagową



Mięso mielone drobiowe z dodatkiem długo duszonej, a przez to słodkiej, cebuli, z sosem z letnich pomidorów. Do tego duża ilość fasolki szparagowej i natka pietruszki. Całość podana z pokrojonym ogórkiem i tłuczonymi ziemniakami. Kompletny obiad do przygotowania w mniej niż godzinę. W potrawie głównej jest dużo warzyw, ale nie zaszkodzi podać jeszcze pokrojonego ogórka, jako surówkę. To obiad w wersji fit, a smak jest satysfakcjonujący.

Mięso drobiowe (użyłam z indyka) ma tylko 130 kcal w 100 g. Dodając mięso wołowe lub wieprzowo-wołowe, obiad na pewno uzyska inny, pełniejszy smak, ale już nie będzie takie fit.

Mięso mielone w sosie pomidorowym z fasolką szparagową

Składniki: (4 porcje)

  • 5 pomidorów malinowych lub pół na pół z odmianą lima
  • 1 większa cebula czosnkowa
  • 3 ząbki młodego czosnku
  • 450 g fasolki szparagowej
  • 500 g mięsa mielonego drobiowego
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano lub ziół prowansalskich
  • pół szklanki posiekanej natki pietruszki
  • opcjonalnie: 10 oliwek zielonych lub czarnych
  • 2 łyżki oleju roślinnego i masło
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka cukru
  • pieprz, sól, chili w proszku

do podania: ziemniaki tłuczone z koperkiem, krojony ogórek gruntowy

Wykonanie:

Na dużej patelni rozgrzać olej i masło. Dodać posiekaną cebulę. Długo smażyć na niedużym ogniu, aż cebula się zeszkli, ale niekoniecznie zbrązowieje. Długo duszona cebula staje się przyjemnie słodka. Jeśli masz czas, smaż ją powoli, nawet 15-20 minut. Pod koniec dodać posiekany czosnek i suszone zioła.

W garnku zagotować wodę, osolić, wrzucić fasolkę z oderwanymi końcówkami. Fasolkę można pokroić na pół. Ugotować.

Pomidory naciąć na krzyż i zalać wrzątkiem. Poddać je gorącej kąpieli przez minutę bądź nieco dłużej. Po wyjęciu i lekkim przestudzeniu, obrać ze skóry i usunąć gniazda nasienne. Pomidory pokroić lub zblendować w kielichu miksera.

Do zeszklonej cebuli dodać mielone mięso. Wymieszać i smażyć, aż mięso się zetnie, zajmie to kilka minut. Dodać posiekane lub zblendowane pomidory, i pokrojone na plasterki oliwki (opcjonalnie) pogotować parę minut do rozgotowania pomidorów i zagęszczenia się sosu. Doprawić solą i pieprzem, ewentualnie dodać nieco więcej ziół suszonych. Na koniec dodać ugotowaną fasolkę w celu jej podgrzania oraz wmieszać dużą ilość posiekanej natki pietruszki.

Wskazówki:
  • Młody czosnek jest delikatny i niezbyt ostry; przygotowując to danie poza okresem letnim, dałabym 1-2 ząbki.
  • Cebulę czosnkową można zastąpić inną, ja lubię jej smak i jak tylko mam możliwość, kupuję właśnie tę. 
  • Pomidory świeże można zastąpić z puszki - 2 małymi puszkami lub 500 ml kartonem przecieru pomidorowego albo passaty (fajne są opcje razem z ziołami).  
Szukasz przepisu na obiad?

Zajrzyj do zakładki OBIAD, OBIAD W 30 MINUT oraz ZDROWA DIETA




2 komentarze :

  1. Bardzo smakowicie to wygląda :)
    Zapraszam również do mnie, a tam 52 triki kuchenne, które ułatwią Wam gotowanie.
    Na pewno nie słyszeliście o większości z nich !

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też ostatnio wałkuję fasolkę, pomidory i mięso, dobre to jest :-)

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (172) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (123) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (92) Kuchnia polska (78) Impreza (75) Jak zrobić (74) Zupy (67) Bez jajek (62) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (45) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (43) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Truskawki (20) Napoje i koktajle (19) Danie główne (18) Śliwki (18) Kolacje (17) Przystawka (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)