Wafle czekoladowe domowe





Pewnie większość z Was zna takie wafle przekładane kremem czekoladowym lub kajmakowym z dzieciństwa. Słodkie małe co nieco, krojone w trójkąty bądź kwadraty, serwowane przez babcię lub sąsiadkę babci. Dużo lepsze niż gotowe, które można kupić w sklepie. 

Przygotowanie domowych wafli czekoladowych wcale nie jest skomplikowane. Warto się pokusić o zrobienie, gdy wybieramy się na wycieczkę czy najeżdża nas stado głodnych dzieci albo dorosłych chętnych powrócić do dawnych smaków.  

Wafle czekoladowe (z kremem czekoladowym)

Składniki:
  • 1/3 szklanki wody
  • 1/3 szklanki gorzkiego kakao (30 g)
  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mleka pełnego w proszku, niegranulowanego (1 szklanka to ok. 104 g)
  • dodatkowo: gotowe wafle tortowe kwadratowe lub okrągłe (5 sztuk, 180 g)
Wykonanie:

Wszystkie składniki, z wyjątkiem mleka w proszku, połączyć w garnku. Postawić na średni ogień, mieszać, do rozpuszczenia się cukru. Niekoniecznie zagotowywać. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Wsypać mleko w proszku, dobrze mieszając, najlepiej trzepaczką. Odstawić na kilka minut.

Na waflu rozsmarować cienką warstwę kremu czekoladowego (najłatwiej przy użyciu silikonowej szpatułki). Równo nałożyć drugi wafel, czynności powtórzyć aż do czwartego wafla. Na ostatnią warstwę czekoladową nałożyć ostatni wafel. Na waflach położyć deskę i na to jakieś obciążenie np. garnek, albo papier do pieczenia zamiast deski i na to jakąś większą książkę. Po kilku godzinach masa stężeje. Całość pokroić na niezbyt duże kawałki, schować do pojemnika na żywność lub w folię i włożyć do chłodnego miejsca.

Uwaga:

podana ilość masy starcza na całe opakowanie wafli, dla mnie jest ona w sam raz, ale dla większych łasuchów, albo tych, którzy chcą mieć więcej po prostu nadzienia, proponuję użyć mniejszego opakowania wafli bądź zrobić nadzienie z półtorej porcji.





0 komentarze :

Prześlij komentarz

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (172) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (123) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (92) Kuchnia polska (78) Impreza (75) Jak zrobić (74) Zupy (67) Bez jajek (62) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (45) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (43) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Truskawki (20) Napoje i koktajle (19) Danie główne (18) Śliwki (18) Kolacje (17) Przystawka (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)