Młode ziemniaki z koperkiem i skwarkami z boczku


Nic tak dobrze nie smakuje jak młode ziemniaki, są przepysznym daniem na upalny, letni dzień. Pachną, są słodkie - słowem - wyśmienite. Mogą stanowić samodzielny posiłek - jak ja dziś zaserwowałam na obiad - do tego szklanka kefiru albo zsiadłego mleka. Mogą być też dodatkiem do mięsa, surówki, itp. Poniżej proporcje na dwie porcje, dla głodnych osób.

Młode ziemniaki z koprem i skwarkami z boczku

Składniki:

po ok. 5 młodych ziemniaków na osobę [w sumie około pół kilograma]
pół dużego pęczka koperku
sól
boczek wędzony - 4 plastry
pół łyżki masła

Ziemniaków nie obieramy. Można je oskrobać, a jeszcze lepiej i szybciej zrobi to za nas szczoteczka albo ostra część gąbki do mycia naczyń. Wkładamy do wody ziemniaki, solimy, wkładamy 2-3 gałązki koperku (w całości, razem z łodyżką). Gotujemy do miękkości. Odcedzamy, po czym jeszcze na chwilę kładziemy garnek z ziemniakami na kuchence, by woda odparowała. Wyjmujemy gałązki gotowanego kopru i wyrzucamy.

Natychmiast dodajemy do garnka masło. Aby wszystko pokryć równomiernie masłem, potrząsamy garnkiem - a najlepiej mieszamy wszystko robiąc kuliste ruchy garnkiem. Do tego dodajemy posiekany koperek i posiekane skwarki z boczku. Ponownie mieszamy garnkiem.

Podajemy ze szklanką zimnego kefiru.

To mój smak dzieciństwa.

0 komentarze :

Prześlij komentarz

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)