Przepis na pierogi leniwe klasyczne (kluski leniwe)


Im mniej damy mąki, tym lepiej. To ser ma być dominujący. Białka koniecznie trzeba ubić. Przepis podpatrzony u dorotus. Ja niestety musiałam dodać więcej mąki (już na stolnicy), bo użyłam bardzo mokrego twarogu, myślę więc, że lepszy byłby kupowany na wagę, w kawałku. Podawałam polane masłem i posypane cukrem. Pierogi te znam też w wersji polanej słodką, gęstą śmietaną i posypanej cukrem oraz w wersji polanej roztopionym masłem ze zrumienioną na patelni bułką tartą. Smak ze szkolnej stołówki :) Dobry przepis na kluski leniwe, do powtórki.


Pierogi leniwe (kluski leniwe) - przepis

Składniki (ilość dla jednej bardzo głodnej osoby lub dwóch średnio najedzonych :-):

  • 20 dag twarogu, niezbyt wilgotnego
  • 1 jajko (osobno żółtko i białko)
  • pół szklanki mąki pszennej
  • pół opakowania cukru waniliowego - 8 g
Wykonanie:

Twaróg przetrzeć przez sito lub dokładnie rozgnieść widelcem. Dodać żółtko, mąkę, cukier waniliowy i ubitą pianę z białka. Masa może się lepić, ale im mniej mąki dosypiemy, tym lepiej. Masę delikatnie mieszamy (ze względu na ubite białko). Ciasto wyłożyć na stolnicę/blat wysypany mąką, uformować wałeczek, lekko spłaszczyć. Nożem odkrajać kawałki, wrzucać na wrzątek, gotować chwilę od wypłynięcia.

Wrzątku nie soliłam (chociaż lekko można), wody musi być dużo, kilka litrów, nawet na taką ilość klusek, chodzi o swobodę wypływania. Po wyjęciu łyżką cedzakową pierogi ułożyć na sitku na sitku, by odciekła pozostała zbędna woda.

Podawać z roztopionym masłem, posypane grubym cukrem, można tez posypać cynamonem.


***

Inne propozycje z kuchni polskiej:

Pierogi z mięsem 

Pyzy drożdżowe (pampuchy, buchty, parowańce)


Bądź na bieżąco, polub stronę na fb

5 komentarze :

  1. Nino ja dziś jestem tak leniwa w kuchni... :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a to się robi dość szybko... tylko sprzątania jest co niemiara

    stolnica albo blat, mikser... stos do mycia

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm.. proste ale pychota!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pamietam, że moja mama na leniwe i ruskie odwijała ser z papierka, kruszyła go i tak zostawiała w lodówce przez noc żeby obsechł...

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)