sobota, 24 stycznia 2009

Przepis na pierogi leniwe klasyczne (kluski leniwe)


Im mniej damy mąki, tym lepiej. To ser ma być dominujący. Białka koniecznie trzeba ubić. Przepis podpatrzony u dorotus. Ja niestety musiałam dodać więcej mąki (już na stolnicy), bo użyłam bardzo mokrego twarogu, myślę więc, że lepszy byłby kupowany na wagę, w kawałku. Podawałam polane masłem i posypane cukrem. Pierogi te znam też w wersji polanej słodką, gęstą śmietaną i posypanej cukrem oraz w wersji polanej roztopionym masłem ze zrumienioną na patelni bułką tartą. Smak ze szkolnej stołówki :) Dobry przepis na kluski leniwe, do powtórki.


Pierogi leniwe (kluski leniwe) - przepis

Składniki (ilość dla jednej bardzo głodnej osoby lub dwóch średnio najedzonych :-):

  • 20 dag twarogu, niezbyt wilgotnego
  • 1 jajko (osobno żółtko i białko)
  • pół szklanki mąki pszennej
  • pół opakowania cukru waniliowego - 8 g
Wykonanie:

Twaróg przetrzeć przez sito lub dokładnie rozgnieść widelcem. Dodać żółtko, mąkę, cukier waniliowy i ubitą pianę z białka. Masa może się lepić, ale im mniej mąki dosypiemy, tym lepiej. Masę delikatnie mieszamy (ze względu na ubite białko). Ciasto wyłożyć na stolnicę/blat wysypany mąką, uformować wałeczek, lekko spłaszczyć. Nożem odkrajać kawałki, wrzucać na wrzątek, gotować chwilę od wypłynięcia.

Wrzątku nie soliłam (chociaż lekko można), wody musi być dużo, kilka litrów, nawet na taką ilość klusek, chodzi o swobodę wypływania. Po wyjęciu łyżką cedzakową pierogi ułożyć na sitku na sitku, by odciekła pozostała zbędna woda.

Podawać z roztopionym masłem, posypane grubym cukrem, można tez posypać cynamonem.


***

Inne propozycje z kuchni polskiej:

Pierogi z mięsem 

Pyzy drożdżowe (pampuchy, buchty, parowańce)


Bądź na bieżąco, polub stronę na fb

5 komentarzy:

  1. Nino ja dziś jestem tak leniwa w kuchni... :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a to się robi dość szybko... tylko sprzątania jest co niemiara

    stolnica albo blat, mikser... stos do mycia

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm.. proste ale pychota!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pamietam, że moja mama na leniwe i ruskie odwijała ser z papierka, kruszyła go i tak zostawiała w lodówce przez noc żeby obsechł...

    OdpowiedzUsuń