Babka parzona, bez drożdży, bardzo delikatna




Ciasto "na szybko". Np. dla gosci w srodku tygodnia, gdy nie ma czasu na nic innego. Delikatna w smaku, łatwo się kruszy. Uzylam cukru, w ktorym wczesniej przez kilka tygodni wylegiwaly się strąki wanilii. Babka jest smaczna, zwłaszcza jak goście w drodze, a my mamy w domu tylko podstawowe składniki na ciasto. Źródlo: cincin

Babka parzona, bez drożdży, bardzo delikatna

Składniki:

- 4 małe jajka/3 naprawdę duże [użyłam 3 dużych wiejskich jaj]
- 170g cukru [można dać nawet mniej]*
- 200 g mąki ziemniaczanej
- 200 g masła
- 1 lekko czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Przygotować formę na babkę, bardzo dokładnie smarując ją tłuszczem i wysypując tartą bułką. Moja jest karbowana i z kominkiem, ma ok 9 cm wysokości i 25-26 cm szerokości w najszerszym miejscu.

Jajka z cukrem ubić na parze lub malutkim ogniu [ja wlozylam naczynie zaroodporne nad garnek z wodą i ubijałam na parze], aż wyraźnie powiększą objętość i uzyskamy gęstą, jasną masę.

Zdjąć z pary/ognia, ubijać jeszcze chwilę.

Rozpuścić masło i tym gorącym tłuszczem powoli zalewać jaja z cukrem, dalej ubijając.
Przesiać mąkę z proszkiem i delikatnie, ale dokładnie połączyć z jajeczno-maślaną masą.

Przelać do formy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i natychmiast przykryć wierzch papierem (jednak tak, by nie dotykał ciasta). Piec ok. 1 godziny [u mnie bylo to ok. 40 minut] - sprawdzać patyczkiem.

Najlepiej wyjmować z blachy letnią babę.
Polukrować/polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem.

W prodiżu - piec 45/50 minut.

UWAGI:

*W oryginale jest 200g cukru, za pierwszym tyle użyłam, ale było bardzo słodkie. Za drugim razem dałam 170g cukru i nadal jest bardzo słodkie, proponuję zatem dać jeszcze mniej. I serwować z gorzką herbatą...


8 komentarze :

  1. jaką ma ładną skórkę,
    taką grubą
    i to puszyste wnętrze.. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda na prawdę delikatnie i bardzo smacznie. :))

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja polałabym ją czekoladą. Prezętuje się świetnie i na pewno jest pyszna. Chociaż nie jestem wielbicielką babek, na tę bym się skusiła, wygląda tak smakowicie ! :) Lekka i puszysta. A może skórka cytrynowa? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. co do skórki cytrynowej - ja nie przepadam, ale myślę, że dobrze by współgrało

    jeśli chodzi o czekoladę na polewę - wg mnie to ciasto byłoby wtedy za słodkie, ewentualnie gorzka

    w tej babce gruba, pyszna skórka tylko posypana cukrem pudrem była naprawdę super

    OdpowiedzUsuń
  5. Nina ta babka to niebo w gębie.. zrobiłam ją oczywiście w prodiżu i polałam mleczną czekoladą.. zjedli mi ją w jakieś 20 minut :)jeszcze ciepłą :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Anito, super!!! z powiedz jeszcze jak długo piekłaś?

    P.S. Dodam etykietę "prodiż", może przyda się też innym. Czy Ty jeszcze coś piekłaś z mojego blogu?

    P.S. Jeśli wyszła Ci ta babka, to może zaryzykować z prawdziwą perełką: http://ninawkuchni.blogspot.com/2009/04/migdaowa-babka-z-biaa-czekolada-i.html [tylko do prodiża trzeba by zwiększyć ilość składników pewnie o 100%] - wiem, że zdjęcie niezbyt ładne, ale smak naprawdę z górnej półki.

    OdpowiedzUsuń
  7. Piekłam 45 minutek :) Myślę że 50 można piec spokojnie :)Narazie tylko to piekłam z Twojego blogu ale obiecuję że upiekę coś jeszcze.. Puki co przymierzam się do zupy "kokosowej" tylko trawy nigdzie dostać nie mogę :)
    Znam tą druga babeczkę :) Zrobię ją w przyszłym tygodniu.. mam zamówienie na drugą "puszystą" :) muszę zrealizować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. aha :) to smacznego

    z jakiego miasta jesteś? trawę cytrynową można dostać w kuchniach świata, widziałam w Piotrze i Pawle, Makro (jeśli będzie sprzedawana w paczkach, możesz część zamrozić do następnych zup) - ta zupa kokosowa jest naprawdę wyśmienita, nie zawiedziesz się na pewno

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)