Migdałowa babka z białą czekoladą i pomarańczą



Skusiliśmy się na tę babkę na Wielkanoc. Mięsista, wyrazista w smaku, wilgotna. Babkowy majstersztyk. Do tego ma zaledwie 4 dag mąki. Zniknęła w dwa dni. Podane proporcje wystarczają na ok. 9 porcji. Z przepisu Asi. Można też upiec tę babkę w prodiżu - wypróbowane.

Migdałowa babka z białą czekoladą i pomarańczą

Składniki
• 130 g białej czekolady, połamanej na kosteczki
• 80 g masła, pokrojonego w kostkę
• 8 łyżek cukru
• 3 jajka, oddzielone żółtka od białek
• 40 g mąki
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 100 g zmielonych migdałów bez skórek*
• 2 łyżeczki tartej skórki z pomarańczy

Polewa z białej czekolady:
• 150 g białej czekolady
• 1/3 szklanki śmietanki kremowej UHT 30%
• 1 łyżka likieru pomarańczowego Cointreau (opcjonalnie) lub soku z pomarańczy [dałam sok i kilka kropel aromatu pomarańczowego]
• 1 łyżeczka tartej skórki z pomarańczy

Forma o pojemności 1,5 litra (najlepiej wąska - najlepiej o średnicy 20-22 cm), wysmarowana masłem i posypana bułką tartą.

Połówki migdałów do dekoracji

Wykonanie:


* Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Do miseczki włożyć białą czekoladę i masło. Miseczkę zawiesić na garnku z niewielką ilością gotującej się wody i mieszać składniki aż się roztopią i połączą w jedną masę.
* Dodać cukier i żółtka, wymieszać. Zdjąć miseczkę z garnka i dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz zmielone migdały. Wymieszać łyżką.
* Ubić pianę z białek i połączyć z masą czekoladowo - migdałową a na końcu wymieszać ze startą skórką z pomarańczy. Przełożyć do przygotowanej formy na babkę i piec przez 40 - 45 minut (można sprawdzić patyczkiem). Ostudzić w formie a następnie wyłożyć babkę na metalową kratkę.
* Przygotować polewę z białej czekolady: do miseczki włożyć połamaną na kosteczki czekoladę, wlać śmietankę i likier lub sok pomarańczowy. Miseczkę ustawić na garnku z lekko gotującą się niewielką ilością wody i mieszać aż czekolada się roztopi i połączy ze śmietanką. Zdjąć miseczkę z garnka, wymieszać ze skórką pomarańczową i czekać aż polewa ostygnie i nieco zgęstnieje (przez około 1- 2** godziny), uzyskując konsystencję umożliwiającą ładne rozprowadzenie się po babce. Najlepiej polewę wstawić do lodówki aby przyspieszyć zastygnięcie. Babkę polać gęstą polewą i udekorować połówkami migdałów.

* Kupiłam migdały w całości, nieobrane. Sparzyłam je wrzątkiem, po kilku minutach w takiej kąpieli ładnie odchodzi skórka. Następnie zmieliłam. Można też zmielić płatki migdałowe.
** nie mogliśmy doczekać się konsumpcji, więc polewy użyliśmy po godzinie, była tylko nieco gęsta, zgęstniała dopiero po jakimś czasie; warto więc poczekać.

P.S. Jeśli lubisz ciasta bez mąki, to polecam też ciasto pomarańczowo-migdałowe.

8 komentarze :

  1. Lubie takie babki, ta wyglada bardzo apetycznie! Nie mam watpliwosci, ze byl to majstersztyk:) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie dość , że migdałowa , to jeszcze z pomarańczą !
    Same pyszne składniki zebrane z jednej babeczce - bardzo apetyczny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Anito, tu był Twój komentarz, ale podczas awarii bloggera zniknął.

    Cieszę się, że babka Ci smakowała. Jak długo - jeśli jeszcze pamiętasz - piekłaś w prodiżu?

    PZDR i dziękuję bardzo za podzielenie się opinią po zrobieniu ciasta - takie są najcenniejsze :)

    OdpowiedzUsuń
  5. przeklejam go ze skrzynki - z powiadomień:
    "Wyszła boska.. Możesz dołączyć etykieta prodiż :) Nadaje się :) "

    OdpowiedzUsuń
  6. Piekłam tyle czasu ile w przepisie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. dziękuję Ci za informacje - może przyda się innym

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)