Łosoś z masłem cytrynowo - imbirowym


Pyszne. Naprawdę zachwyciło mnie to zestawienie. Przepis z "The Best American Recipes", podpatrzony u Agnieszki. Masła z tego przepisu wychodzi bardzo dużo, na jedną porcję ryby wystarczy jedna czubata łyżeczka, więc starczy go na co najmniej 6 porcji. Dałam do niego 1 łyżkę zamiast 2 startego imbiru, to jak dla mnie w zupełności wystarczy, masło ma imbirową nutę, ale nie dominuje smaku ryby.

Składniki (2 porcje):

2 filety (albo dzwonka)łososia (każdy po ok. 180-200 gram na osobę)
oliwa do smażenia
sól i pieprz do smaku
1-2 łyżki soku z cytryny

Masło cytrynowo-imbirowe (6 porcji):
6 łyżek miękkiego masła (ok. 90-100 gram)
2 łyżki świeżo wyciśniętego ciepłego soku z cytryny
1 łyżka drobno startego świeżego korzenia imbiru
2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku



Sok cytrynowy podgrzewamy króciutko (ma być ciepły, ale nie tak, żeby topić masło, czyli np. wkładając go na 8-10 sekund do mikrofalówki). Ubijamy z masłem, szczypiorkiem i imbirem.

Filety z łososia skrapiamy sokiem z cytryny, nacieramy solą i posypujemy pieprzem. Smażymy na patelni grillowej spryskanej oliwą (można też użyć pędzelka - by dokładnie wysmarować powierzchnię patelni). Podajemy z masłem cytrynowo-imbirowym.

Dodatki: ziemniaki albo puree z kalafiora.

UWAGI:
Do przepisu nie nadaje się imbir mielony zamiast świeżego.
Jeśli zostanie Wam imbir, polecam skusić się smaczny i prosty napój imbirowy.

5 komentarze :

  1. alez to pyszne musialo byc...niebo w gebie ....:)

    OdpowiedzUsuń
  2. zgadzam sie z gosi@, to musialo byc oblednie pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie ma to jak łosoś z takim lekkim sosikiem :) Palce lizać!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja tez sie zgadzam z dziewczynami. Uwielbiam łososia ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajnie wygląda, na pewno świetnie smakuje. Uwielbiam łososia, więc zapisuję do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)