sobota, 9 maja 2009

Wiosenny twarożek ze świeżym ogórkiem i szczypiorkiem



Podobny twarożek jadłam podczas tegorocznej majówki na Podlasiu. Zasmakował mi i postanowiłam odtworzyć ten smak. Pycha!

Składniki:


  • 450 g twarożku np. półtłustego 4% tłuszczu
  • 4-5 łyżek śmietany 9-12%, ewentualnie pół na pół wymieszanej z jogurtem naturalnym
  • 3/4 małego ogórka świeżego (ze skórką)
  • pół pęczka szczypiorku (można nawet więcej)
  • sól

Wykonanie:

Ogórek (ze skórką) i szczypiorek drobno posiekać (użyłam malaksera), ser biały rozdrobnić widelcem, dodać śmietanę oraz posiekany ogórek i szczypiorek, posolić. Podawać od razu po przyrządzeniu.

2 komentarze:

  1. Takie twrożki są wspaniłe na kromce świeżego pieczywa :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez pieczywa również i idealne na kolacje.

      Usuń