czwartek, 3 września 2009

Lekki sos na bazie jogurtu z serem feta



czyli "co do kalafiora" i "jesli, nie bułka tarta z masłem, to co?". Zaskakujaco smaczny lekki sos kolacyjny.

Skladniki (okolo 230 ml sosu):

1 opakowanie jogurtu naturalnego [Danone, 180 g]
1/3 opakowania sera typu feta Favita [Mlekovita] - 90 g
2 łyżki posiekanego koperku
pieprz do smaku
opcjonalnie 1-2 łyżki smietany

Wykonanie:

Wszystko zmiksowac. Podawac np. do gotowanych warzyw.

Propozycja podania: sredni ugotowany kalafior (jeden dla dwóch osob) polac sosem. Podana ilosc sosu powinna starczyc do polania calego. Dla mnie - samodzielne danie kolacyjne.

5 komentarzy:

  1. świetny ten sosik, coś ala tzatziki ale w wersji luksusowej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł:) Skoro nadaje się do kalafiora to ja bym polała takim sosikiem także brokuła. Bo uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. o, ja zdecydowanie bardziej wolę taki sos od tartej bułki:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie zdążyłam od razu a później zapomniałam :(
    Chciałam napisać że robię identyko sos :) Pyszny jest! Zawsze dodaję go do sałatki ala greckiej :))

    :*

    OdpowiedzUsuń