Zupa kokosowa pikantna



To najlepsza zupa jaką udało mi się zrobić. Coś takiego, co mnie zachwyciło smakiem i innością, chociaż kuchnię tajską znam i jadłam niejeden raz. Uwaga: bardzo pikantne! (Jak dla mnie idealne, ale ja lubię ostre smaki.) Przepis Marty Gessler, "Wysokie obcasy", z niewielkimi modyfikacjami. Autorka pisze o zupie: "To może odważne połączenia, ale zapewniam, że warto. Zupa z mlekiem kokosowym pachnąca imbirem uzależnia. Zaczniecie ją gotować codziennie. Zostań podróżnikiem smaku."

Zupa kokosowa pikantna

Składniki (3 porcje):


  • 400 ml mleka kokosowego
  • 500 ml bulionu z kurczaka [musi być domowej roboty]
  • 5 cm kawałek pokrojonego imbiru
  • 4 łodygi pokrojonej (świeżej) trawy cytrynowej
  • 1 podwójna pokrojona w paski pierś z kurczaka (ok. 35 dag)
  • 2 papryczki chili pokrojone (albo jedna większa czuszka)
  • 4 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 limonka albo mała cytryna
  • kolendra i dymka


Wykonanie:

Do garnka wlać mleko kokosowe i bulion. Dodać pokrojony imbir i trawę cytrynową. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu około 10-12 minut. (po wystygnięciu wlozylam do lodowki na 20h, gdyz zupe chcialam zrobic bezposrednio przed spozyciem -nastepnego dnia, mozna jednak od razu przystepowac do dalszych czynnosci).

Zupę przecedzic, wyrzucic imbir i trawę cytrynową. Następnie dodać paski piersi kurczaka, chili, sos rybny, cukier. Gotować 7-10 minut. Zupę nalać do miski, wycisnąć sok z cząstki limonki. Na koniec posypać pokrojoną świeżą kolendrą i dymką.


17 komentarze :

  1. oooo,tak Tom Kha Gai przepyszna jest-uwielbiam ja i fajnie,ze tez jestes wielbicieka tych smaczkow :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jestem wielką wilbicielką ... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie tak dawno, mój Mąż obił podobna zupkę, tylko bardziej ostrą, a przynajmniej tak mi się wydaję, że bardziej ostra wyszła mu :)
    Lbuię takie danka

    OdpowiedzUsuń
  4. Mówisz, że zachwycająca? W końcu chyba się na nią skuszę, bo już na nią zwróciłam uwagę u M.G.

    OdpowiedzUsuń
  5. Nina Kochana! Toż to moje ulubione smaki :) Mniam mniam :))))
    Podzielisz się? Ja mam soczewicę z kurczakeim na lunch to możemy się za trochę wymienić :D

    Buzzzzziaki :*

    e.

    OdpowiedzUsuń
  6. Polko: podziele się i chetnie wezmę na wymianę :)

    buziaki

    Paulina - ostrosc zalezy od uzytej papryczki, moja czuszka byla bardzo ostra, dodatkowo uzylam jej z nasionkami

    OdpowiedzUsuń
  7. mogłabys mi taka przyrzadzic:)

    OdpowiedzUsuń
  8. taka zupa to nie przelewki, muszę odważyć się kiedyś na takie połączenia smakowe

    OdpowiedzUsuń
  9. Ninka a czy zamiast świeżej trawy cytrynowej mogę użyć suszonej?? Bo nie wiem gdzie dostać w moim miasteczku świeżą :(

    OdpowiedzUsuń
  10. Kinga - uzyj suszonej, najlepiej zawiniętą w gazę, potem odcedz zupe na gestym sitku

    (jesli mowisz do mnie tak jak mowisz: "Ninka", to pewnie sie znamy :) [uwielbiam takie zdrobnienia, hehe]

    jesli wiec pochodzisz z tego miasta skad ja pochodze, to moge Ci swieza trawe przywiezc - bede 17 wrzesnia), siostra sie domaga zupy, wiec przyrzadze jej, a kupic wiecej rzadkich skladnikow to nie problem

    (jesli chodzi o sos rybny - tez moge uzyczyc, mam wielka butelke)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zdecydowanie spróbuję! A jak mi się uda - to się pochwalę :D.
    Piękna, opis i fotki bardzo zachęcają.
    M.
    :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Hehehehe.. napisałam Ninka, bo zaglądam sobie tutaj często i bardzo lubię Twoje przepisy :) mam wrażenie jakbyśmy były koleżankami, choć niestety chyba tak nie jest (przynajmniej ja nie kojarzę, bo znam jedną Ninę i to nie ty) :( ja mieszkam w Killarney, a siostra gdzie mieszka? A wczoraj byłam w Cork i udało mi się kupić świeżą trawę cytrynową, choć "świeża" to za dużo powiedziane, bo troszkę jest podeschnięta, ale z braku laku i taka dobra heeh.. Pozdrowionka Ninka :)))

    OdpowiedzUsuń
  13. czesc Kinga :)

    siostra mieszka w Ostrowie Wlkp. - stamtąd pochodzę i ja, to takie male, poniemieckie miasto na południu Wielkopolski

    czyli USA to Twoj dom. Zazdroszcze Ci jednego - ze w Stanach produkty u nas uznawane za luksusowe, trudno dostepne i drogie są produktami normalnymi, zwyklymi

    tak jak przerozne ziola, parmezan, owoce morza

    ceny są moim zdaniem relatywnie nizsze

    ciesze sie, ze udalo Ci sie dostac trawe (oderwij zewnetrzny lisc i będzie git!) - najwazniejsze, ze jest w calosci i nie musisz sie bawic w gazy i wylawianie zielska z zupy

    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  14. Ninuś ja niestety mieszkam tylko w Irlandii, choć USA to moje marzenie :) Nowy Jork najbardziej chciałabym kiedyś zobaczyć i mam nadzieję, że uda mi się tam pojechać w przyszłym roku choćby na tydzień :) Zupkę zrobiłam (szczegóły u mnie na blogu) i nie wiem jak mam Ci dziękować za ten przepis. Jest po prostu REWELACYJNY!!! Od dzisiaj ta zupka jest na pierwszym miejscu wśród moich ulubionych TOP 10 :) Buziaki :*

    OdpowiedzUsuń
  15. wyszłam na totalną ignorantkę geografii

    (a nawet dziś natknęłam się na nazwę miejscowosci "Cork")

    widziałam wpis (weszłam z durszlaka, nawet zostawiłam Ci komentarz)

    naprawdę się cieszę, że smakowało!!!

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)