Pasta bakłażanowo-czosnkowo-orzechowa





Pasta do chleba, mięs, macy, a także do makaronu. Z pieczonego bakłażana, orzechów włoskich i czosnku. Jesli ktos nie ma tahini, mozna pominąc. Inspiracja: fotoforum i Polka. Dodam tylko, ze zapach pieczonego bakłazana jest niesamowity!

Składniki:

- 1 średniej wielkości bakłażan
- duzy ząbek czosnku
- łyżka oliwy
- łyżka mielonych orzechów włoskich
- 2 łyżki wody z gotowania makaronu
- pieprz, sól
- sok z 1 cytryny do smaku
- łyżka tahini
- łyżka posiekanej natki pietruszki

Wykonanie:

Rozgrzac piekarnik do 200 st.C.

Bakłażan dokladnie ponakłuwac widelcem (wowczas nie pęknie podczas pieczenia). Upiec w piekarniku obracając na wszystkie strony az bedzie miekki w srodku - ok. 45 minut.

Upieczony bakłazan obrac ze skóry. Do malaksera wrzucic ząbek czosnku, orzechy, oliwę, wodę z ugotowanego makaronu, sok z cytryny, sol, pieprz i tahini oraz obrany bakłazan (przy małych i srednich bakłazanach spokojnie mozna zostawic pestki). Zmiksować na gładką masę. Przy braku malaksera: rozgniesc widelcem baklazana, reszte stalych skladnikow drobno posiekac, wszystko dokladnie pomieszac.

Propozycje wykorzystania:

1) Wymieszać z ugotowanym al dente makaronem (przepis starcza spokojnie na 2-3 porcje makaronu). Danie mozna posypac tartym parmezanem i podawac z grillowanym kurczakiem (jak na zdjęciu).
2) Pastę schłodzić i podać z grillowanym mięsem albo do macy jako przekąskę na imprezie.



6 komentarze :

  1. niesamowicie dużą mam ochotę tego spróbowac:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. W kuchni iranskiej wystepuje podobe danie, tylko dodaje sie dodatkowo miete, troche miesa i cos w rodzaju naszej serwatki. Pycha! Postaram sie kiedys zrobic i zaprezentowac na moim blogu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny przepis, tylko mi zawsze szkoda piekarnik rozgrzewac na jedno takie pieczenie. W związku z tym z reguly czekam na większy pakiet rzeczy do pieczenia :)
    A ze pasta pyszna, to wcale mnie nie dziwi!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda i zapowiada się bardzo apetycznie. Uwielbiam bakłażany. No tak, tak naczynko też super :)
    Pozdrawiam
    M.

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)