Mini tarty z orzechami, serem pleśniowym, porem w sosie śmietanowym



Na gorąco. Na kolację. Na rodzinne spotkanie. Pyszne! Tylko nie wiem czemu wyszło mi 8 tartaletek a nadzienia starczyło tylko na 6... W oryginale nie było zielonej częsci dymki i grubego szczypiorku, a to bardzo wzbogaciło smak. Przepis przystosowany jest do formy muffinkowej - 3-inch/7,5 cm - 12 sztuk. Nie każdy taką ma, można użyc dowolnych małych naczyń do zapiekania w piekarniku. Aha - oczywiscie w miarę możliwosci - brzegi ciasta powinny byc równe, a nie takie jak u mnie :) Bardzo polecam. Przepis z książki "Baking. A collection of over 100 essential recipes".

Składniki na ciasto:

100 g zimnego masła, pokorjonego na kawałki, plus extra do natłuszczenia naczyń do zapiekania
250 g/1 1/2 szklanki mąki (all-purpose flour), plus extra do wysypania naczyń do zapiekania
szczypta soli selerowej (użyłam zwykłej)
40 g/1/4 szklanki orzechów włoskich rozdrobnionych (w robocie kuchennym albo bardzo drobno pokrojonych)
zimna woda [u mnie mniej niż pół szklanki]

Składniki na nadzienie:

2 łyżki masła
2 łodygi selera naciowego
1 mały por
200 ml gęstej kwasnej smietany, plus 2 łyżki (dalam 1 szklankę i 2 lyzki)
200 g sera plesniowego Lazur
sól i pieprz
3 żółtka
posiekany gruby szczypiorek i ciemniejsze częsci dymki
posiekana natka pietruszki do przybrania

Wykonanie:

Natłusc i wysyp mąką formy do zapiekania (8-12 sztuk).
Do miksera (końcówki "noże") wsyp mąkę i sól, dodaj masło. "Zmiksowac" aż masa będzie przypominac bułkę tartą. Wsyp masę do miski, dodaj orzechy i wystarczająco zimnej wody, by zarobic z masy ciasto (trzeba próbowac, u mnie było to ponizej 1/2 szklanki). Ciasto podziel na 8-12 częsci (w zaleznosci od wielkosci naczyn do zapiekania). Kazdą z częsci rozwałkuj na 9 cm kółka i wyłóż nimi formy do muffinków.

Metoda wstępnego zapiekania z fasolą: do każdego naczynia włoż papier do pieczenia i nasyp ziaren fasoli (cel: obciążenie). Włóż naczynia do zapiekania na 1/2 godz. do lodówki, zapiekaj 10 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. C. Usuń papier i fasolę (fasolę można wielokrotnie wykorzystywac).

Metoda zwykła: ponakłuwaj widelcem ciasto. Włóż naczynia do zapiekania na 1/2 godz. do lodówki, zapiekaj 10 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. C.


Przygotowanie nadzienia:

Seler przekroj wzdluz na pól, a następnie pokroj drobno. Drobno pokroj por.

Na patelni rozpusc maslo, dodaj seler i por, gotuj przez 15 minut, aż będzie miękkie. Dodaj 2 lyzki smietany i wkrusz ser plesniowy, dodaj pokrojony szczypiorek. Dobrze wymieszaj, przypraw solą i pieprzem. Dodaj pozostalą smietanę, zagotuj, dodaj zoltka, wymieszaj. Ewentualnie jeszcze dopraw.



Przelej nadzienie do podpieczonych mini-tart. Zapiekaj je max 15 minut [sprawdzic je juz wczesniej, czas zapiekania zalezy od rodzaju piekarnika].

Po 5 minutach od upieczenia wyjac z form tartaletkowych, wyloz na talerze i posyp natką pietruszki.



10 komentarze :

  1. Nino, swietna propozycja! Jestem pewna, ze i nam te tarty bardzo posmakuja, wszak jest w nich wszystko, co lubimy :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo mi się podobają te Twoje tarty. Smakowite nadzienie i kruche ciasto jak lubię. Któregoś razu na pewno je zrobię. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Ninek jak zwykle u Ciebie cudownie i apetycznie.. i te zdjecia, arcydzela! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. cos mi sie wydaje, ze to jest niebo w gebie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ja to wolę nierówne brzegi
    wtedy jest tak domowo

    OdpowiedzUsuń
  6. Nino, śliczne! Pieczone w odrębnych kokilkach fajnie się prezentujaą.Smak mogę sobie tylko wyobrazić...:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nino, ja widzę, że ty jesteś znakomitą kuchareczką :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. :))))

    dziękuję; nie przesadzajmy - ale staram się jak mogę - dogadzać sobie i innym :)

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)