Tiramisu klasyczne




Przepis na tiramisu, któremu jestem wierna od bodajże 5 lat. Tiramisu robiłam jednak zaledwie kilka razy, dzięki takiej częstotliwosci pozostaje on dla mnie ciągle wyjątkowy. Swego czasu tak zakochałam się w tym deserze, że przywiozłam sobie z Włoch specjalny likier Tiramisu - moim zdaniem dużo lepszy od amaretto. Zawsze serwuję indywidualne porcje tego deseru - w kieliszkach (np. do wina) - jeszcze za czasów studenckich :), albo naczyniach do deserów/lodów.

Deser tiramisu

Składniki (5-6 porcji):

250 gram mascarpone
2 duże jajka
1 opakowanie biszkoptów (ok. 140-150 gram)
50 gram cukru pudru (mniej niż 1/2 szklanki o pojemności 250 ml)
4/5 szklanki mocnej kawy (u mnie na taką ilość wody - 1 łyżka kawy rozpuszczalnej)
50 gram likieru kawowego, amaretto lub likieru Tiramisu (ok. 1/3 szklanki o pojemnosci 250 ml)
2-3 łyżki ciemnego kakao

Wykonanie:

1) Jajka dokładnie umyć pod ciepłą wodą (używam np. ostrej strony gąbki do mycia naczyń i myję razem z płynem do mycia naczyń), opłukać. Włożyć jajka do naczynia, zalac gorącą wodą (sparzyć), po kilku sekundach wyjąć, ochłodzić zimną wodą.

2) Płyn do nasączania biszkoptów: Zaparzyć kawę, dodać alkohol, odstawić do wystygnięcia.

3) Masa - krem: Oddzielić żółtka od białek. Białka włożyć do lodówki. Żółtka ucierać z cukrem pudrem do uzyskania białej masy (u mnie w mikserze na wolnych obrotach, kilka minut). Wymieszać delikatnie z serkiem mascarpone.

Białka ubić na sztywną pianę [sprawdzić czy są gotowe przez odwrócenie naczynia do góry dnem - białka powinny zostać nieruchome].

Ubite białka delikatnie wymieszać drewnianą łyżką z masą z żółtek, cukru i mascarpone.

4) Wykonanie deseru: Biszkopty nasączać (stopniowo, nie mogą długo pływać w kawie, bo się rozpadną) i układać na dnie naczynia (stopień nasączenia należy wyczuć, biszkopty nie mogą jednak być tak mokre, że będą kapać - wówczas należy delikatnie wycisnąć nadmiar płynu). Biszkopty przykryć warstwą kremu. Ułożyć kolejną warstwę nasączonych biszkoptów i kolejną warstwą kremu.

5) Włożyć do lodówki na kilka godzin - co najmniej 5, choć moim zdaniem tiramisu jest jak sernik - najlepsze następnego dnia.

6) Przed podaniem posypać ciemnym kakao.

Struktura tiramisu to 1) warstwa biszkoptów nasączonych kawą z likierem, 2) warstwa kremu z mascarpone, 3) warstwa biszkoptów nasączonych kawą z likierem, 4) warstwa kremu z mascarpone, 5) kakao

6 komentarze :

  1. Ninus ale numer! Wlasnie dzisiaj zamierzalam zrobic tiramisu jako niespodzanke dla siostry, ktora przylatuje w ko,cu do domku :) Wchodzie na Durszlaka i prosze, Twoj przepis jakby specjalnie dla mnie zostal wstawiony:)Ale super! Dzieki kochana :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Aha i jeszcze pytanko, ten likier amaretto to mieszamy z kawa czy moze z masa mascarpone?

    OdpowiedzUsuń
  3. mam nadzieję, że Wam posmakuje :)

    likier mieszamy z kawą (i w tym płynie następnie maczamy biszkopty)

    masę (krem) z mascarpone przygotowujemy oddzielnie

    P.S. Moja przyjaciólka lubi trochę słodsze desery, jeśli i Wy, to daj 6 i 1/2 łyżek (płaskich) cukru pudru do masy z mascarpone

    OdpowiedzUsuń
  4. wprowadziłam kilka poprawek do przepisu - moze teraz będzie czytelniejszy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nina :) Luimy te same smaki wiesz? :D Dla mnie tiramisu jest.. dostojne. I jakie pycha!

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)