Warzywa orientalne na ostro




To niekoniecznie jest prawdziwe orientalne danie, raczej domowe jego wariacje. Zamiast grzybów można by dac kurczaka, dodac orzechów nerkowca, kiełków itd. Podane danie jest bardzo ostre (zeby je zlagodzic, mozna dac czuszkę bez pestek i mniej ilosciowo). Wszystkie składniki kupiłam pod Halą Mirowską (na stoisku u podstarzałego hippisa). 2 porcje - jako samodzielne danie.

Składniki:

1 mała kapusta pekińska (po poszatkowaniu 270 gram)
1 mała papryka żółta
12 kapeluszy grzybów pachnących (uprzednio namoczonych w wodzie)
1 czuszka
gruby szczypiorek wraz z mini cebulką (3 łyzki)
2 łyzeczki słodkiego sosu chili
2 łyzeczki sosu rybnego
1 łyzeczka octu ryzowego
1 łyzeczka sosu sojowego
1 łyzeczka oleju sezamowego
2 łyzki oleju
3 gałązki kolendry o grubych łodygach (kupowanej na wagę, ok. 2 zl) - mozna zastapic kolendrą w listkach
sok z połowy limonki
1 bardzo duzy ząbek czosnku (lub 2 mniejsze)
ok. 2 łyzeczki drobno posiekanego imbiru

Wykonanie:

Kapustę szatkujemy, drobno kroimy czuszkę (u mnie z pestkami), paprykę kroimy w kostkę. Namoczone wczesniej grzyby wyciskamy z nadmiaru wody i kroimy w paseczki. Siekamy szczypiorek i kolendrę.

Imbir i czosnek bardzo drobno siekamy.

W garnku (duzej patelni/woku) rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i imbir. Po ok. 20 sekundach dodajemy pozostale warzywa. Przyprawiamy sosem sojowym, rybnym, octem ryzowym, sokiem z limonki, sosem chili i olejem sezamowym. Mieszajac od czasu do czasu dusimy warzywa przez ok. 4-5 minuty (mozna przykryc) - az warzywa lekko zmiękną, ale kapusta pozostanie lekko chrupiąca. Moim zdaniem nie trzeba dosalac. Podajemy gorące.


2 komentarze :

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)