Kurczak stir fry z nerkowcami



Marynata ma w sobie to cos, co sprawia, że kurczak smakował odmiennie - był niesamowicie miękki. Danie w całosci pyszne. Z podanego przepisu wychodzą 2 duże porcje. Moim zdaniem wszystkiego tu jest w sam raz. Jako miłosnik chińszczyzny - bardzo polecam. Przepis Moniki.

Składniki:


1 podwójna piers z kurczaka, pokrojona na kawałki (ok. 260 gram)
½ szklanki nerkowców (ok. 50 gram)
1 zielona papryka, pokrojona w kostkę
1,5 cm świeżego obranego imbiru, pokrojonego w niewielkie płatki (koniecznie!)
1 cebula pokrojona w kostkę
1 zielona papryczka chili, pokrojona w drobną kostkę (u mnie 1 czuszka - danie było pikantne, żeby złagodzic ostrosc dac połowę, albo nie kroic jej razem z pestkami)

Marynata:

2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki skrobi kukurydzianej (nie miałam, użyłam tapioki)
1 łyżeczka octu ryżowego

Sos:

1 łyżka/15ml sosu ostrygowego
1,5 łyżki /22,5ml sosu sojowego
6 łyżek/90ml wody
½ łyżki /7,5ml białego pieprzu (uzyłam czarnego pieprzu)
1 łyżka/15ml cukru
1 łyżka/15ml octu ryżowego
2/8 łyżeczki/1,2ml oleju sezamowego (dałam 1/4 łyżeczki)
Sól do smaku (moim zdaniem nie trzeba, danie jest wystarczająco słone)

Wykonanie:

Marynujemy kurczaka w sodzie oczyszczonej przez 20 minut, potem go bardzo dokładnie płuczemy ( ja dwukrotnie wymienialam wodę)! Następnie umytego kurczaka marynujemy w skrobi kukurydzianej i occie ryżowym przez 15 minut.

Mieszamy że sobą wszystkie składniki sosu i odstawiamy.

Rozgrzewamy olej w woku (uzylam patelni) i wrzucamy kurczaka. Smażymy, dopóki zmieni kolor na biały i odstawiamy.

Dodajemy łyżkę oleju i dorzucamy imbir, zieloną paprykę i cebulę. Smażymy póki warzywa zmiękną, ale cały czas pozostaną lekko twarde. Na samym końcu dorzucamy papryczkę chili, smażymy jeszcze przez około 30 sekund i odstawiamy.

Na patelnię (woka) wlewamy ½ łyżki oleju i smażymy nerkowce, aż zbrązowieją. Dodajemy do nich kurczaka i warzywa i wszystko razem dobrze mieszamy. Dodajemy sos i smażymy póki zgęstnieje (u mnie bardzo nie zgęstnial). Ewentualnie solimy do smaku.

Podajemy z ryżem lub makaronem.

(1 porcja ryżu to ok. 3 lyzki suchego ryżu z niewielką górką na osobę)


5 komentarze :

  1. i ja mam ten przepis zanotowany,pycha mus byc!! u Ciebie bardzo apetycznie wyglada :)
    POzdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Widzę, że u Ciebie też azjatycko (czyżby ogólny przesyt klimatami świątecznymi? ;)) Rzeczywiście pysznie wygląda ten kurczak. Chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gosia - ręczę - było pyszne! pozdrawiam


    Komarka - zdjecie zrobione w biegu, w 1 minutę, ale mam nadzieję, że i tak widac, że warto go zjeśc; u mnie azjatycko jak najbardziej - a dziś przygotowuję sushi (do jutrzejszego lunchboxa) :) ; u mnie jeszcze mało świątecznie, jedyne co, to piernik staropolski nastawiony kilka tygodni temu czeka na swój czas; lubię czekac z TYMI smakami aż do godziny zero, bo wówczas wyczekany karp, pierogi czy barszcz czerwony smakują wyjątkowo - wszak czekam na nie cały rok! pzdr

    OdpowiedzUsuń
  4. ojej - 3 razy słowo "czekac"...

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo smakowicie wygląda ;)
    też planuje trochę orientalnych smaków w mojej kuchni :))
    pozdrawiam i zapraszam do mnie!

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)