Brioszki - serca truskawkowe





Prawda, że pomysłowe jabłka? ;) Nie mogłam nie zrobić im zdjęcia w sklepie :).

A brioszki? Są tak dobre po upieczeniu - jeszcze letnie - że na jednej nie poprzestaniesz. Wspaniałe maślane ciasto w ciekawym kształcie serca - składane jak w drożdżówkach z nadzieniem orzechowym (tam też instruktaż składania - krok po kroku; z tym ciastem "pracuje się" gorzej formując serca, bo jest ciężkie i przez to mniej elastyczne). Pomysł na ciasto brioszkowe od Asi. Zachęcam, by lekko podgrzewać drożdżówki w piekarniku jeśli podajemy je jakiś czas od upieczenia (ewentualnie przez 10 sekund w mikrofalówce). Na ciepło są najlepsze.


Składniki, 16 drożdżówek:

Ciasto:


2 łyżeczki suchych drożdży instant
2 łyżki ciepłej wody
szczypta cukru
500 g mąki pszennej tortowej
50 g cukru
1 i 1/2 łyżeczki soli
5 dużych jajek, o temperaturze pokojowej
350 g miękkiego masła, pokrojonego na kawałki


Dodatki:


1 słoiczek dżemu truskawkowego (albo konfitury)
1 roztrzepane jajko do posmarowania
garść cukru o grubej rafinie do posypania albo cukier puder


Wykonanie:

Drożdże wymieszać z ciepłą wodą i szczyptą cukru, odstawić na 10 - 15 minut w ciepłe miejsce (po tym czasie drożdże powinny się spienić). Do dużej miski przesiać mąkę, dodać spienione drożdże, cukier, sól i 3 jajka. Składniki wymieszać drewnianą łyżką. Stopniowo dodawać pozostałe 2 jajka, wyrabiając ciasto (ręką lub mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego). Wyrabiać przez około 10 - 15 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.

Do wyrobionego ciasta, stopniowo, po 2 łyżki dodawać masło, cały czas miksując lub wyrabiając. Szybko dodawać kolejne kawałki masła, jak tylko poprzednie zmieszają się z ciastem. Dłużej nie wyrabiać, tylko do połączenia się masła z ciastem.

Miskę z ciastem przykryć przezroczystą folią i odstawić w ciepłe miejsce, do czasu aż podwoi swoją objętość, na około 1 i 1/2 godziny. Uderzyć pięścią w ciasto, uformować kulę, ponownie przykryć i wstawić do lodówki na całą noc (ciasto może stać w lodówce maksymalnie 3 dni). [moje uwagi do tej części: moje ciasto urosło, ale nie podwoiło swojej objętości, nie uderzałam ciasta i nie formowałam kuli - zwyczajnie włożyłam miskę z ciastem z miksera do lodówki :) ]

Ciasto wyjąć z lodówki i pokroić na 16 równych kawałków

[Co zrobić by dobrze to podzielić? Zrób z ciasta wałek o jednakowej grubości. Podziel ciasto na pół - lekko zaznacz nożem połowę, później każdą połowę podziel na pół a następnie ćwiartkę na pół i jeszcze raz każdy fragment na pół; otrzymasz nacięcia które po pokrojeniu dadzą ci 16 kawałków :)].

Rozwałkowywać na placki (grube na około 6 - 7 mm), podsypując odrobiną mąki. Smarować dżemem i zwijać w rulon. Każdy rulon złożyć na pół i naciąć ostrym nożem od strony zgięcia do 3/4 długości. Rozłożyć ciasto tworząc kształt serca. Układać na dwóch blaszkach [niezbyt ciasto, bo brioszki rosną w piekarniku] wyłożonych papierem do pieczenia albo folią aluminiową [którą lekko natłuszczam].

Luźno przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 - 2 godziny.

Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Wierzch drożdżówek posmarować roztrzepanym jajkiem.



Wstawić pierwszą blaszkę do środkowej części i piec na złoty kolor przez około 15 minut (uwaga! brioszki szybko zaczynają się rumienić). Grzanie: góra i dół.

Ostudzić na metalowej kratce. Posypać grubym cukrem/cukrem pudrem. Ciepłe są najlepsze.


5 komentarze :

  1. Bardzo romantyczne :) Idealne na dzisiejszą okazję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. brioszkowe serce z pewnością smakuje pyszniej od zwykłej w kształcie brioszki :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nina jabłka są boskie dzięki za zdjęcie! :))
    A drożdżówkę bym zjadła szczególnie teraz... Zimno mi i w dodatku humor jakiś taki...

    :*

    OdpowiedzUsuń
  4. Kasia, Margot - romantyczne, no tak :)

    Asieja - żebyś wiedziała, że smakuje lepiej, to tak jak podać danie ładnie przybrane albo po prostu rzucić kawałek mięsa na talerz :)

    Polko - coś się stało? czy to tylko pogoda?

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)