Bułki żytnie pełnoziarniste




Bułki w 100% żytnie. Ciężkie, sycące, zdrowe - pełne otrąb - zaliczane do "konkretnych" bułek. Tylko na zakwasie. Robi się je szybko - tylko czas oczekiwania jest dość długi. Naprawdę są niekłopotliwe. Znalezione na blogu Agaty, od razu zrobiłam z potrójnej porcji, bo 8 małych bułeczek starczyłoby na bardzo krótko - a tak jest i do jedzenia i do zamrożenia. Poniżej podaję z niewielkimi zmianami. Ponoć długo pozostają świeże [ja piekłam wczoraj w nocy, więc nie miałam jeszcze okazji sprawdzić]. Wyszło mi 24 małych bułek.

Zaczyn

* 66 g zakwasu żytniego
* 390g wody
* 450g mąki żytniej typ 2000 (razowej)

W misce połączyć zakwas z wodą, dosypać mąkę i dokładnie wymieszać gęste ciasto. Przykryć folią i odstawić na 12-16 godzin w temperaturze pokojowej.

Ciasto

* cały zaczyn
* 450g mąki żytniej typ 2000
* 330 wody
* 21 g soli

Do zaczynu dodać pozostałe składniki, wyrabiać przez 5 minut [można łyżką].

Miskę przykryć folią i odstawić na 2 godziny w temp. pokojowej.

Czubata stołowa łyżka ciasta starcza na 1 bułkę. Uformować bułki dłońmi [uwaga: ciasto jest gęste i klejące] - pomoże namoczenie dłoni. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając przynajmniej 1,5 odstępy.

Blachę włożyć do dużej foliowej torby i odstawić do wyrośnięcia na 2-3 godziny, aż bułeczki podwoją objętość (u mnie wyrastały ok. 5 godzin).

[w trakcie rośnięcia bułka rozpłaszczy się a jej powierzchnia zrobi się porowata].


Bułki wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni, spryskać ścianki piekarnika wodą ze spryskiwacza, piec ok. 25 minut [8 minut przed końcem pieczenia otworzyć na chwilę drzwiczki, by para się ulotniła].

Upieczone bułki, zostawić do ostygnięcia na kuchennej kratce.


Indeks glikemiczny:

pieczywo żytnie - 50 IG

7 komentarze :

  1. takie bulki to moj ideal-urocze, smaczne i zdrowe w 100 procentach

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierwszy raz widzę przepis na bułeczki na zakwasie i do tego z żytniej razowej mąki. Rewelacja. Zapisuję i wykorzystam na 100 %

    OdpowiedzUsuń
  3. :)
    Ja jednak wolę te pszenne...
    Ale dobra razowa bułka nie jest zła. Jakby mi ktoś upiekł to czemu nie? :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Anulka - zdrowe na pewno, smaczne też (choć ja jak Polka - wolę pszenne ;))) choć jak mam jeść pieczywo pełnoziarniste to o wiele bardziej wolę te pieczone

    kabamaiga - posmakują Ci jeśli lubisz ciężkie chleby (i lubisz jeść zdrowo)

    Polko - ja też, najlepiej bagietki (z lekcji nr 1 z piekarni po godzinach)... tylko że o zdrowie i dietę trzeba dbać :(

    OdpowiedzUsuń
  5. Gdyby nie ten zakwas, chetnie sama bym je zrobila:)

    OdpowiedzUsuń
  6. W końcu znalazłem przepis na bułki bez użycia drożdży tylko na zakwasie.
    :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ojcze Dyrektorze - fajnie :) jeśli lubisz bardzo ciężkie pieczywo, to spróbuj :)

    monikucho - wcześniej nie zauważyłam Twojego komentarza... mogę Ci wysłać zakwas - oczywiście po wcześniejszym wysuszeniu go w piekarniku, wystarczy woda i można piec, albo dołącz do naszej weekendowej piekarni po godzinach, warto uczyć się piec krok po kroku

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)