Tiramisu, przepis II







Według Marty Gessler, życie powinno smakować jak tiramisu :) O tak :) Tiramisu to oryginalny deser włoski, łatwy i szybki w przygotowaniu. Robię go już po raz kolejny, często na zamówienie przyjaciół, jak w tym przypadku. Tym razem z większą ilością jajek niż poprzednio. Jeśli ktoś (jak ja) lubi mniej słodkie desery, można (a nawet polecam) zmniejszyć ilość cukru, deser jest bowiem dość słodki. Polecam.

Deser tiramisu

Składniki:

250 g serka mascarpone

3 duże jajka (u mnie o wadze powyżej 73 g)

150 g drobnego cukru

4/5 szklanki mocnej kawy (u mnie na taką ilość wody - 1 nieco czubata łyżka kawy rozpuszczalnej)

50 g likieru kawowego, amaretto lub likieru Tiramisu (ok. 1/3 szklanki o pojemności 250 ml)

100 g biszkoptów

kakao (ciemne) do posypania

Wykonanie:

1) Jajka dokładnie umyć pod ciepłą wodą. Włożyć jajka do naczynia, zalać gorącą wodą (sparzyć), po kilku sekundach wyjąć i po jakimś czasie ochłodzić zimną wodą (ok. pół minuty - żeby skorupka nie pękła).

2) Płyn do nasączania biszkoptów: zaparzyć kawę, dodać alkohol, odstawić do wystygnięcia.

3) Masa - krem: oddzielić żółtka od białek. Białka włożyć do lodówki. Żółtka ucierać z cukrem (100 g) do uzyskania jednolitej białej masy (mikserem, na wolnych obrotach, ok. 2 minut). Wymieszać z serkiem mascarpone.

Białka ubić na sztywną pianę [sprawdzić przez odwrócenie naczynia do góry dnem - białka powinny zostać nieruchome] z pozostałą częścią cukru - 50 gramów.

Ubite białka delikatnie wymieszać drewnianą łyżką z masą z żółtek, cukru i mascarpone.

4) Wykonanie deseru: biszkopty nasączać (stopniowo, nie mogą długo pływać w kawie bo się rozpadną) i układać na dnie naczynia (stopień nasączenia należy wyczuć, biszkopty nie mogą jednak być tak mokre, że będą kapać - wówczas należy delikatnie wycisnąć nadmiar płynu). Biszkopty przykryć warstwą kremu. Ułożyć kolejną warstwę nasączonych biszkoptów i kolejną warstwę kremu.

5) Deser włożyć do lodówki na kilka godzin - co najmniej 5, choć moim zdaniem tiramisu jest jak sernik - najlepsze następnego dnia :)

6) Przed podaniem posypać kakao.


10 komentarze :

  1. To jeden z moich ulubionych deserów :) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też właśnie przymierzam się do tego deserku z przepisu Marty Gessler :) na razie czeka na swoją kolej.
    Ale po takich zdjęciach to na pewno zrobię go szybko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. duża warstwa gorzkiego kakao na wierzchu.. lubię

    OdpowiedzUsuń
  4. To jest taki deser, który smakuje zawsze. A ten twój ..już mam na niego ochotę! I tyle kakao! Mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fiolunko - to nie do końca przepis Marty Gessler, chociaż co do części się nim inspirowałam [od niej wzięłam ilość cukru (moim zdaniem za dużo), proporcje jajek i serka - dodatkowo przeczytawszy różne fora zobaczyłam że tyle jajek dają Włosi czyli na 250 gram mascarpone]

    ilość biszkoptów, likieru i kawy wzięłam z mojego poprzedniego przepisu, którego używałam przez kilka lat

    jeśli więc chcesz zrobić stricte wg przepisu M. Gessler poszukaj na stronie Wysokich Obcasów online, jak znajdę link, mogę podać :)

    OdpowiedzUsuń
  6. dragonfly, asiejko - tak, kakao to jest to, można nawet więcej :))))

    kasia - u mnie też stoi wysoko w rankingu

    OdpowiedzUsuń
  7. Skusiłam się na ten deser dzięki Twoim zdjęciom. To jest najlepszy przepis na tiramisu, jakiego użyłam. Świetny przepis i świetny blog.

    Marta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się bardzo! dziękuję za miłe słowa :)

      Usuń
  8. Deser chłodzi się w lodówce :) ciekawa jestem ostatecznego smaku. Jedna uwaga to drobny cukier... chyba chodziło o cukier puder.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam nadzieję,że smakował

      co do cukru - jest coś takiego jak "drobny cukier" - to po prostu zwykły cukier tylko trochę bardziej zmielony, lepszy do wszelkich wypieków i deserów - oto co znalazłam w google u jednego z producentów: "Jest to cukier o śnieżnobiałej barwie i charakterystycznej, bardzo drobnej granulacji. Cukier drobny powstaje podczas specjalnego procesu segregacji, selekcjonującego kryształki cukru o określonej, odpowiedniej wielkości. Dzięki tak dobranej granulacji cukier drobny bardzo szybko rozpuszcza się. Doskonale nadaje się do wypieków, przygotowywania ciast, kremów i deserów."

      Usuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)