Szparagi o smaku sezamowym





Szparagi królują na targowiskach, można je kupić już za 4 zł. Grzechem jest nie dać im szansy choć raz. U mnie to ich druga szansa, pierwsza była jeszcze na początku studiów, gdy nie umiałam gotować, nie miałam w wynajmowanym mieszkaniu ani komputera ani internetu [a nawet gdybym miała, w początkach tego stulecia nie było jeszcze blogów kulinarnych czy stron o gotowaniu, a przynajmniej ja nie miałam o tym pojęcia], ani nawet książki kucharskiej, a próbowałam wymyślić przepis. To była próba nieudana, która skutecznie zniechęciła mnie do nich na kilka lat - zupełnie niepotrzebnie. Teraz podeszłam do sprawy naukowo i poczytałam o nich zanim wybrałam się na zakupy :) Wybrałam zielone, czyli te, które rosną nad ziemią i których nie trzeba obierać. Warto skorzystać z instruktażu [o tutaj], który pokazuje jak przygotować szparagi, i co właściwie oznacza zwrot "usunąć zdrewniałe końcówki". Szparagi są niskokaloryczne, to ważne, prawda? Trzeba "jedynie" uważać na dodatki do nich. Dziś skorzystałam z przepisu z książki "Wok". Zasmakowały mi. Może następnym razem spróbuję dać mniej oleju [zwykłego i sezamowego]. Aha - na samym oleju sezamowym nie można smażyć, ale połączenie oleju sezamowego i zwykłego już jest dozwolone.

Składniki:

1 łyżka oleju słonecznikowego [użyłam Kujawskiego 3 ziarna]
2 łyżeczki oleju sezamowego
kawałek (ok. 5 cm) kłącza świeżego imbiru, oczyszczonego i utartego, albo dość drobno pokrojonego
20 cienkich zielonych szparagów [nie liczyłam ;) dałam cały pęczek]
sól i pieprz
1 łyżka ziaren sezamu, prażonych
1 łyżka jasnego sosu sojowego [to już dałam od siebie]
można posypać świeżym parmezanem [polecam]

Wykonanie:

Szparagi umyj i usuń zdrewniałe końcówki.



Na suchej teflonowej patelni upraż sezam [zacznie się rumienić po kilku minutach].

Rozgrzej wok [albo dużą patelnię], wlej do niego oleje, włóż imbir i szparagi. Smaż mieszając 3-4 minuty [dłużej jeśli używamy patelni] aż szparagi stracą posmak surowizny. Pod koniec dodaj sos sojowy, poczekaj aż wyparuje.

Szparagi przypraw solą i pieprzem, a przed podaniem posyp prażonym sezamem.

Podawałam ze świeżo startym parmezanem i chlebem - jako kolację.




10 komentarze :

  1. Kurczę, za 4 złote??? Ja dziś za 9 kupiłam :(

    OdpowiedzUsuń
  2. tak, ale na targowisku [kupowalam w ubieglym tygodniu]

    OdpowiedzUsuń
  3. Kurczę cena jak u nas ;)
    Były po 2.99 teraz za 1.49 ładny pęczek można kupić :)
    Mi się chyba już w tym sezonie przejadły teraz mam fazę na czosnek niedźwiedzi ale go cholipka ciężko kupić :(

    OdpowiedzUsuń
  4. Z ceną szparagów to jak z ceną rabarbaru. U mnie na Manhattanie (taki wielki rynek szczeciński) rabarabar za 4,00 zł. Zaraz po drugiej stronie szerokiej ulicy, na mniejszym rynku - 10,00 zł. Szparagi białe za 3,50 i zielone za 4,50 po jednej, za 5,00 i 7,00 po drugiej. Na mieście nawet nie sprawdzam, bo akurat Manhattan mam pod nosem ;)

    Mnie szparagi - wstyd przyznać - najlepiej smakują na surowo, jak świeży zielony groszek. Ogólnie nie są złe, choć szału nie ma.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. jakie pyszności! z tym sezamem muszą fajnie chrupać :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Usagi, u mnie szału nie ma z rabarbarem [chyba, że na słodko], nie wyobrażam sobie by jeść go na surowo, maczając tylko w cukrze, brr

    a szparagi - warzywo jak inne, sporo zależy od sposobu przyprawienia - a ileż można jeść kalafiory, brokuły czy sałatę; miła odmiana [ale jeszcze mi się nie zdarzyło bym śniła o jakimkolwiek warzywie; o malinach, truskawkach to i owszem ;)]

    OdpowiedzUsuń
  7. posypane parmezanem.. ach, cudna ta zieleń.

    OdpowiedzUsuń
  8. To ja Was przebije ;) bo nasze szparagi sa po 16 frankow za kg niestety.
    A te sezamowa wersje uwielbiam! Tez robie bardzo podobnie :)
    Co do oleju sezamowego zas, to ten jasny, z nieprazonych nasion, jak najbardziej nadaje sie do tego typu smazenia, nie nadaje sie za to do smazenia w wysokich temperaturachm jak do frytek czy paczkow ;) Ale do warzyw wlasnie z woka czy patelni jest swietny! I ten jasny ma o wiele delikatniejszy smak.

    Sliczne szparagi :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. mieszkam w Kanadzie a tu szparagi dostepne sa caly rok... wole jednak te wiosenne, kanadyjskie. Ja robie je wylacznie na parze / jak reszte warzyw np brokula, brukselke, fasolke zielona/ i pozniej polewam np. sosem jogurtowym ale najczesciej skrapiam oliwa z oliwek i octem balsamicznym... szczegolnie zajadamy sie nimi przy rybie z grilla. Polecam

    OdpowiedzUsuń
  10. Taki pyszny przepis dopiero teraz znalazłam! A szparagi się już kończą... ;/

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)