Przekąska z grillowanej cukinii, fety i mięty



Odświeżająca mięta połączona z polską fetą, zawinięta w grillowaną cukinię. Naprawdę nie trzeba się wysilać by zjeść coś pysznego. Można podawać na zimno i ciepło [obie wersje wypróbowane]. Wolę wersję z lekko ciepłą cukinią, niedawno zdjętą z patelni. Gdybym urządzała letnie przyjęcie, z pewnością zaserwowałabym to jako przystawkę.

Składniki:

1 mała cukinia [ok. 300 g]
1 łyżka oleju
2/3 opakowania sera typu feta [favita] [ok. 180 g]
6 b. dużych liści mięty
sól, pieprz

Wykonanie:

Cukinię dokładnie umyć, nie obierać. Odciąć końce. Nożem [lub obieraczką] pokroić cukinię na możliwie cienkie plastry, starając się by były jak najdłuższe.

Rozgrzać patelnię grillową, wlać olej - rozprowadzić go na całej szerokości patelni np. ręcznikiem papierowym złożonym kilkukrotnie. Grillować paski cukinii z każdej strony po kilka minut, aż do uzyskania brązowych pasków. Z jednej strony posolić i popieprzyć.



Paski cukinii przestudzić [można lekko, można całkowicie].

Ser feta rozdrobnić widelcem, dodać drobno pokrojoną miętę, popieprzyć. Farsz z fety nałożyć łyżeczką na pasek cukinii [najprościej w jednym miejscu - tworząc kulkę z fety, albo rozsmarować na całym pasku.

Cukinię zwinąć tak, by farsz pozostawał w środku. Można spiąć wykałaczkami.

Pycha!


12 komentarze :

  1. Jaka śliczna i zielona - taka orzeźwiająca w ten upalny wieczór.

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię takie proste pomysły
    pełne zieleni

    OdpowiedzUsuń
  3. O mniam! Nina ja miętę uwielbiam, ale z cukinią to chyba jeszcze nie próbowałam :) Błąd!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności! Uwielbiam te połączenia smakowe! U mnie też dziś mięta i feta, ale z innym warzywem.
    Pozdrowienia:)
    P.S. Daj znać jak skończyły się zakupy książkowe!

    OdpowiedzUsuń
  5. Anna-Maria: poszłam dziś do księgarni w drodze z pracy i okazało się, że ...dziś nieczynne. Zapraszali mnie do innej księgarni, a ja spieszyłam się na koncert i w związku z tym raz, że nic nie obejrzałam i nic nie wydałam. Dobre jest to, że pieniądze zostały w kieszeni :) choć co się odwlecze, to nie uciecze :)

    Polko, wielki błąd, hehe! nawet nie wiesz z jakim smakiem zjadłam to, co przygotowałam zaraz po tym jak zrobiłam zdjęcia

    Usagi, asieja - a zieleń w 100% naturalna, bez jakiegokolwiek "podrasowania" w programach do obróbki zdjęć ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. To są smaki, które do mnie bardzo przemawiają, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Proste i pyszne! Faktycznie idealne na przystawke... Bardzo mi sie podoba, zapamietam i wykorzystam:)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. O tak, cukinia, feta i mieta baaardzo sie lubia :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. To polaczenie smakow odkrylam dopiero niedawno i jestem nim tak zachwycona, ze moglabym taka cukinie jesc na okraglo :) Pysznosci!

    OdpowiedzUsuń
  10. Luuubię! Ja czasem kroję cukinię w cienkie plastry i przekładam je masą z fety i oliwek. Pyszna sprawa :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam to danko. Prosto, szybko i PYSZNIE.

    OdpowiedzUsuń
  12. Kocham te roladki niesłabnącą miłością :) Obowiązkowy punkt każdego grillowania. Ewentualnie cukinia może być zamiennie z bakłażanem :)

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)