Tort bardzo czekoladowy






Absolutnie czekoladowy tort na wyjątkowe okazje, zresztą każdy pretekst jest dobry, by go zrobić. Jest ciężki, wilgotny, nie za słodki; to wielka gratka dla wielbicieli czekolady. Jeśli ktoś próbował kiedyś "Chocolate extreme" w kawiarni "Coffee Heaven" powinien zapisać sobie przepis - to pod względem smakowym rodzina. W oryginale nazywa się "Ultimate chocolate cake", a autorką jest Angela Nilsen. Tort jest wśród moich ulubionych, zdecydowanie w pierwszej dziesiątce. Na dodatek wcale nie jest trudny, a smakuje jak z najlepszej cukierni. Bardzo, bardzo polecam.


Tort bardzo czekoladowy

Składniki:

  • 200 g dobrej jakości ciemnej czekolady z 60% zawartością kakao (użyłam gorzkiej Wedla, 64% kakao)
  • 200 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 170 g mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g jasnego brązowego cukru
  • 200 g drobnego cukru białego
  • 25 g ciemnego kakao
  • 3 średnie jajka
  • 75 ml maślanki (5 łyżek)
  • szczypta soli
  • odrobina masła do wysmarowania tortownicy

Masa do przełożenia i polewa:

  • 200 g dobrej jakości ciemnej czekolady z 60% zawartością kakao [użyłam gorzkiej Wedla,64% kakao]
  • 284 ml śmietanki kremówki o zawartości 30 lub 36% tłuszczu [użyłam 250 ml]
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • opcjonalnie: 60-100 g czekolady do dekoracji

Wykonanie:

Szczelną tortownicę o średnicy 20 cm wysmaruj masłem. Włącz piekarnik ustawiając temperaturę na 160o C.

Połam czekoladę na małe kawałki i wraz z masłem włóż do rondla z grubym dnem. Dodaj kawę rozpuszczoną w 125ml/4fl oz zimnej wody. Podgrzewaj na bardzo małym ogniu, aż wszystko całkowicie się rozpuści - często mieszaj, nie dopuść do przegrzania masy czekoladowej.

Do sporej miski przesiej mąkę, kakao, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia, połącz dobrze, dodaj szczyptę soli, cukier brązowy i biały. W odrębnym naczyniu połącz jajka i maślankę, dodaj do masy z mąką. Połącz składniki [użyłam robota kuchennego KA - pracującego na bardzo małych obrotach]. Dodaj roztopioną masę czekoladową, mieszając tylko do czasu aż wszystko będzie dobrze pomieszane. Otrzymasz masę o gładkiej, dość płynnej konsystencji.

Przelej do tortownicy i wstaw do nagrzanego piekarnika na 1 godz. 25 min (max 1 godz. 30 min). Patyczek wetknięty w środek powinien być suchy. Ciasto będzie miało na wierzchu nieco twardszą skorupkę, może też popękać [u mnie była tylko skorupka].
Ciasto wystudź w formie, następnie przenieś na kratkę do całkowitego ostudzenia. [ważne]






Gdy ciasto ostygnie i stężeje [najlepiej po kilku godzinach - przyp. Nina] przekrój je na trzy części.

Przygotuj masę do przełożenia i polewę: czekoladę połam na małe kawałki i włóż do miski. W małym garnku podgrzewaj śmietanę i cukier, prawie do zagotowania. Zdejmij z ognia. Śmietanę przelej do miski z czekoladą. Mieszaj aż czekolada się roztopi i powstanie dość gęsta masa. Masę wystudź i poczekaj aż zgęstnieje.

Teraz zaczyna się tworzenie tortu:

Posmaruj blaty tortowe masą - niezbyt grubo, złóż je razem. Pozostałą masą posmaruj boki i wierzch tortu.

Można udekorować czekoladą. Na dekorację na zdjęciu zużyłam ok. 60 g czekolady.

Tort można jeść 3-4 dni. Z każdym dniem jest jakby lepszy - dobrze mu służy leżakowanie. Proponuję więc podawać po kilku godzinach. Przechowywałam w temperaturze pokojowej (ok. 20- 22o C).







_____

Tort został powtórzony:







18 komentarze :

  1. Ajjj... wole na niego nie patrzec! Dobrze, ze dzieli nas monitor ;)

    Pozdrawiam Nino!

    OdpowiedzUsuń
  2. Beo - hehe, a wiedz, że było PRZEPYSZNE; tak, tak, BYŁO - już nie ma, więc oglądam zdjęcia z tęsknotą; pozdrawiam

    Kasia - Ty akurat wiesz, że nie tylko wygląda, bo dane Ci było spróbować :))) buziak!

    OdpowiedzUsuń
  3. cudowna jest ta czekoladowośc.

    OdpowiedzUsuń
  4. az czuje ten smak czekolady!

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam bardzo czekoladowe wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmmmm, mroczny, ciemny, wilgotny - takie wypieki lubię najbardziej. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie wilgotne czekoladowe torty. Wyglada baardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale czekoladowy gigant :) pięknie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie ma jak wilgotne czekoladowe ciasto...takiego nie odmówię zawsze i wszędzie...pysznośc ! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. dziękuję za wszystkie miłe komentarze, zaręczam, że tort jest wspaniały i wart swych kalorii ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nino, cudowny! Przepięknie się prezentuje. A za smak sama mogę zaświadczyć, wszak - jak wiesz, piekłam go i... Ach, aż się rozmarzyłam. ;))

    OdpowiedzUsuń
  12. dziękuję :) dobrze że coraz więcej osób odkrywa ten tort, bo on jest prawdziwym odkryciem, przynajmniej moim :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Robiłam ten tort dwa tygodnie temu, bardzo smakował moim dzieciom. Sama byłam zaskoczona, że mi się udał, i że tak dobrze smakował. Środek biszkoptu "trochę" mi zapadł, ale to zapewne wina mojego gazowego piekarnika i tego, że nierówno grzeje.

    Magda

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie wiem czy się nie powielam z komentarzem bo coś nie chciało dodawać :)
    Tort niebo w gębie :) piekłam w prodiżu około godziny, faktycznie trzeciego dnia smak boski nie do opisania :)

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)