Zupa-krem ze szparagów





Lekka, bardzo sycąca zupa. Gęsta, jeśli za gęsta, można dodać więcej bulionu. Zastanawiałam się czy "bawić się" w oddzielne blanszowanie główek szparagów i podawanie ich jako dekoracji, ale zaryzykowałam i absolutnie nie żałuję, bo blanszowane szparagi, jeszcze lekko chrupiące [choć bez posmaku surowizny], są naprawdę mocnym i ważnym akcentem tej zupy.

Składniki:

pęczek zielonych szparagów
1 czubata łyżka masła [albo 2-3 łyżki oliwy]
1 średniej wielkości por
1 średniej wielkości cebula
3 [płaskie] łyżki stołowe mąki
600 ml bulionu
sól, pieprz
1 duży listek świeżej szałwii

Wykonanie:

Zagotuj wodę w czajniku.

Szparagi umyj i usuń zdrewniałe końcówki. Ja robię to ręcznie - łodyga sama złamie się mniej więcej w 1/3 - te zdrewniałe kocówki wyrzuć.



Z pozostałej części szparagów odetnij górną ich część o długości 6 cm i blanszuj je we wrzącej wodzie* przez około 6-8 minut tak, by lekko zmiękły.



Odcedź i odłóż do dekoracji. Można je podzielić na dwie części.

Pozostałą część szparagów [mniej więcej o długości ok. 6 cm] - czyli ich środkową część, pokrój na małe kawałki - o długości około 1 cm.

Por i cebule drobno pokrój. Rozgrzej masło w garnku, dodaj por i cebulę. Duś na małym ogniu 5-8 minut aż zmiękną, ale nie zbrązowieją. Dodaj pokrojone łodygi szparagów, wymieszaj i duś pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 6-8 minut, aż szparagi zmiękną.


Dosyp mąkę, dokładnie zamieszaj, duś przez minutę. Dolej bulion, dodaj szałwię, zagotuj i na b. małym ogniu gotuj przez 30 minut. Zmiksuj w blenderze na gładką masę, usuń włókna - jeśli takie będą. Dopraw solą i pieprzem.

Podanie: na talerz rozlej zupę, na wierzch połóż kilka zblanszowanych główek szparagów.


*do garnka wrzuć szparagi i zalej gotującą się wodą z czajnika

6 komentarze :

  1. mniam, a o talerz takiej zupy o poranku można prosić ;) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za przepis, właśnie dziś mam zamiar zrobić zupę szparagową :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ulcik - mówisz, masz :)

    grażyna - proszę bardzo :) jeśli nie masz szałwi, użyj innych ziół [ja akurat szałwię miałam pod ręką]

    OdpowiedzUsuń
  4. jak pysznie! w taki upał idealne rozwiązanie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ninek już sobie zapisałam, cudownie wygląda ta zupka. Ja akurat kupiłam wczoraj 2 pęczki szparagów, więc na pewno zrobię sobie taką zupkę, szczególnie, że nigdy takiej nie jadłam :) Mniammmmm...

    OdpowiedzUsuń
  6. Paula - no tak... jadłam tę zupę jako chłodnik, ale muszę powiedzieć, że smakowała mi bardziej na ciepło

    Kinga - cieszę się :) ja muszę dbać o linię, więc unikam śmietany, ale jeśli Ty nie musisz, to możesz sobie jej dodać :)

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Zdrowa dieta (161) Szczególnie polecam (156) Obiad (117) Przekąski i dodatki do dań (117) Bezmięsne (98) Ciasta (88) Boże Narodzenie (87) Impreza (68) Kuchnia polska (67) Zupy (63) Bez jajek (59) Wielkanoc (59) Warzywa (54) Jak zrobić (51) Niski IG (50) Lekkie kolacje (45) Czekolada (44) Śniadania (44) Desery (42) Pesto i pasty do chleba (42) Z piekarnika (36) Dieta bezmleczna (35) Sałatki (32) Grzyby (31) Kurczak (29) Przepisy dla biegaczy (28) Ryby i owoce morza (28) Wiosna (28) Bezglutenowe (27) Ciastka (27) Tanie gotowanie (27) Dania do pracy (26) Jabłka (24) Obiad w 30 minut (23) Szybkie (23) Pieczywo (22) Ryby (22) Serniki (22) Papryka (21) Truskawki (20) Napoje i koktajle (19) Śliwki (18) Kuchnia staropolska (17) Danie główne (15) I faza South Beach (15) Kolacje (15) Przystawka (15) Szpinak (15) W prodiżu (15) Małe słodkości (14) Owoce w roli głównej (14) Lato (13) Spis treści (13) Drożdżowe (12) Dynia (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Makaron (11) Szparagi (11) Ciecierzyca (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Wieprzowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Pomidory (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Soczewica (7) Wołowina (7) Przetwory (6) Wędlina (6) Śledzie (6) Cukinia (5) Fasola (5) Inne (5) Jarmuż (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kalafior (4) Kapusta (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Wykorzystanie żółtek (2) Z szybkowaru (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Jeżyny (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1) Zupa (1)