Pikantny bakłażan po indyjsku



To danie jest pyszne, niezwykle bogate smakowo - dzięki ciekawym przyprawom. Może być dodatkiem do mięsa albo stanowić samodzielne danie - podawane z ryżem i jogurtem, bądź też samo, bez niczego [wówczas z podanych proporcji wychodzą dwie porcje]. Kiedyś mi się wydawało, że nie przepadam za bakłażanem, ale chyba nie jadłam go w wersji, która by mi zasmakowała. Warto korzystać z sezonu na warzywa. Dziś bakłażan jest bardzo popularny i dobrze przyjął się na polskim stole. Dziesięć lat temu nie znałam go w ogóle, a dziś jest na moim ulubionym targowisku w ilościach hurtowych. Jestem pewna, że gdy zaserwuję to danie do mięs z grilla - co będzie miało miejsce już w sobotę - bakłażany będą się cieszyły dużym wzięciem. hmm... może więc od razu zrobię z podwójnej porcji. Byłabym zapomniała - danie ma niski indeks glikemiczny. Przepis z "The food of India".

Składniki:
  • 800 g bakłażanów, pokrojonych wzdłuż na 5. cm kawałki
  • 400 g obranych ze skórki pomidorów lub 1 puszka [dałam o 180 g więcej, proponuję dać 8 małych, mięsistych gruntowych pomidorów typu paluszki]
  • 2,5 cm kawałek imbiru
  • 6 ząbków czosnku, posiekanych
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • 1/2 łyżeczki nasion czarnuszki
  • 1 łyżka mielonej kolendry
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 1 łyżeczka soli
  • olej do smażenia i posmarowania bakłażanów [ok. 4-6 łyżek]

Wykonanie:


Bakłażan(y) posmarować olejem [doskonale sprawdza się pędzelek] i smażyć z obu stron na złoty kolor. Odłożyć. Na patelni ponownie rozgrzać odrobinę oleju i wrzucić koper włoski i czarnuszkę i smażyć przez parę sekund [u mnie nieco ponad pół minuty]. Patelnię w tym czasie przykryć, bo mogą strzelać. Do przypraw dodać rozdrobnione pomidory, imbir i czosnek. Gotować od czasu do czasu mieszając przez 5-6 minut. Dodać pozostałe przyprawy i kawałki bakłażanów. Gotować pod przykryciem do momentu, kiedy będą miękkie.


19 komentarze :

  1. Danie odpowiada mi bardzo;) tym bardziej jako samodzielny posiłek.

    OdpowiedzUsuń
  2. no ja go właśnie zabrałam do pracy - na obiad. Bez mięsa, bez chleba, bez ryżu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bakłażan to moje ulubione warzywo, a w podobnej wersji jak podałaś, jadałam go w Turcji - i nie mogłam się nasycić!

    OdpowiedzUsuń
  4. takie dania bardzo mi odpowiadaja na takie upały jakie teraz mamy ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. O, ja tak jak Retrose po raz pierwszy jadłam takiego bakłażana w Turcji. I chętnie zrobię go w domu ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. teraz sobie przypominam, że faktycznie widziałam podobne bakłażany w jakimś barze tureckim! więc coś w tym jest :)

    emma - upały są wielkie, ale przyznam szczerze, że ich nie odczuwam; ratuje mnie klimatyzacja w pracy, a gdy wracam do domu, to już jest trochę lepiej, jeśli chodzi o temperaturę ...

    OdpowiedzUsuń
  7. Nina a ja mam pytanie - czy myślisz że z cukinią też by było smaczne?
    Bo ja jednak ją wolę bardziej niż oberżynę. Chociaż :)
    Dzisiaj widziałam ładne okazy i się waham :D

    OdpowiedzUsuń
  8. hmm, zastanawiam się Polko

    tak naprawdę tu najważniejszy jest sos z przyprawami

    więc chyba ok, tylko gotuj dużo krócej i nie krój cukinii na małe kawałki, żeby Ci się nie zrobiła papka - tu jednak skórka stanowi spoiwo dla kawałka warzywa

    aha - ja smażyłam bakłażana kilka minut [na patelni], aż mi nieco zbrązowiał-taki jest wyraźniejszy w smaku

    OdpowiedzUsuń
  9. A ja kiedys nie przepadalam za baklazanem , a teraz nie moge sie obejsc:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja z koleji chetnie bym sprobowla takiego baklazana, bo rzadko robie cos bezmiesnego. Jako dodatek jest to swietnia propozycja i zaciekawila mnie ta czarnuszka, musialam poszperac i poszukac angielskiej nazwy, tyle tych przypraw maja...

    OdpowiedzUsuń
  11. Bakłażan jest cudowny do takich dań z orientalną nutką! już wiem, co dziś zjem na obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Monikucho, to być może "black cumin seeds" - zerknij na ten wątek: http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,77739319,77739319,0,2.html?v=2

    Asiu - daj znać jak Ci smakowało

    gosia99 - ja jeszcze czasem je nadziewam, u mnie to wciąż warzywo mało wykorzystywane, chyba za mało...

    OdpowiedzUsuń
  13. pychota ;) polecam na dzisiejszy, nieco chłodniejszy dzień.

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam bakłażana, kocham kuchnię indyjską...

    to jest coś dla mnie :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Olciaky - polecam bo warto, danie zrobiło furorę wśród gości grillowych P.S. Będę w Twoich okolicach na działce jeszcze w sierpniu, może będzie okazja do spotkania.

    co_zerka - a ja przyznam, że dopiero tę kuchnię odkrywam :)

    Asiu - bardzo się cieszę, że smakowało! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  16. Nino, przepis bardzo ciekawy. Ja go trochę zmodyfikowałam, używając sklarowanego masła (ghee)do podsmażenia bakłażanów (użyłam białych i były jeszcze lepsze niż typowe). Ghee jest bardzo często używane w kuchni indyjskiej i nadaje potrawom specyficznego smaku (chociaż ze względów zdrowotno/kalorycznych daję go tylko troszkę ;=)... Poza tym dodałam kozieradki (fenugreek) zamiast kopru, i łyżeczkę garam masala...Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  17. wsamrazik - ciekawa modyfikacja, może spróbuję w przyszłym roku [jak zatęsknię za tym daniem, nie lubię powtarzać, bo smak pierwszego razu jest nie do powtórzenia]

    cieszę się, że Ci smakowało, dziękuję za komentarz - takie z recenzjami są szczególnie cenne :)

    OdpowiedzUsuń
  18. przeniesamowity przepis.... muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)