Kalafior w curry




To danie bardzo proste i mistrzowskie, zawierające zaledwie kilka składników dostępnych w każdym sklepie. Danie poleca się na kolację, starczy na dwie porcje. Przepis: Gary Rhodes z książki „Keeping it simple”, znaleziony na blogu Ani i Doroty.

Składniki:
  • 1 średni kalafior
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka curry
  • 3/4 szklanki jogurtu
  • sok z połowy limonki [dałam mniej - do smaku]
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki świeżej kolendry, posiekanej [ewentualnie natki pietruszki]
  • oliwa/olej i masło do smażenia

Wykonanie:

Kalafior podzielić na różyczki [moje ważyły 700 g] i gotować w lekko osolonej wodzie przez kilka minut. Ma być lekko twardawy. Odcedzić.

Cebulę pokroić w talarki, czosnek lekko zmiażdżyć płaską stroną noża i dość drobno posiekać.

Na dużej patelni rozgrzać oliwę/olej. Wrzucić cebulę, dodać sól, pieprz i curry, smażyć pięć minut, dodać czosnek i smażyć jeszcze minutę lub dwie.

Dodać około łyżeczki masła [czubatej] i włożyć kalafior. Smażyć jeszcze kilka minut delikatnie mieszając, aż kalafior przejdzie aromatem curry i nabierze pięknego żółtego koloru.

Wymieszać jogurt z sokiem z limonki, solą i pieprzem [można dodać szczyptę cukru dla przełamania kwaśnego smaku].

Gotowego kalafiora wyłożyć na talerze, polać jogurtem i posypać posiekaną kolendrą [ew. natką - chociaż moim zdaniem kolendra jest tu nie do zastąpienia].


11 komentarze :

  1. kalafiora moglabym jest samego, cala główkę ugotowac i zjesc na raz :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wydrukowałam sobie przepis. Świetny pomysł, myślę że z powodzeniem nadaje się też na lekki obiad ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny pomysł. ja osobiście za kalafiorem nie przepadam (jakoś mi się poprzestawiało bo dawniej jadłam często i chętnie).

    OdpowiedzUsuń
  4. kalafior.. o tej porze roku smakuje najpyszniej.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja przepadam za kalafiorowym curry, do tego mam bardzo miłe wspomnienia z nim związane, tak więc mogłabym jeść na okrągo!

    OdpowiedzUsuń
  6. A ja wczoraj jadłam klasycznego kalafiora i zastanawiałam się, jak go szybko odmienić, ale nie chciałam przekombinować i skońcvzyło się na tym, co zwykle. Szkoda, ze dopiero teraz zobaczylam ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  7. No popatrz, a ja mam w lodowce juz wymagajacego spozycia kalafiora. Bedzie jak znalazl.

    OdpowiedzUsuń
  8. thiesso - smacznego

    Aniu - lato jeszcze [wbrew temu co mówią] długie, kalafiorów ci u nas dostatek

    wiosenko - mnie i mojemu gościowi też :)

    Paulo - ja też, od dziecka

    Aniu - miłe wspomnienia? ja z kalafiorem jako takim, babcia dawała mi go razem z szynką i serem a ja jadłam aż mi się uszy trzęsły :)

    asiejo - prawdę mówiąc dla mnie kalafior - czy to mrożony czy świeży smakuje podobnie i potrzebuje ożywienia...

    Panno Malwinno - mamy demokrację, no cóż - kalafior przegrywa z jakimś innym warzywem... ale wiesz że smaki się zmieniają? kilka lat temu nie lubiłam ciemnej czekolady, dziś uwielbiam w deserach [a jako deseru już dawno nie jadłam ani jednej ani drugiej, choć kiedyś -w trakcie sesji-było mi to wręcz niezbędne]

    milk_chocolate - daj znać co i jak; na obiad też, ale albo jako drugie danie, po zupie, albo z ziemniakami, bo za 2 h będziesz głodna, już tak to jest z kalafiorami :(

    Kuchareczko - nie wierzę ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kalafior swietnie nadaje sie do curry i mimo, ze nie jest bezmiesne to chetnie bym sobie takiego kalafiorka skosztowala :)

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)