Leczo z cukinią


Nie jest to prawdziwe leczo, które dla mnie oznacza połączenie pomidorów, papryki i cebuli z dodatkiem kiełbasy, ale i trudno o jeden, uniwersalny przepis. Proponowane dziś przeze mnie danie jednogarnkowe jest treściwe i stosunkowo niskokaloryczne. Teraz, gdy stragany uginają się od cukinii, papryki i pachnących pomidorów gruntowych, szkoda nie korzystać.

Składniki:
  • 3 papryki [≈ 800 g]
  • 1 duża cukinia [≈ 650 g]
  • 3 średnie cebule [≈ 300 g]
  • 4 ząbki czosnku
  • 9 mięsistych pomidorów gruntowych typu paluszki [≈ 1,1 kg]
  • 300 g pieczarek
  • 3 małe kiełbasy śląskie
  • 1 mały koncentrat pomidorowy [70 g], można się bez niego obyć, ale poprawia smak dania
  • kilka łyżek oleju
  • sól, pieprz, chili - pieprz cayenne, ostra papryka, słodka papryka [wg uznania]
  • natka pietruszki do dekoracji
  • opcjonalnie: czuszka lub inna ostra papryka

Wykonanie:

Cebule posiekać [używam malaksera]. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pieczarki i kiełbasę pokroić w kostkę [odłożyć do oddzielnych naczyń, gdyż będą smażone oddzielnie].

Na ≈ 3 łyżkach oleju usmażyć cebulę - niech się lekko zrumieni. Odłożyć do garnka. Następnie, na dodatkowej 1 łyżce oleju usmażyć kiełbasę - także do zrumienienia, włożyć do garnka.

W dalszej kolejności na patelnię wsypać pokrojone malakserem pieczarki [nie potrzeba już tłuszczu, patelnia będzie natłuszczona po smażeniu kiełbasy, ponadto pieczarki szybko puszczą sok]. Smażyć, aż do uzyskania jasnobrązowego koloru [pieczarki będą podduszone]. Odłożyć do garnka.

Pomidory włożyć na malaksera i rozdrobnić na puree [ew. drobno pokroić], dodać do garnka.

Wszystkie składniki w garnku, wraz z dodaną cukinią, koncentratem pomidorowym i czosnkiem dusić pod przykryciem kilka minut. Dodać pokrojoną paprykę i gotować do miękkości. Doprawić. Przed podaniem warto posypać posiekaną natką pietruszki.


6 komentarze :

  1. każdy ma swój własny przepis na leczo. najważniejsze by smakowało domownikom;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mój przepis na leczo bardzo się nie różni, ale dawno nie robiłam, a kiedy jak nie teraz? Zrobię koniecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam leczo, dla mnie musi być dużo cukinii.
    Mojej Mamy przepis jest bardzo podobny, z tym że my zawsze leczo robimy bez mięsa.

    OdpowiedzUsuń
  4. pycha:) wyglada bardzo smakowicie:) w tym roku robilam juz kilka razy, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. ile domów, tyle przepisów na leczo, prawda? ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzisiaj podczas robienia zakupów naszła mnie ochota na leczo - i zaopatrzyłam się w paprykę i pomidory ( cukinia czeka w lodówce ).
    Jutro pewnie będę przyrządzać podobne danie :)

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (165) Zdrowa dieta (164) Obiad (121) Przekąski i dodatki do dań (121) Bezmięsne (102) Boże Narodzenie (92) Ciasta (90) Kuchnia polska (76) Impreza (73) Jak zrobić (65) Zupy (65) Bez jajek (61) Wielkanoc (59) Warzywa (55) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Śniadania (45) Czekolada (44) Desery (43) Pesto i pasty do chleba (42) Z piekarnika (40) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Ryby i owoce morza (30) Bezglutenowe (29) Przepisy dla biegaczy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Dania do pracy (26) Szybkie (25) Jabłka (24) Obiad w 30 minut (24) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Serniki (22) Kuchnia staropolska (21) Truskawki (20) Napoje i koktajle (19) Śliwki (18) Przystawka (17) W prodiżu (17) Danie główne (16) Kolacje (16) I faza South Beach (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Małe słodkości (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Makaron (11) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Pomidory (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Soczewica (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kapusta (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)