niedziela, 21 czerwca 2009

Ciasto z truskawkami, mascarpone i bitą śmietaną






Delikatne, rozpływające się w ustach ciasto. Połączenie mascarpone i bitej śmietany w cieście - rewelacyjne. Dla zapracowanych lub zajętych osób - bo spodu się nie piecze. Czas pracy = maksymalnie pół godziny. A efekt? SUPER. Przepis oryginalny - sylwia1607.


Ciasto z truskawkami, mascarpone i bitą śmietaną

Składniki:


Spód:

  • 225 g ciastek Digestive (1 opakowanie)
  • 100 g masła

Nadzienie:

  • 250 g mascarpone (np. z Piątnicy)
  • 200 ml słodkiej śmietanki 30% tłuszczu (musi być bardzo zimna, min. całą noc w lodówce)
  • 5 płaskich łyżek cukru (przy kwaśnych truskawkach, przy słodkich warto dać mniej), można dać cukier puder
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (albo wyskrobane ziarenka z laski wanilii/w ostateczności pół łyżeczki aromatu waniliowego) - można pominąć

Wierzch:


  • 500g truskawek (około)
  • galaretka owocowa - truskawkowa albo malinowa
  • 250ml zimnej wody

Wykonanie:

Masło pokroić na kawałki, roztopić na małym ogniu. Zdjąć z ognia i nieco przestudzić. Ciastka bardzo drobno pokruszyć - najlepiej malakserem (ewentualnie w woreczku używając wałka), dodać masło - masa powinna mieć konsystencję mokrej bułki tartej.

Tortownicę (u mnie o szerokości 24cm) wyłożyć masą ciasteczkową, ugniatać, tworząc równy spód, wykładać też boki tortownicy - do wysokości 2-3 cm. Schładzać w lodówce (na czas przygotowania masy).

Mascarpone dokładnie zmiksować z cukrem i z ekstraktem z wanilii. W innym naczyniu bardzo zimną śmietankę 30% (albo 36%) ubić na sztywno (po odwróceniu naczynia, masa pozostaje nieruchoma), dodać ją do masy mascarpone i mieszać delikatnie łyżką, aż do dokładnego połączenia się składników.

Truskawki umyć, usunąć szypułki, pokroić na plastry. W zimnej wodzie rozpuścić galaretkę (dać połowę mniej wody, niż jest to zalecane na opakowaniu; galaretkę można tez przygotować samemu z soku i mąki ziemniaczanej), zagotować dokładnie mieszając. Odstawić.

Na ciasteczkowy spód wyłożyć masę z mascarpone i bitą śmietaną. Na to ułożyć truskawki, zalać tężejącą galaretką (praca z galaretką jest trudniejsza w upalne dni).

Wstawić do lodówki najlepiej na kilka godzin.


a tu jest wersja ciasta na szybko, bez galaretki, z malinami (równie pyszna!):


33 komentarze:

  1. mmm truskawki i mascarpone:) musi byc pyszne:))
    viridianka
    http://cioccolatogatto.blox.pl/html

    OdpowiedzUsuń
  2. Jej, jak ja uwielbiam takie ciasta... I jeszcze te truskawki... Mniam ;)!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda ... mniam ! Pysznie po prostu - to musi być dobre ! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nino, zrobiłam w weekend. Gdybym miała je opisać, powiedziałabym że smakuje jak w najlepszej restauracji

    Karolina

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimowy pisze...

    Droga Pani nie wiem, co jest nie tak z tym przepisem, ale kilka dni temu robiłam ciasto truskawkowe posiłkując się właśnie tym przepisem i rezultat był okropny. Straciłam tylko czas i pieniądze.

    Chodzi mi głównie o krem :
    Zakupiłam składniki mascarpone zmiksowałam, osobno śmietanę, delikatnie połączyłam. Ale już wcześniej po zmiksowaniu sera, zaczął wyłaniać się z niego sok. Podsumowując krem wyszedł rzadki, nie miał odpowiedniej konsystencji, lał się na wszystkie strony. Musiałam iść do sklepu i kupić krem z torebki :/

    Nie zapomniała Pani o jakimś ważnym składniku, albo proporcje są źle wpisane?

    Nie jestem nowicjuszką jeśli chodzi o domowe wypieki. Wszystko robiłam wg przepisu, ale nie wyszło.....

    OdpowiedzUsuń
  6. Wczoraj zrobiłam jest pyszny i prawie nie ma :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Anonimowy - nie, nie zapomniałam o żadnym składniku. Przykro mi, że coś nie wyszło z Pani kremem, ale może to wina sera albo źle ubitej śmietanki? to jedno z ciast, które często muszę powtarzać dla przyjaciół, bo mnie o niego proszą. To ciasto, które wypróbowało też wiele moich znajomych samodzielnie we własnych kuchniach oraz wiele internautów - proszę kliknąć w link podany jako źródło przepisu. Wielokrotnie wykorzystuję krem złożony z mascarpone i ubitej śmietanki - zamiast maślanych mas. Niekiedy mascarpone się warzy (nigdy to z Piątnicy). To ciasto warte jest wysiłku, może warto je powtórzyć?

    Anito - cieszę się; to jedno z moich ulubionych ciast - bo szybkie i takie dobre. I nie trzeba go piec, a goście myślą, że spędziliśmy nad jego przygotowaniem pół dnia.

    OdpowiedzUsuń
  8. Dokładnie Nina jest tak jak piszesz... Zrobiłam ten krem i wyszedł mega sztywniak :) będę go stosować do innych placków (Anonimowy musiało być coś nie tak z którymś składnikiem).
    śmietankę miałam świeżo kupioną.. ale włożyłam do zamrażarki na 15 minut i wszystko wyszło.. Po półtorej godzinie wszystko było do jedzenia :)
    Nina poluję na następnego placucha.. w kolejce jest ten z truskawkami świeżo dodany albo ten na zimno z mascarpone i bananami :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ten ostatni tort jest naprawdę dobry, jedzony przez 8 osób, przez każdego chwalony. Sam biszkopt jest super taki mięsisty - zupełnie inny niż standardowy, sama zobaczysz. Na szczęście ciasto biszkoptowe nadaje się do prodiża :) proszę już tradycyjnie o informacje o długości pieczenia w tym fajnym urządzeniu :)

    teraz truskawek już prawie nie ma, ale wiśnie będą tu pasowały bardzo dobrze, nawet te kwaśne

    Anito, jeśli lubisz czekoladę, daj szansę temu ciastu: http://ninawkuchni.blogspot.com/2010/06/ciasto-czekoladowe-plus.html - hmm, może być tylko problem ze skarmelizowaniem wierzchu z cukru i orzechów - a to też nadaje smaku - to jedno z ulubionych ciast mojej przyjaciółki [ale nie powiedziałam jej z czym jest, dopóki nie zjadła]

    a bez pieczenia, takie na szybko: http://ninawkuchni.blogspot.com/2008/09/tarta-kawowa-mocha-z-bia-czekolad.html

    no i tiramisu - wiem, że to nie ciasto a deser, ale to jest po prostu pyszne; wiem, że niektórzy boją się surowych jajek, ja mam swoje od babci plus je dokładnie szoruję i sparzam ... i mam się dobrze :) kocham tiramisu miłością dojrzałą :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Teraz ciepło (nie licząc paru ostatnich dni) więc fajną sa takie zimne ciasta :)
    Melduję Mocha zrobiona i zjedzona.. kolejne na ruszt idzie "Czekoladowa tarta kajmakowa", bardzo mnie też zainteresowało ciasto z mlekiem skondensowanym z orzechami i płatkami.. Czekoladowiec wygląda mega czekoladowo mój mąż jesli okażę się taki jak wygląda będzie mnie kochał jeszcze bardziej hihihi.. Jeśli chodzi o truskawki to ja ostatnio bezczelnie pozwoliłam sobie użyć ich z puszki :)Biszkopta z truskawkami jednak zrobię ze świeżymi owocami :)

    OdpowiedzUsuń
  11. och teraz to zdecydowanie swieze

    a moze cos sezonowego? moze ta ostatnia tarta z marcepanem?

    my czasem w domu robimy mega prosty i szybki deser (niestety bardzo kaloryczny) - kupujemy gotowe blaty bezowe, przekładamy ubitą kremówką - bez cukru i dajemy owoce - pomiędzy blaty, odstawiamy na 2 godziny w chłodne miejsce - och, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  12. bardzo dobre ciasto- ja zrobiłam z malinami i borówkami i smakowało równie pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Anonimowy - bardzo Ci dziękuję za "znak", że zrobiłaś/eś (to bardzo miłe gdy ktoś zostawia komentarz z taką informację) oraz za informacje, że z jakimi jeszcze innymi owocami też wyjdzie - cieszę się, że Ci smakowało :)

    Pzdr serdecznie

    P.S. Mam pewne podejrzenia, że to ciasto wyjdzie z każdymi owocami, ostatecznie nawet brzoskwiniami z puszki

    OdpowiedzUsuń
  14. gdzie kupie te ciastka i ser ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. obie rzeczy w sklepie osiedlowym :)

      ciastka "digestive" są lekko słone - można kupić przynajmniej dwóch firm ("Lu" są najbardziej popularne), w ich braku, można użyć herbatników z czekoladą albo herbatników owsianych

      mascarpone jest dostępne w dyskontach np. Biedronce, Lidlu czy Tesco, koło serków, najbardziej popularna w Polsce jest marki Piątnica

      Usuń
    2. z serem nie było problemu, ciastka zastąpiłem innymi zbożowymi ale właśnie skończyłem robić spód i myślę ze się nadają. Zastanawia mnie jak bardzo ma być zimna śmietana, wsadziłem do zamrażarki bo czas goni, obiecałem że na urodziny zrobię, jakaś przybliżona temp ?

      Usuń
    3. śmietanka musi być bardzo zimna, zazwyczaj chłodzę ją całą noc - min, 12 h. Myślę, że jeśli włożysz ją z lodówki do zamrażarki na 20 -30 minut, to będzie ok

      Usuń
    4. śmietana zamarzła po brzegach, wiec wylałem płynne, lud roztarłem i wtedy ubiłem. Wymieszałem i położyłem truskawki, galaretka pójdzie na to za jakieś 20 min jak poleży w lodówce :). Przepis epicko prosty, koleżanki będą zachwycone, czas przełamać stereotyp o informatykach w kuchni ;)

      Usuń
    5. super sobie poradziłeś! gratulacje! myślę, że koleżanki będą zachwycone :) trzymam kciuki! gdybyś jeszcze chciał zrobić coś prostego, to napisz, doradzę Ci co może iść na drugi ogień :)

      zrób zdjęcie i pochwal się na fb :) [niekoniecznie ninawkuchni - może być też Twoim - żeby niedowiarki uwierzyły]

      Usuń
  15. niestety piliśmy wódkę i nie spróbowałem :P dzisiaj robie kolejny to się przekonam jak smakuje

    OdpowiedzUsuń
  16. jutro mam wolne i akurat chcialam zrobic ciasto z truskawkami wpadlam na ten przepis i zamierzam go wyprobowac. ale chcialabym wiedziec jak dlugo mam miksowac to mascarpone zeby mi wyszlo ;-)prosze o odpowiedz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niezbyt długo, może minutę, tyle wystarczy by dokładnie połączyć cukier i serek

      Usuń
  17. dziekuje za szybka odpowiedz ,za ok godzine biore sie do pracy.

    OdpowiedzUsuń
  18. ja dodaję białą czekoladę do masy ...wtedy dopiero jest pyszne...i nie ma się co bać: wcale nie jest mdłe

    OdpowiedzUsuń
  19. A czy mogę dać inne ciastka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lubię dawać na spod ciastka owsiane, zbożowe, półsłodkie oblane czekolada, maślane.

      Usuń
    2. Dziekuje za odp. Jadę właśnie kupić wszystko co potrzebne i do dzieła 😊. Mam nadzieje że znajdę tu w Niemczech jakieś dobre ciastka

      Usuń
  20. Chciałam zapytać o galaretke- czy aby na pewno ms być rozpuszczoną w zimej wodzie?

    OdpowiedzUsuń