Grillowana cukinia w marynacie



Najpierw grillujemy cukinię, potem marynujemy ją w oliwie i ziołach. Coś na przystawkę albo jako dodatek do mięsa. Z kuchni włoskiej, inspirowanej przepisem Tessy Capponi-Borawskiej, z jednego ze starszych numerów "Kuchni". Użyłam cukinii żółtej i zielonej, równie dobrze może być jednokolorowa :)


Grillowana cukinia w marynacie

Składniki:
  • 1 średniej wielkości żółta cukinia
  • 1 mała cukinia zielona
  • 2-3 łyżki posiekanej bazylii
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka octu winnego
  • sól, pieprz
  • oliwa albo dobry olej np. Kujawski 3 ziarna, z rozmarynem

Wykonanie:

Cukinie umyć i pokroić na dość grube plastry. Grillować* z obu stron aż cukinia zmięknie i będzie ładnie zrumieniona.




Cukinie przełożyć na półmisek/talerz, posolić i popieprzyć.

Zioła połączyć z wyciśniętym przez praskę czosnkiem [ziół jest ok. 1/2 szklanki] i rozsypać na cukiniach. Polać obficie oliwą, skropić octem winnym i odstawić w chłodne miejsce do momentu podania - min. godzinę.

*nie dodaję już tłuszczu, ale mój grill żeliwny jest zawsze konserwowany olejem po umyciu.



10 komentarze :

  1. Kocham cukinie. Chetnie wprosilabym sie na takie pyszne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dla mnie jak cukinia to musi być w miarę młoda i dobrze doprawiona. Co do żółtych to mi się wydaje, że są lepsze ale pewnie to placebo:)

    W każdym razie u nas na polach są już tylko takie wielgaśne cukinie z pestkami..

    OdpowiedzUsuń
  3. musi być dobrze doprawiona, to fakt :)

    ja małe cukinie - wielkości ogórka - kupowała w zeszłym tygodniu

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne połączenie. U mnie wczoraj tez cukinia, ale tym razem w wstążkach, na parze, ale poprzednio było spagetti cukiniowe także marynowane w ziołach - cho suszonych. Muszę zrobi za Twoim przykładem w ziołach z krzaczka.
    A swoją drogą, gdzie upolować żółte cukinie. U mnie na targu nie ma, w marketach - poza Piotrem i Pawłem do którego mi nie po drodze - też nie ma?

    OdpowiedzUsuń
  5. z tą bazylią to dopiero musi być aromatyczne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. To tez jedno z moich ulubionych polaczen. Lubie tez grillowane posypane pokruszona feta i prazonymi orzeszkami piniowymi.
    Zolta cukina dysponuje, bo jestem dzialkowcem, ale osobiscie wole zielona. Moze faktycznie w niektorych przypadkach to autosugestia? Kiedys wyobrazalam sobie nie wiadomo co nt. bialych baklazanow, dopoki ich nie sprobowalam i przekonalam sie, ze smakuja tak samo.

    OdpowiedzUsuń
  7. to nieznany dla mnie smak.. ale ciekawa jestem, bp cukinie lubię bardzo.

    OdpowiedzUsuń
  8. asiejo -smak żółtej, czy takiego zestawienia?

    thiesso - ja nie widzę żadnej róznicy w smaku, kupiłam tę zółtą z ciekawości i żeby zobaczyć czy czymś się różnią. A jak smnakują białe bakłażany?

    Paulo - to jest w ogóle dobrze wyważona mieszanka ziół i przypraw

    Kingo - gdybyś była z W-wy [ nie jesteś] to bym Ci wskazała konkretne miejsce. Kupiłam na stoisku, gdzie są różne "dziwne" rzeczy, ale naprawdę nie warto się męczyć z szukaniem, do tego te żółte cukinie są droższe - może dlatego, że brak jest konkurencji i na targu tylko jedno takie stoisko

    OdpowiedzUsuń
  9. Jadłam tę cukinię w zeszłym roku, jest rewelacyjna! :) SZalenie podobają mi się żółte cukinie, ale niestety nie widziałam ich u mnie w sprzedaży.

    OdpowiedzUsuń
  10. Nina biale baklazany tak jak fioletowe, ale w smaku cukinii widze roznice i wole zielona. W tym roku milam wyjtkowo niekorzystna proporcje zoltych w stosunku do zielonych, tzn. wiecej zoltych.

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)