Pomidorki długo pieczone z czosnkiem i świeżym majerankiem



To takie proste danie... Pomidorki trzeba przygotować i zapomnieć o nich na trzy godziny. Zadanie ułatwia samowłączający i samowyłączający się piekarnik. Tak przygotowane pomidorki nabierają słodyczy, dlatego już nie dam się skusić na pieczenie w wyższych temperaturach. Dziękuję Ani za namówienie mnie do takiego sposobu przygotowania pomidorków. Pomidorki podawane były w towarzystwie łososia i zapiekanki ziemniaczanej ze świeżym rozmarynem i tymiankiem. UWAGA: jakość pomidorów ma zasadnicze znaczenie dla końcowego efektu. Używając słodkich pomidorków wydobędziemy z nich jeszcze więcej słodyczy; ale używając kiepskich, kwaśnych lub bezsmakowych pomidorków nie spodziewajmy się fajerwerków [o czym przekonałam się raz - używając zimą pierwszych lepszych pomidorów z supermarketu].  


Pomidorki długo pieczone z czosnkiem i świeżym majerankiem

Składniki:
  • pomidorki koktajlowe [na blachę będącą w wyposażeniu piekarnika potrzeba ok. 700g]
  • listki świeżego majeranku [albo inne świeże zioła]
  • czosnek
  • oliwa
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Pomidorki umyć, przekroić na pół, położyć na blasze wyłożonej folią aluminiową, posolić, popieprzyć. Na każdym z pomidorków położyć 1-2 listki świeżego majeranku i cienki plasterek czosnku. Skropić oliwą - świetnie nadają się do tego dozowniki, takie jak poniższy.






Piec w temperaturze 100o C przez 3 godziny. Grzanie góra-dół.

15 komentarze :

  1. Nino,przeurocze!
    Bardzo je lubię.Ostatnio piekłam z czosnkiem i bazylią.

    OdpowiedzUsuń
  2. o rany!!! zaslinilam sie,ale pysznosci zrobilas,uwielbiam i moglabym cos takiego jesc codziennie :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. cudowne, trzeba je zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. nina, cudowne sa pomidorki. Strasznie urocze, zachwyciłam się. Takie maleństwa i jeszcze z aromatem czosnku i majeranku... Pysznie wygladaja :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nino, zazdroszczę Ci tego aromatu podczas pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. skusiłabym się na takie pomidorki;)

    OdpowiedzUsuń
  7. WoW.
    Jako wielka fanka ziół i pomidorów z tyłu głowy ten przepis bedę gdzieś miała:)

    Pozdrawiam|!

    OdpowiedzUsuń
  8. Na takie pomidorki i ja bym sie skusila :) Uwielbiam wlasnie takie pieczone w piekarniku. Sa mega slodkie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam je. Na kawałku opieczonego chleba góra z pomidorków. Ja najczęściej dodaję tymianek i jeszcze skrapiam je lekko octem balsamicznym.

    OdpowiedzUsuń
  10. z tym piekarnikiem to tak konkretniej bym wolała...że 3 godzinki to wiem, a co dalej...a wyglądają obłędnie

    OdpowiedzUsuń
  11. reve28 - już dopisałam, bardzo, bardzo dziękuję za zwrócenie uwagi. Nie dokończyłam opisu...

    dziewczyny - wypróbujcie tych słodkich pomidorków póki jest jeszcze sezon :)

    OdpowiedzUsuń
  12. :) Pyszne, prawda? A u CIebie pomidorki miały doborowe towarzystwo, Nina!

    OdpowiedzUsuń
  13. Nino - "kupiłam" od razu! Brzmi jak marzenie w tradycji "slow food"... Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  14. Aniu - pyszne, pyszne. Smakowało bardzo wielu osobom, tak naprawdę było przebojem wieczoru. Masz książkę Ramsaya - zapomniałam tytułu - tę niebieską, w miękkiej oprawie? zapiekanka ziemniaczana była stamtąd - pyszna, polecam! niestety odgrzewanie w piekarniku jej nie służyło i stała się bardzo niefotogeniczna, więc nie została uwieczniona wcale

    wsamraziku - :))) mi się jeszcze marzą suszone pomidory i suszone śliwki, ale nie wiem czy przypadkiem nie odpuszczę sobie w tym roku...

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)