Ryż smażony z jajkiem po chińsku



Smaczne, szybkie, środkowotygodniowe danie. Przepis "Kuchnia chińska" Jenny Stacey z serii z kuchennej półeczki, znalezione u Thiessy. Ryż warto ugotować kilka godzin wcześniej - niech lekko wysuszy się [w lodówce].

Składniki [na 2 porcje]:
  • 150 g długoziarnistego ryżu
  • 3 jajka, ubite widelcem
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 cebule dymki, posiekane
  • 125 g ugotowanego groszku ( wystarczy 2 min.)
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • ewentualnie szczypta soli i pieprzu
  • pokrojona cebulka dymka

Wykonanie:

Ryż gotować 10-12 minut, odcedzić, dobrze opłukać zimną wodą i ponownie odcedzić.

Groszek ugotować.

Roztrzepane jajka wlać na patelnię i smażyć na małym ogniu delikatnie mieszając.

W woku [albo garnku] rozgrzać olej, wrzucić czosnek, dymkę (trochę odłożyć do posypania), groszek i lekko podsmażyć przez 1-2 min. Dodać ryż i wymieszać. Dodać jajka, sos sojowy [ja dałam 2 łyżki], sól, ewentualnie także pieprz, wszystko dobrze wymieszać. Przełożyć do miseczek, posypać pozostałą dymką.

Moje uwagi:

używałam ryżu jaśminowego, moim zdaniem nadawać się będzie każdy.


8 komentarze :

  1. Świetne! Na każdą porę dnia.

    OdpowiedzUsuń
  2. robię od dawna świetne, szybkie a przede wszystkim smaczne danie...;)

    OdpowiedzUsuń
  3. rewelacyjne! takie szybkie, łatwo. niby nic takiego, a jak się pięknie prezentuje! och i jak musi smakowac niebanalnie ;]

    OdpowiedzUsuń
  4. Wiesz, jestem wielbicielką chińskiej kuchni, ale smażonego ryżu jeszcze nie robiłam, w ogóle niedawno pierwszy raz jadłam. Dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. czyli jesteśmy zgodne, że to super danie, hehe :)

    noblevo - zrób kiedyś, gdy zostanie Ci ryż, stosunek włożonej pracy do smaku dania jest bardziej niż zadowalający, to dobre danie. Ja też jestem wielbicielką kuchni azjatyckiej - bo ja lubię też bardzo tajską, niedawno zaczęłam tez odkrywać indyjską. Warto podróżować w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  6. świetny przepis. ja dodałam jeszcze krewetki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za komentarz i pomysł na wzbogacenie dania :)

      Usuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)