Chleb polski Liski



Chleb z chrupiącą skórką, bardzo smaczny - zwłaszcza w dniu upieczenia, bezproblemowy - na kaloryferze rósł jak szalony. Żytnio-pszenny z widocznymi otrębami - dzięki mące razowej. Przepis Liski. Byłby jeszcze wyższy gdybym nie zapomniała obsypać mąką bochenek gotowy do wyrastania przed włożeniem na durszlak [durszlaka używam w zastępstwie koszyka do wyrastania], bo trochę nie chciał wyjść ;) Jeśli chodzi o chleb tzw. polski, to dużo bardziej zasmakował mi chleb wg przepisu Tatter, który znajduje się tutaj


Chleb polski

Składniki:
  • 200 ml ciepłej wody*
  • 2 łyżeczki suchych drożdży [dałam niecałe 2 łyżeczki drożdży instant Dr. Oetkera]
  • 500 g gęstego zaczynu żytniego
  • 660 g mąki pszennej chlebowej [min. 11g białka]
  • 1 łyżka soli morskiej [dałam sól kamienną]

Składniki na zaczyn:
  • 2 łyżki [czubate] zakwasu żytniego [zakwas dokarmiłam 12h wcześniej]
  • 200 g mąki żytniej typ 2000
  • 270 g wody

Wykonanie:

10-12h przed pieczeniem:

Wymieszać wszystkie składniki zaczynu, zostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu na 10-12h.

Wykonanie właściwe:

W misce dokładnie wymieszać drożdże z mąką, dodawać pozostałe składniki. Zagnieść ciasto - powinno mieć elastyczną konsystencję. W razie potrzeby dodać odrobinę więcej wody lub mąki.

Z ciasta uformować kulę, posmarować ją delikatnie olejem, włożyć do miski i zostawić na 1 godzinę, by odpoczęło.

Następnie delikatnie je zagnieść [zagniotłam, trzykrotnie złożyłam metodą stretch&fold] i uformować podłużny lub okrągły bochenek. Bochenek dokładnie obtoczyć w mące, by w trakcie wyrastania nie przywarł do koszyka.

Koszyczek do wyrastania (lub durszlak) wysypać dokładnie mąką, przełożyć do niego chleb i odstawić do wyrośnięcia - bochenek powinien podwoić objętość. [ja zawsze wkładam durszlak do torby foliowej - chleb nie wysycha] Zajmuje to zwykle 2-3 godziny. Jeśli rośnie wolniej, należy dać mu nieco więcej czasu.

Piekarnik nagrzać do 230 st C. Jednym ruchem przełożyć bochenek na rozgrzaną blachę/kamień w piekarniku, ostrym nożem [lub żyletką] zrobić 3-4 poprzeczne nacięcia i wstawić do piekarnika.

Na dno piekarnika wsypać ok. 1/2 szklanki kostek lodu lub ścianki piekarnika (nie grzałkę i żarówkę!) spryskać delikatnie wodą. [ja włożyłam drugą blachę do pieczenia, będącą w wyposażeniu piekarnika - na najniższy poziom - i wlałam tam ok. pół szklanki wody]

Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 210 st C i piec kolejne 20-30 minut - należy sprawdzić stopień zrumienienia chleba. Jedne piekarniki pieką szybciej, inne wolniej. Jeśli chleb jest upieczony - popukany od spodu wydaje głuchy odgłos.

Po upieczeniu wyjąć chleb, położyć go na kuchenną kratkę, delikatnie spryskać wodą, przykryć ściereczką i odstawić do całkowitego ostudzenia.
Dopiero wtedy pokroić.

*ilość wody zależy od gęstości zakwasu, dlatego radzę dolewać ją stopniowo, ewentualnie zwiększając lub zmniejszając jej ilość

____

Przepis przygotowany w ramach akcji Gotujemy po polsku!, której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl



Gotujemy po polsku!

10 komentarze :

  1. wygląda kusząco, bardzo lubię chrupiącą skurkę

    OdpowiedzUsuń
  2. chleb narodowy, rzec by można.
    pełen klasy.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pomimo trudności - wypiekł Ci się koncertowo! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A jak musi ładnie pachnieć...!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pysznie, ja też się do chleba polskiego przymierzałam, ale nie pamiętam, czy w końcu upiekłam. Póki co, idę dokarmić zakwas, a co z niego powstanie, zdecyduję jutro. Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  6. nie robiłam tego chleba bez drożdży; ostatnio w moim mieszkaniu było za zimno na wyrastanie zakwasowca. Sprawdzałam na blogu Liski - też nikt nie piekł bez drożdży

    jeśli chcesz upiec na samym zakwasie, skorzystaj może z przepisu mistrzyni Tatter [piecze chleby od lat...]:

    http://piekarniatatter.blogspot.com/2008/09/polski.html

    tylko pamiętaj, że chleby zakwasowe dłużej wyrastają...

    powodzenia

    OdpowiedzUsuń
  7. piękny bochenek!:) pyszny jest taki domowy chlebek:))

    OdpowiedzUsuń
  8. Do chleba trochę dobrego masła i można się delektować smakiem. Domowy chleb jest cudowny.

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)