Paszteciki półfrancuskie z boczniakami i orzechami włoskimi






Wyobraź sobie kruche, listkujące ciasto, a w środku świetny farsz z boczniaków i orzechów włoskich [najlepiej samodzielnie rozłupanych]. Zrobiłam je obok maminych uszek z kapustą i grzybami do barszczu wigilijnego jako pewną nowość - przez ostatnie 2 lata robiłam paszteciki krucho-drożdżowe. Mama tuż po degustacji mówi, że te paszteciki są najlepsze jakie jadła w życiu. Mi nie wypada tak mówić, ale myślę podobnie :) Mój brat zaś przyszedł do kuchni podglądając jak się je robi - to znak, że naprawdę zdobyły uznanie. Stosunkowo niewiele z nimi pracy - zwłaszcza w porównaniu do uszek. Na ciasto francuskie domowej roboty jeszcze nigdy się nie porwałam - wydaje mi się, że za dużo z nim zachodu, ale ciasto półfrancuskie, które w smaku jest w smaku niemal identyczne, to bułka z masłem. Zagniatanie to raptem kilkanaście minut, a ciasto rewelacyjnie się wałkuje.


Koniecznie zrób je na maśle. Margaryna będzie wyczuwalna i popsuje efekt smakowy. Ten przepis będzie od tej pory moim prywatnym klasykiem świątecznym, obok m.in. piernika staropolskiego.

Paszteciki półfrancuskie z boczniakami i orzechami włoskimi

Składniki na ciasto [na ok. 70 pasztecików] z wcześniejszego przepisu na blogu:
  • 45 dag mąki
  • 45 dag zimnego masła
  • 2 jajka lub 2 żółtka [użyłam 2 średnich jajek]
  • 20 dag gęstej śmietany lub świeżego twarogu [raczej wilgotnego] - w zależności od rodzaju ciasta [użyłam twarogu zmielonego tłustego firmy President]
  • szczypta soli

Wykonanie:

Na stolnicy siekamy przesianą mąkę z zimnym tłuszczem. Dodajemy żółtka lub całe jajka, zmielony ser twarogowy oraz sól.

Wyrabiamy ciasto za pomocą noża (nie powinno rozgrzać się od ciepła rąk), a następnie formujemy kulę.

Wkładamy kulę do podsypanej mąką miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce - na 30 minut. Po tym czasie optycznie podzielmy ciasto na trzy części - wyjmując tylko jedną część z lodówki do wałkowania. Ciasto wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy jak na pierogi- na grubość ok. 3mm - starając się zrobić prostokąt o krótszym boku ok. 12-13 cm.

Nożem odcinamy ciasto tak by zostały równe boki z każdej strony. Takie "resztki" ciasta przechowujemy w lodówce.

Na środku prostokąta z ciastem wyłożyć zimny farsz z boczniaków i skleić ciasto przykrywając farsz - farsz będzie na środku. Patrz - zdjęcie.

Powstały rulon dzielimy nożem na kawałki o szerokości 3cm, przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, smarujemy wierzch mlekiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 250 stopni C na 7-8 minut. Nie zaglądamy do piekarnika w trakcie pieczenia, bo ciasto może opaść.

Najlepiej podawać je na ciepło. Tuż przed podaniem można je odgrzać w piekarniku [byle nie w mikrofalówce] - tylko warto je przykryć folią aluminiową, by się nie spaliły. Jak najbardziej można je mrozić.

Przepis na farsz - jak w pierogach z boczniakami:


  • 750g boczniaków
  • 1 i 1/2 dużej cebuli
  • 9 ząbków polskiego czosnku
  • 9 łyżek posiekanej natki pietruszki
  • 180g orzechów włoskich
  • 6 łyżeczek [2 łyżki] octu balsamicznego
  • 3 łyżeczki masła
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • sól, pieprz


Wykonanie farszu:

Przygotować nadzienie: cebulę pokroić w drobną kostkę i wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, podsmażyć kilka minut na oliwie, dodać posiekane drobno grzyby, drobno posiekane malakserem orzechy włoskie i łyżeczkę masła. Przyprawić solą, grubo mielonym pieprzem i octem balsamicznym. Dusić ok. 15 minut na małym ogniu, pod koniec dodać posiekaną natkę. Odstawić do ostygnięcia (!).

UWAGA:

Farszu starczyło mi na 59 pasztecików z 70, które zrobiłam, więc albo mniej hojnie nakładajcie nadzienie, albo zróbcie farsz z kilograma boczniaków, a w razie czego pozostały farsz zjecie z pieczywem. Ja pozostałe ciasto zrobiłam z marmoladą.








8 komentarze :

  1. Pasztecikiem się częstuję, bo uwielbiam takie:)
    Radosnych i spokojnych świąt:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam paszteciki a to nadzienie bardzo mi się podoba. Wesołych Świąt!!

    OdpowiedzUsuń
  3. ozzie, Aniu - wzajemnie - Wesołych Świąt

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja wczoraj też piekłam paszteciki, ale z kapustą i z grzybami :) Wesołych, pięknych świąt Ci życzę!

    OdpowiedzUsuń
  5. Nino, śledzie pierwsza klasa, mam ochotę na te z imbirem -pewnie sięskuszę. Paszteciki tez mnie ujeły, są inne, oryginalne.

    Pozdrowienia ciepłe i wszystkeigo naj w 2011 :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Aniu, są oryginalne i dodałabym... lekkostrawne, bo te z grzybami to niekoniecznie. Te śledzie bardzo mi smakowały, ale mam dla Ciebie dwie rady: odczekaj minimum 4 dni przed jedzeniem [u nas z każdym dniem były lepsze, a prawdziwy smak osiągnęły w czwartej dobie i drugą: ułóż je lepiej w słoiku - smaki bardziej się przenikają niż w salaterce...]. Aniu, i ja Tobie ślę pozdrowienia i życzenia noworoczne. A wiesz, że ja mam teraz egzamin końcowy? Przydadzą się kciuki...

    Komarko - czyli u Ciebie było tradycyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ale smacznie wyglądają:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)